UA | RU
02 листопада 2020, 19:09

Васильченко вимагає в суді визнати незаконним безпричинне відсторонення з посади голови ДІМ

Екс-глава ДІМ Васильченко йде в суд: Реформу містобудування потрібно врятувати від протиправних рішень
Екс-глава ДІМ Васильченко йде в суд: Реформу містобудування потрібно врятувати від протиправних рішень

Юрій Васильченко подав заяву до Окружного адміністративного суду Києва і буде домагатися скасування розпорядження про його відсторонення з посади голови Державної інспекції містобудування України (ДІМ), оскільки воно, на його думку, є незаконним.

Про це Васильченко написав у себе на сторінці у Фейсбук, передає RegioNews.

Справедливість та власну репутацію завжди треба відстоювати в правовому полі. Після раніше описаних мною гучних подій навколо реформи містобудування, мого відсторонення з посади голови ДІМ, я вирішив піти до суду. Бо саме відсторонення відбулося незаконно - без вказання жодних причин, ще й перед самим запуском нового органу. На даний момент мною була подана заява до Окружного адміністративного суду міста Києва про забезпечення позову про скасування розпорядження про моє відсторонення з посади Голови Державної інспекції містобудування України. ОАСК отримав та зареєстрував її 30-го жовтня. Наразі судом вирішується питання наявності правових підстав вжиття заходів забезпечення позову і призупинення дії розпорядження щодо мого відсторонення", - написав Васильченко.

Також Юрій Васильченко заявив, що рішення про його відсторонення з посади "є продовженням системної протидії реформі містобудування".

Жодні правові підстави для прийняття відповідного Індивідуального акту не були визначені. Відповідно, мені вони також невідомі", - зазначив відсторонений керівник.

Юрій Васильченко посилається на статтю 72 закону України "Про державну службу". Він зазначає, що закон чітко визначає підстави для відсторонення держслужбовця від виконання службових обов'язків. Серед них, наприклад, порушення згідно з якими до державного службовця застосовуються дисциплінарні стягнення або розпочато службове розслідування через дисциплінарне правопорушення.

Якщо і надалі вдаватися в юридичні деталі, то рішення про відсторонення, яке згідно з приписів закону має бути обгрунтованим, може бути прийняте суб’єктом призначення, по-перше - одночасно з ініціацією дисциплінарного провадження, по-друге - в період здійснення службового розслідування, шляхом прийняття "спеціального рішення про відсторонення відповідної особи від виконання посадових обов’язків. Станом натепер не було ініційовано ані порушено жодного дисциплінарного провадження. А це вже свідчить про протиправну очевидність прийняття Індивідуального акту - рішення про відсторонення. Що робить дану ситуацію вкрай дивною і гальмує подальшу реформу" - вважає Васильченко.

Він зазначає, що його основним мотивом є завершення розпочатої президентом України Володимиром Зеленським та прем'єром Денисом Шмигалем реформи містобудування, а також запуск ДІМ.

Нагадаємо, 22 жовтня Кабінет Міністрів України усунув Юрія Васильченка з посади голови Державної інспекції містобудування та Олексія Башкірова з посади голови Державної сервісної служби містобудування України. Крім того, втратило чинність розпорядження про тимчасове виконання обов'язків голови Державної архітектурно-будівельної інспекції України Богданом Федоренком. Також нагадаємо, що Юрій Васильченко звернувся з листом до Президента України, Кабміну та Верховної Ради, в якому звертав їх увагу на незаконність його відсторонення і те, які загрози це несе реформі містобудування.

24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...