UA | RU
09 січня 2024, 18:29

Житель Львівщини, якому відмовили у виїзді з України, відсудив у держави компенсацію

фото: facebook.com/zahidnuy.kordon

Личаківський районний суд Львова стягнув з держбюджету 20 тис. грн моральної компенсації на користь чоловіка, якому прикордонники відмовили у перетині кордону

Про це повідомляє RegioNews з посиланням на Zaxid.net.

Мешканець Львівщини супроводжував свого діда з інвалідністю та мав необхідні документи, проте його висадили з рейсового автобуса та заборонили виїзд з країни.

Як вказано у рішенні суду, яке винесли у грудні 2023 року, випадок трапився ще у червні 2022 року у пункті пропуску Рава-Руська – Гребенне. Мешканець Львівщини призовного віку разом із своїм 82-річним дідом з інвалідністю II групи їхали за кордон рейсовим автобусом та надали необхідні документи для перевірки. Начальник групи інспекторів прикордонного контролю відмовив у перетині кордону чоловіку, який супроводжував людину з інвалідністю, за якою постійно доглядає. Чоловік разом із своїм дідом були змушені вийти з рейсового автобуса та добиратись від кордону до Львова на таксі.

Чоловік не погодився з забороною прикордонників на перетин кордону та звернувся до суду. У листопаді 2022 року Львівський окружний адмінсуд визнав протиправною та скасував заборону на перетин кордону для чоловіка, у квітні 2023 року це рішення підтримав Восьмий апеляційний адміністративний суд.

Після цього чоловік звернувся до суду, щоб стягнути компенсацію через протиправну заборону в перетині кордону. Він хотів стягнути з держбюджету 250 тис. грн моральної компенсації та 4,4 тис. грн матеріальної шкоди (витрати на квитки за кордон, таксі до Львова).

Представник відповідача вважав, що рішення про відмову у дозволі на перетин кордону відповідало вимогам закону, при цьому не заперечував, що суд скасував це рішення.

Справу розглянув суддя Личаківського райсуду Львова Григорій Жовнір, який дослідив усі матеріали та частково задовольнив позов. Чоловіку мають виплатити з держбюджету 20 тис. грн моральної компенсації, оскільки, на думку судді, сума у 250 тис. грн є завищеною. Також позивачу мають компенсувати 2417 грн майнової шкоди – вартість автобусних квитків для двох людей, витрати на таксі до Львова йому не компенсують через відсутність квитанції. На рішення суду ще може бути подана апеляція.

Нагадаємо, раніше у ДПСУ повідомили, скільком людям цього року відмовили у виїзді з України.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Окупанти атакували Дніпропетровщину дронами, загорівся приватний будинок
28 квітня 2024, 14:55
Серйозна ДТП біля Львова: легковик влетів у вантажівку
28 квітня 2024, 14:35
У Запоріжжі прогриміли кілька вибухів: видно стовп диму
28 квітня 2024, 13:49
Хотіли переплисти Тису: на Закарпатті потонули двоє чоловіків
28 квітня 2024, 13:35
РФ завдала більше 300 ударів по Запорізькій області, зруйновані житлові будинки
28 квітня 2024, 12:54
На Дніпропетровщині ППО збила два російські дрони-розвідники
28 квітня 2024, 12:32
Вранці окупанти вдарили по Миколаєву: є руйнування в історичній частині міста
28 квітня 2024, 12:10
ЗСУ ліквідували майже 1100 окупантів: втрати РФ за добу
28 квітня 2024, 11:46
Експерт розповів, чому модернізовані КАБи стали серйозною проблемою для ЗСУ
28 квітня 2024, 11:23
У Запоріжжі повітряні гімнасти зірвались з висоти під час вистави: постраждали підлітки
28 квітня 2024, 10:59