UA | RU
22 травня 2023, 17:45

Росіяни викрали кримського татарина і змушували його зізнатися у диверсії

фото: crimean-solidarity.org

Російські загарбники продовжують чинити тиск на корінне населення Криму. У ніч з 18 на 19 травня працівники контрольованої ворогом патрульної служби затримали 29-річного кримського татарина Мамбета Асан-Уста, шукаючи причетних до підриву залізничного полотна в районі Бахчисараю

Про це повідомив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець у Telegram, передає RegioNews.

За його даними, затримання відбулося поблизу селища Кіровське. Російські правоохоронці нібито повезли чоловіка у відділок Міністерства внутрішніх справ РФ для складання адміністративного протокола через відсутність страхування. Мамбету пообіцяли, що потім повернуть його до машини. Однак окупанти вивели чоловіка через службовий вихід, де люди у військовій формі й масках накинулися на нього й силоміць посадили в мікроавтобус "Фольксваген".

"За версією викраденого, його відвезли до Сімферополя, де у невідомому приміщенні почали допит з приводу зв’язків чоловіка з Україною та пошкодження залізниці у селі Чистеньке Сімферопольського району … Люди у військовій формі надалі погрожували розправою кримському татарину, схиляючи його підписати невідомі документи. Вони також хотіли, аби Мамбет пройшов поліграф, але чоловік відмовився", – написав Лубінець і нагадав, що агресор звинуватив нашу державу у вибуху на шляху.

За інформацією громадського руху "Кримська солідарність", після допиту та ще кількох погроз Мамбета відпустили в ніч на 19 травня. Він вийшов на зв'язок з родиною з автозаправки в Сімферополі.

Омбудсмен повторив, що представники Росії систематично порушують права громадян України в Криму з початку окупації півострова в 2014 році. Йдеться про викрадення людей, сфабриковані справи, незаконні переслідування, позбавлення права на справедливий суд. За даними Лубінця, загарбники незаконно утримують у Криму та РФ 181 людину за політично/релігійно мотивованими справами.

"Відповідно до норм міжнародного права, Росія зобов’язана негайно припинити ці злочини!" – наголосив уповноважений з прав людини.

Минулого місяця контрольований росіянами "суд" у місті Сімферополь виніс вирок кримському татарину Аппазу Куртамету у справі про "фінансування незаконного збройного формування". 21-річному хлопцю незаконно призначили сім років позбавлення волі в колонії суворого режиму з першим роком у в'язниці.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Голова Броварської РДА, який пʼяним збив людей на переході, буде звільнений, – ОВА
26 квітня 2024, 20:29
У Броварах п’яний голова РДА збив натовп людей
26 квітня 2024, 20:10
Росіяни активно штурмують на Новопавлівському та Авдіївському напрямках, – Генштаб
26 квітня 2024, 19:58
Окупанти здійснили майже 20 атак на Нікопольщину: наслідки
26 квітня 2024, 19:38
Кличко показав евакуацію лікарень у Києві
26 квітня 2024, 19:16
БМП, БТР та 9 окупантів: ССО показали, як знищують росіян на Донеччині
26 квітня 2024, 19:00
У Луцьку 14-річного хлопця уразило струмом на даху вагона: він помер у лікарні
26 квітня 2024, 18:54
Дуже високий рівень небезпеки: росіяни вивели у Чорне море два підводні ракетоносії
26 квітня 2024, 18:33
Росіяни видихнуться, саме в цей час у нас буде шанс наступати, – військовий експерт
26 квітня 2024, 18:20
На Херсонщині в полі трактор підірвався на міні
26 квітня 2024, 17:59