UA | RU
Павло Якименко Народний депутат, член фракції "Слуга народу" info@regionews.ua
12 вересня 2023, 19:59

Опалювальний сезон на Харківщині 2023-2024: до чого готуватися цієї зими та практичні поради для кожного з нас

Як Харківська область готується до зими; у якому стані житлово-комунальне господарство; чи витримає енергосистема чергові ракетні удари; як власноруч підготуватися до відключення світла з урахуванням набутого досвіду – сьогодні говоримо опалювальний сезон 2023-2024 та енергетичну безпеку регіону.
Як Харківська область готується до зими; у якому стані житлово-комунальне господарство; чи витримає енергосистема чергові ракетні удари; як власноруч підготуватися до відключення світла з урахуванням набутого досвіду – сьогодні говоримо опалювальний сезон 2023-2024 та енергетичну безпеку регіону.

Без сумнівів, терористи з рф незабаром знову спробують знищити українську енергетичну систему – Президент Володимир Зеленський, українська розвідка та інші офіційні особи й держоргани попереджують про ворожі наміри. Однак цього разу країна увійде в черговий опалювальний сезон з посиленою протиповітряною обороною, альтернативними джерелами живлення, перелаштованим бізнесом і з паваербанками ледь не у кожній українській сім’ї.

Стан житлово-комунального господарства на Харківщині

Харківська область розпочала підготовку до наступного опалювального сезону синхронно з усією державою – відразу після закінчення попереднього. У довоєнні часи для успішних подолань викликів зими достатньо було наростити запаси газу у підземних сховищах та достатньої кількості вугілля, але в новій реальності без захищеного повітряного простору все інше не має сенсу.

Навесні росіяни завдали енергетичній системі регіону значних руйнувань: апогеєм стало 9 березня, коли терористи здійснили масовий ракетний залп по Харкову й області. Серйозних пошкоджень зазнали ТЕЦ-5, трансформаторні підстанції, цивільна інфраструктура. Через відсутність напруги виникли перебої зі світлом, теплом та водопостачанням. Медичні заклади перейшли на генератори. Зупинилися метро та наземний електротранспорт. Завдячуючи титанічній праці енергетиків та всіх служб ситуацію вдалося стабілізувати у найкоротші терміни, однак повноцінне функціонування системи – стало неможливим без тривалого й дорого вартісного ремонту. До речі, у своєму телеграм-каналі розповідаю про те, як завдяки комунальникам та саперам у міста й села Харківщини повертається світло – запрошую підписатися. Усього ж, включно з Харковом, в області було пошкоджено до 250 об'єктів теплопостачання і близько 200 об'єктів по водопровідно-каналізаційному господарству.


Рік тому Чугуїв своєчасно розпочав опалювальний сезон, у селищі Чкалове – з півторамісячним запізненням, а в Балаклії котельні запускали там, де була можливість. В Ізюмі працювали менше половини котелень, проте найгірша ситуація була в Вовчанську, де природний газ постачався з рф. У громадах на півдні області ситуація краща, але через постійне знеструмлення світло було далеко не завжди.

Цього року, попри значні руйнування об’єктів енергетики та комунального господарства, станом на вересень житловий фонд Харківщини підготували на 81%, теплове господарство на 80%, водопровідно-каналізаційне на 76%, соціальну сферу на 76%. У громадах продовжують нарощувати запаси альтернативного палива, а у самому Харкові планують до зими відремонтувати якнайбільшу кількість багатоквартирних будинків. Також для захисту об’єктів критичної інфраструктури в місті будують захисні споруди.

Для швидкого відновлення потужностей ТЕЦ-5 Фонд підтримки енергетики України виділить необхідне обладнання вартістю понад 8 млн євро. У цілому ж відновлення об’єкта не зупинялося ні на день, адже теплоелектроцентраль має надважливе стратегічне значення.

Міжнародна допомога: фінансування робіт, генератори, гуманітарка

Міжнародні партнери, друзі Харківщини продовжують підтримувати всю область, особливо деокуповані громади. Заклади медичної, соціальної сфери, інші об’єкти та установи забезпечені генераторами, обігрівачами і освітлювачами більшою мірою завдячуючи партнерам із цивілізованого світу.

Минулого року затримки з подачею тепла в окремих громадах виникли, зокрема, і через високу мінну небезпеку. Тому на Харківщині продовжують працювати більш як 10 міжнародних профільних організацій, які спільно з ДСНС очищують території від мін та снарядів.


Волонтери та гуманітарні організації разом із Єдиним координаційним центром із перших днів Великої війни забезпечують жителів області продуктами, побутовими речами, гігієнічними наборами, допомагають відновлювати житло, здійснюють евакуацію та розселення.

Практичні поради на випадок відключення електроенергії: що може зробити кожен із нас

Саме зараз час згадати, чи достатньо у вас павербанків і за можливості придбати зарядні станції. Важливо пам’ятати, що бензиновий генератор підійде для приватного будинку, не кажучи вже про "буржуйки". Універсальними рішеннями для багатоквартирних і приватних будинків є: утеплення фасадів, модернізація системи опалення, заміна вікон і дверей, утеплення стін. Дров’яна піч в приватному будинку допоможе пройти зиму, але вже зараз треба подбати про достатню кількість дров. Ефективний спосіб убезпечити себе від відключень електрики – сонячні батареї.

Кожен із нас може долучитися до зміцнення енергетичної безпеки країни – раціонально користувався електроприладами, бути ощадливими, не перевантажувати систему. Якщо плита електрична – допоможе туристичний газовий пальник. З пальниками та генераторами будьте вкрай обережні й експлуатуйте їх правильно. Слідкуйте за перепадами напруги та станом проводки. Завчасно подбайте про те, щоб у вашому автомобілі було достатньо палива та антифризу.

У вашій громаді є Пункти Незламності, де можна зігрітися, підзарядити гаджети та "зловити" інтернет. Завчасно дізнайтесь адреси найближчих ПН на цій мапі. І довіряйте лише офіційній інформації від органів влади.

"Укренерго" висловлює впевненість у тому, що в опалювальний сезон українська магістральна мережа буде готова працювати без обмежень. При цьому не зайвим буде кожному з нас підготуватись до різних можливих сценаріїв.

Із вірою в ЗСУ, енергетиків та комунальників Харківщина пройде цю зиму.

 
Підписуйтесь на RegioNews
26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
У Харкові та області оновили графіки відключень світла на 6-10 травня
05 травня 2024, 18:30
Росія вдарила 5 ракетами по Слов'янській ТЕС — які наслідки
05 травня 2024, 17:57
Прокурори показали наслідки російських авіаударів по Харкову
05 травня 2024, 17:22
На Харківщині окупанти обстріляли Купʼянський район: постраждали цивільні
05 травня 2024, 16:55
У Бердянську ліквідували організатора катівні для українських полонених — ГУР
05 травня 2024, 16:30
Пошкоджені будинки та авто: після російської атаки вже 10 мешканцям Харкова надають допомогу
05 травня 2024, 16:00
Удар КАБом по центру Харкова: зросла кількість постраждалих
05 травня 2024, 15:20
У Бердянську підірвали колаборанта, який працював у виправній колонії
05 травня 2024, 14:55
Росіяни вдарили по житловому кварталу Харкова, є поранені
05 травня 2024, 14:40
У Харкові прогриміли вибухи: окупанти б'ють по місту та району
05 травня 2024, 14:24