UA | RU
26 грудня 2023, 21:41

Початок не з того краю. Що не так з новим законопроєктом про мобілізацію

Новий законопроєкт про мобілізацію показує, що система не проаналізувала ключові проблеми й дала на них відповідь, а навпаки - проігнорувала їх і вирішила додавлювати ситуацію не змінюючись
Новий законопроєкт про мобілізацію показує, що система не проаналізувала ключові проблеми й дала на них відповідь, а навпаки - проігнорувала їх і вирішила додавлювати ситуацію не змінюючись
фото: Генштаб ЗСУ/Facebook

Я чекав тексту законопроекту, брифінгів, перед тим, як щось казати щодо мобілізаційних пропозицій. Оскільки це лише проект, ще має бути обговорення, то це мій внесок у нього без претензії на всеохопність.

Як на мене, запропоноване не вирішує ключових проблем мобілізації, а лише створює додаткові репресивні можливості неефективній, несправедливій та дефолтній в очах суспільства системі, що створює ситуацію близьку до "ідеального шторму".

Система не проаналізувала ключові проблеми й дала на них відповідь, а навпаки - проігнорувала їх і вирішила додавлювати ситуацію не змінюючись.

Найочевиднішим, що відлякує населення, дискредитує процес, а отже й саботує мобілізацію є сама система і її вади:

• Медкомісія, яка почасту є профанацією. За декілька хвилин, а інколи й секунд в кабінеті лікаря вирішується придатний, чи ні, чи є хвороби, чи ні. Таким чином на фронт потрапляють астматики, епілептики, інсулінозалежні діабетики й т.д. Певен, що за 2 неповних роки у кожного є така історія з прізвищем.

• Ігнорування реальних здібностей, фаху та фактору ККД при мобілізації. Умовно, танкістами стають ті, хто бульдозер в житті не бачив, не те що танк. В армії опиняються ті, хто в тилу міг приносити в десятки разів більше користі для обороноздатності, але це ігнорується.

• Навчання часто для проформи. Історій про те, що ненавченим потрапляють в бої непоодинокі, що в учебках реально не навчають, а просто тримають - теж.

• Відсутність своєчасного забезпечення необхідного для виконання бойових задач деморалізує й викликає зневіру в оргздатностях тих, кому віддаєш життя в розпорядження. Волонтери з дронами, машинами, медициною й т.д. все це частина нашого буття кожного дня.

• Повістки, "як покарання" при будь-якій нагоді та/або як зведення рахунків недодають престижності та популярності мобілізації серед молоді й в цілому. Коли розхожим стає: "а тебе чому, (чи ще гірше) за що мобілізували?", то складно потім казати про чесноти захисту батьківщини.

• Корумпованість ТЦК, системи забезпечення мобілізації та її репресивність. Від хабарів до приниження, побиття та інших форм здійснення (або свідомого нездійснення) діяльності по мобілізації та її підриву.

• Відсутність розуміння "правил гри" й простору належності собі - відпустки, ротації, демобілізація... Людина втрачає контроль за своїм життям й має розуміти, коли вона може його повернути повністю й де простір "належності собі" під час.

• Ситуація з пораненими, МСЕком, ветеранами без визначеності майбутнього та сам на сам зі своїми проблемами, тут навіть не буду заглиблюватися.

Це не стільки про страхи, скільки про проблеми організації процесів, наслідком яких є втрата життів одних та деморалізація всіх інших.

Це невичерпний список й є виключення, але це частина нашої соціальної реальності, а отже. Які з цих проблем вирішують надані пропозиції по змінах у процес мобілізації?

Навіть в частині відпусток, демобілізації.., як стало відомо з брифінгу Залужного, на разі не факт, що будуть разючі зміни.

Мобілізація торкається широких верств населення, має множинні та комплексні впливи в різних сферах держави: економіка, соціалка, політика - врахування чого не видно від слова зовсім.

На вскидку, найбільш очевидні навіть від самої публікації цих пропозиції, ще до їх прийняття:

• відтік грошей з банків, щоб не заблокували, люди ринуться їх знімати. Фінансова система та гривня отримають під дих, питання лише масштабу та критичності цього, але тут до економістів.

• працюючі підуть в тінь, позвільняються офіційно працевлаштовані та закриються ФОПи. Бо пропонують, в кращих радянських традиціях, дотягнутися до тих, до кого найпростіше - законослухняних платників, зареєстрованих власників й т.д. Хто не працює, не платить податки, не реєструється - може спати спокійно, його й не чіпатимуть, бо не шукатимуть. Це менші податкові надходження та ще більша тінізація й недовіра до держави.

• соціальне напруження й відчуття соціальної несправедливості злетить через вище зазначені проблеми й загострить їх.

• згуртованість та солідарність підважиться через посилення конфлікту інтересів між державою та суспільством по вертикалі. Між цивільними, військовими, родинами військових й т.д. по горизонталі. Ці норми ставлять всіх у різні команди конкурувати за обмежений ресурс, який несправедливо розподіляється.

• ще більше ламануться за кордон за будь-які гроші. Кількість таких зросте, а ті хто там вже цілими сім’ями й ще вагалися, то приймуть рішення таки пускати коріння. Соціальні, демографічні, податкові та інші наслідки цього в коротку та довгу - очевидні.

• просто нагадаю, що демократія не можлива, коли значна частина суспільства буде потенційно злочинцями - це основа диктатури "була би людина, стаття знайдеться", це явно не про Україну привабливу для життя, захисту та підтримку власними громадянами та закордоном.

Розширення механізмів вручення повісток, блокування рахунків, штрафи і т.д. це початок не з того краю рішення реально важливої для виживання країни проблеми, бо оборона це перший пріоритет й для неї необхідні, якщо й не обов'язково мотивовані, то хоча би не демонтовані захисники та захисниці, не озлоблені й в розбраті тили, а стійкі та надійні.

В пропозиціях, ні зміни принципів з опорою на ККД, ні зміни системи та кадрів, ні створення трудового резерву чи якихось інших принципових новел, а лише ригідність системи, яка хоче більше репресивних повноважень.

Якщо й існує ідеальний спосіб зараз підірвати ситуацію із середини, то ця ініціатива максимально наблизилася до нього.

 
Підписуйтесь на RegioNews
26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Одного чоловіка вбив, а іншого вдарив ножем: мешканець Миколаєва влаштував криваву різанину
06 травня 2024, 06:00
На Житомирщині чоловік живцем згорів у власній квартирі
06 травня 2024, 04:00
Суми атакували "шахеди": місто перевели на резервне живлення
06 травня 2024, 02:10
РФ атакувала енергетичні об'єкти Сумщини — ОВА
06 травня 2024, 01:46
У Харкові та області оновили графіки відключень світла на 6-10 травня
05 травня 2024, 18:30
Росія вдарила 5 ракетами по Слов'янській ТЕС — які наслідки
05 травня 2024, 17:57
Прокурори показали наслідки російських авіаударів по Харкову
05 травня 2024, 17:22
На Харківщині окупанти обстріляли Купʼянський район: постраждали цивільні
05 травня 2024, 16:55
У Бердянську ліквідували організатора катівні для українських полонених — ГУР
05 травня 2024, 16:30
Пошкоджені будинки та авто: після російської атаки вже 10 мешканцям Харкова надають допомогу
05 травня 2024, 16:00