UA | RU
Ігор Попов Політичний експерт info@regionews.ua
10 грудня 2020, 12:15

Як краще використати висновок Венеційської комісії

Висновок Венеційської комісії щодо НАЗК і електронного декларування в цілому корелює із пропозиціями, які підготувала парламентська робоча група.
Висновок Венеційської комісії щодо НАЗК і електронного декларування в цілому корелює із пропозиціями, які підготувала парламентська робоча група.

З одного боку, функціонал НАЗК буде відновлено. З іншого – для суддів Конституційного Суду буде створена окрема спеціальна процедура перевірки достовірності їх декларацій. По всьому тексту висновку Венеційської комісії кілька разів лунає заклик поважати та виконувати рішення Конституційного Суду України. Хоча у листі дається оцінка ситуації з НАЗК і КСУ, також у документі згадано інші рішення Конституційного Суду – щодо утворення НАБУ і призначення директора НАБУ. Відповідно, народні депутати при підготовці законопроєктів про статус НАБУ і його директора також повинні не ігнорувати рішення Конституційного Суду, а виконувати. У рішенні від 16 вересня КСУ рекомендує привести у відповідність до Конституції кілька статей "Закону про Національне антикорупційне бюро". Чинна редакція даних статей утратить чинність 16 грудня 2020. Головну рекомендацію КСУ можна вважати технічною – процедуру утворення Бюро, формування конкурсної комісії, призначення директора – передати Кабінету Міністрів. У перехідних положеннях нового закону парламент повинен чітко описати, що робити з чинними директором, Радою громадського контролю та комісією зовнішнього контролю. До речі, парламент міг би передбачити у перехідних положеннях зобов'язання нарешті створити комісію зовнішнього контролю та провести неупереджений організаційний аудит роботи Бюро. Тоді дискусії про його ефективність опиралися б на кращі міжнародні стандарти та об'єктивні критерії оцінки.

На жаль, в цьому питанні може бути застосована "тактика страуса" - не помічати та ігнорувати проблему. Хоча ситуація правової невизначеності може призвести до складніших проблем уже в скорому майбутньому, коли опоненти почнуть подавати позови про незаконність рішень НАБУ і його керівника. Тоді антикорупційні розслідування, і без цього не дуже результативні, взагалі будуть загальмовані.

Профільний комітет ВРУ за своєю ініціативою або за дорученням Голови ВРУ має підготувати відповідні пропозиції, і їх обговорення має відбутися максимально прозоро, якщо потрібно – із залученням Венеційської комісії та інших поважних експертних інституцій.

 
Підписуйтесь на RegioNews
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
Прикордонники за допомогою дрону знищили на півдні човен окупантів
19 квітня 2024, 00:22
На Волині сталася серйозна аварія з постраждалими: зіткнулися лісовоз та вантажівка
18 квітня 2024, 23:18
У "Нафтогазі" прокоментували вибух на газопроводі у Харківській області
18 квітня 2024, 22:11
На Харківщині стався вибух на газопроводі
18 квітня 2024, 21:46
В Одесі чоловік влаштував стрілянину під час конфлікту на дорозі
18 квітня 2024, 21:12
Росіяни планують звозити сміття на українські окуповані території
18 квітня 2024, 20:43
Ситуація на фронті: за добу відбулося понад 70 бойових зіткнень
18 квітня 2024, 20:18
Житель Полтавщини отримав 15 років в'язниці за поширення кремлівської пропаганди
18 квітня 2024, 19:57
Окупанти вдарили по Харківщині ракетами С-300, поранений чоловік
18 квітня 2024, 19:39
Посадовицю інституту НААН України викрили на хабарі в понад $20 тисяч
18 квітня 2024, 19:16