UA | RU
24 жовтня 2024, 16:21

Життя після ТЦК: як мобілізованих по-новому навчатимуть захищати Україну

Нещодавно у Головному управлінні доктрин і підготовки Генштабу ЗСУ визнали, що за останні місяці мобілізаційний потік зазнав зменшення. Цей та інші супутні фактори стимулювали керівництво Збройних сил України розпочати реформу базової загальновійськової підготовки, яку проходять усі мобілізовані до лав ЗСУ українці. Поки розпочався пілотний проєкт такого реформування на базі чотирьох навчальних центрів, а після його закінчення буде проаналізовано наскільки він вдалий і що потрібно ще змінювати. Головна мета, як заявляють у Генштабі, підвищити якість підготовки військовослужбовців заради подальшого збереження їхніх життів. RegioNews розбирався, які головні зміни очікують на мобілізованих у майбутньому
Нещодавно у Головному управлінні доктрин і підготовки Генштабу ЗСУ визнали, що за останні місяці мобілізаційний потік зазнав зменшення. Цей та інші супутні фактори стимулювали керівництво Збройних сил України розпочати реформу базової загальновійськової підготовки, яку проходять усі мобілізовані до лав ЗСУ українці. Поки розпочався пілотний проєкт такого реформування на базі чотирьох навчальних центрів, а після його закінчення буде проаналізовано наскільки він вдалий і що потрібно ще змінювати. Головна мета, як заявляють у Генштабі, підвищити якість підготовки військовослужбовців заради подальшого збереження їхніх життів. RegioNews розбирався, які головні зміни очікують на мобілізованих у майбутньому

Для початку варто зазначити, що анонсування початку реформування системи базової загальновійськової підготовки (БЗВП) відбулось ще у вересні поточного року. Це вписується у рамки ініціативи головкома ЗСУ Олександра Сирського, що має назву "Збереження життя військовослужбовців". Простіше кажучи, керівництво Збройних сил України прийшло до того, що чим якісніше буде проведена підготовка мобілізованих, тим вищі в них шанси зберегти життя на полі бою.

Поки програма працює в експериментальному режимі на базі чотирьох навчальних центрів (загалом їх функціонує понад 25 по усій країні) і на сьогодні до неї залучено близько 500 військовослужбовців. Головна відмінність цієї програми полягає в тому, що замість 30 днів базової загальновійськової підготовки, її учасники проходять відповідні навчання півтора місяці. У ЗСУ зазначають, що як тільки пілотний проєкт буде завершено, фахівці будуть аналізувати наскільки БЗВП на півтора місяці краща аніж навчання протягом 30 днів. Після цього, у грудні 2024 року, будуть прийняті рішення щодо вдосконалення елементів базової загальновійськової підготовки. І якщо зрештою цей експеримент визнають вдалим, то вже починаючи з 2025 року усі навчальні центри ЗСУ будуть поступово переходити на нову програму навчання мобілізованих терміном півтора місяці замість 30 днів. Крім цього, вже наразі у Головному управлінні доктрин та підготовки Збройних сил України дійшли висновку, що якісна підготовка військовослужбовців може бути досягнена завдяки регулярному обміну досвідом між різноманітними військовими частинами та навчальними центрами.

Що зміниться

Окрім основного фактору змін у БЗВП— збільшення терміну підготовки мобілізованих з одного місяця до півтора — очікується також низка інших змін. Наприклад, пілотна програма має на меті набагато покращити елементи динамічного вогневого контакту у ближніх та середніх дистанціях. Також це стосується стрільби у динаміці і ближнього бою в окопах. Загалом буде велика увага приділятися тактико-вогневій підготовці, адже навички стрільця мають бути в усіх військовослужбовців. Окремо слід наголосити, що в новій пілотній програмі підготовки військовослужбовців є обов’язковий пункт вивчення усіх основ застосування безпілотників, а також окопних засобів радіоелектронної боротьби і розвідки.

Усі мобілізовані, які будуть проходити базову загальновійськову підготовку за новим пілотним проєктом, посилено навчатимуться розвідувально-диверсійній діяльності, а також навичок виживання на фронті. Особливо це стосуватиметься холодної пори року, адже в цей час набагато складніше вести бій на лінії бойового зіткнення.

Плануються і деякі бонуси для найкращих військовослужбовців, які під час навчання після мобілізації, зарекомендують себе з найкращого боку. Для таких бійців запровадять заохочувальні заходи, а саме — вони самі зможуть обрати, де продовжать службу.

Не менш важливо, що керівники Генштабу в рамках оновлення системи підготовки мобілізованих обіцяють виключити з навчального процесу застарілі методи. До них, наприклад, можна віднести більшість теоретичних занять під час яких військовослужбовцям розповідають, скажімо, як влаштована робота автомата або як зберігати зброю. У ЗСУ вважають, що це мобілізовані зможуть вивчити під час практичних занять зі стрільби, а як зберігати зброю їх вже навчать у військовій частині, куди вони потраплять після навчального центру.

Загалом "робочий" день в навчальному центрі для мобілізованих хочуть скоротити з 10 до 8 годин. Це аргументується тим, що після восьми годин занять у військовослужбовців буде більше часу на відновлення, щоб наступного дня більш ефективно продовжити навчання.

Школа інструкторів

У ЗСУ також визнають, що у навчальних центрах сьогодні не вистачає близько 20% інструкторів. Причому, виявилось, що не усі чинні інструктори мають досвід бойових дій після 24 лютого 2022 року. Деякі з них взагалі не мають такого досвіду, або ж брали участь у боях за Україну до 2022 року. А бойові дії до 2022 року та після того дуже різняться, адже раніше, наприклад, так широко не застосовувалися дрони, а зараз вони стали чи не найважливішими на полі бою. Саме тому вирішується питання, щоб залучати до інструкторського складу саме ветеранів повномасштабної війни.

До того ж досить багато представників викладацького складу у навчальних центрах мають офіцерські звання, а тому їх можуть замінити на сержантів. Таким чином паралельно планують підвищити престижність сержантів, а офіцери зможуть виконувати інші завдання на благо оборони країни. У Збройних силах на сьогодні розробляються плани щодо запровадження в Україні школи інструкторів, щоб повністю забезпечити інструкторський склад у навчальних центрах, де базову загальновійськову підготовку проходять мобілізовані українці. Є навіть думки залучати до інструкторської роботи фахівців з НАТО.

17 жовтня 2024
План перемоги Зеленського: як експерти оцінюють ініціативу президента
Напередодні президент Володимир Зеленський представив у Верховній Раді план перемоги над росією. Цей документ містить п’ять основних пунктів щодо того, як змусити рф припинити війну і за словами очіль...
10 жовтня 2024
Після війни в Україні залишаться не більше 25 млн людей – соціолог Володимир Паніотто
Скільки сьогодні громадян в Україні, чому підвищення народжуваності дасть економічний ефект лише за 20 років і чому без мігрантів з інших країни буде неможливо відновити Україну — про все це RegioNews...
04 жовтня 2024
Щоденні атаки "шахедів": нова тактика росіян чи економія ракет?
Протягом вересня росіяни щодоби запускали в бік України свої бойові дрони. Це своєрідний антирекорд для нашої країни, адже досі таких щоденних масштабних атак не було жодного місяця з початку повномас...
03 жовтня 2024
Як зміниться життя українців у жовтні: "листи щастя" від ТЦК, знижений тариф за світло та кешбек за вітчизняні товари
Жовтень принесе доволі багато змін у життя українців. Чому не слід забути подати документи на отримання субсидії для тих, хто її потребує, а також, хто може розраховувати на сплату за електроенергію м...
Російську пропагандистку Монтян в Україні позбавили адвокатської ліцензії
24 жовтня 2024, 19:21
У Кропивницькому виявили великий підпільний спиртзавод з багатомільйонними прибутками
24 жовтня 2024, 18:58
Скільки українців хочуть переговорів з Росією: результати опитування
24 жовтня 2024, 18:31
У Харкові викрили військовослужбовицю, яка коригувала російські удари
24 жовтня 2024, 18:07
Росіяни вбили трьох людей у Покровському районі
24 жовтня 2024, 17:41
У Львові п'яний чоловік побив медика та водія "швидкої"
24 жовтня 2024, 17:25
У Черкаській прокуратурі пояснили, як їхня 42-річна керівниця отримала майже 800 тис. грн пенсії
24 жовтня 2024, 17:01
Вимагали 1,5 млн грн у підприємця: у Черкасах затримали банду рекетирів
24 жовтня 2024, 16:36
Чи була смерть чоловіка у ТЦК на Полтавщині самогубством: результати експертизи
24 жовтня 2024, 16:32
У Львові встановлюють причину пожежі на території колишнього ЛАЗу
24 жовтня 2024, 16:15