UA | RU
27 грудня 2023, 16:28

Мобілізація по-новому: які зміни чекають на українських чоловіків

Останні кілька місяців було дуже багато розмов щодо змін у законодавстві стосовно посилення мобілізації в Україні. І ось днями було оприлюднено відповідні напрацювання, що вилилися у законопроєкт, що має на меті внести зміни до багатьох чинних законів, які так чи інакше стосуються мобілізації в Україні.
Останні кілька місяців було дуже багато розмов щодо змін у законодавстві стосовно посилення мобілізації в Україні. І ось днями було оприлюднено відповідні напрацювання, що вилилися у законопроєкт, що має на меті внести зміни до багатьох чинних законів, які так чи інакше стосуються мобілізації в Україні.

RegioNews проаналізував, які зміни пропонують законотворці щодо мобілізаційних заходів.

Усі дані про військовозобов’язаного будуть, як на долоні

Зараз під час укладання трудового договору забороняється вимагати від майбутнього працівника дані про реєстрацію місця проживання чи перебування. У новому законопроєкті щодо мобілізації вказується, що від військовозобов'язаних та резервістів можуть вимагати інформацію про задеклароване або зареєстроване місце проживання чи перебування. Тобто у роботодавця вже буде інформація про місце проживання військовозобов'язаного працівника, і цими даними звісно зможе скористатися ТЦК.

Також пропонується законодавчо прописати, що громадяни зобов’язані будуть реєструвати електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного та резервіста. І це, мабуть, одна з найбільш революційних змін, адже саме через цей кабінет військовозобов’язаний фактично буде тримати зв’язок з ТЦК.

Також громадяни будуть зобов’язані проходити медичний огляд та лікування в лікувально-профілактичних закладах, згідно з рішенням військово-лікарської комісії чи відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Ще одне нововведення, яке чітко хочуть прописати у Законі, стосується того, що військовозобов’язані протягом 60 днів з дати початку проведення мобілізації або протягом 20 днів з дати її продовження, зобов’язані уточнити свої облікові данні через центр надання адміністративних послуг (ЦНАП), або електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста, або особисто у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки за місцем свого перебування або знаходження.

Як будуть вручати повістки

У законопроєкті пропонується чітко прописати, де і як громадянин може отримати повістку. Отже, якщо проєкт закону приймуть в тому вигляді, який є зараз, то повістку військовозобов’язаному можуть особисто вручити прямо в приміщенні ТЦК безпосередньо його працівники. Також повістку зможуть вручити за місцем проживання ті ж працівники ТЦК або ж поліцейські.

За місцем роботи також зможуть вручати повістки, а робити це будуть або самі роботодавці, або ж працівники ТЦК чи поліцейські. Також пропонується прописати, що повістки в громадських місцях зможуть вручати працівники ТЦК чи поліцейські. Хоча фактично це відбувається і зараз, коли вулицями ходять кілька представників територіальних центрів комплектування разом з поліцією, роздаючи повістки перехожим.

Найголовніше у запропонованих змінах — надсилання повістки до електронного кабінету призовника, який, як вже вказувалось, за новими нормами усі військовозобов’язані будуть змушені собі створити. Також повістку можуть надіслати на електронну пошту. До речі, серед українців вже точаться розмови, звідки ТЦК може дізнатися електронну адресу того чи іншого військовозобов’язаного? Проте, у дуже багатьох громадян, наприклад, електронна пошта прив’язана до банківських карток чи рахунків у фінансових установах державної форми власності. До того ж, сам міністр оборони Рустем Умеров вже неодноразово заявляв, що його відомство розглядає можливість надсилання військовозобов’язаним електронних сповіщень про те, що вони мають з’явитися до ТЦК. Мовляв, Міноборони проаналізували багато баз даних і тепер думає над тим, як їх облікувати.

У свою чергу головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний напередодні під час брифінгу заявив, що ані Генштаб, ані ЗСУ пропозицію щодо електронних повісток не вносили. В той самий час Залужний зазначив, що в ЗСУ будуть раді будь-якому способу, який забезпечить потребу в людях для армії.

"Якщо ми їх отримаємо внаслідок електронних повісток, це буде дуже добре. Якщо це буде здійснено якимось іншим чином - також це дуже добре", — зазначив Залужний.

Носити з собою військовий квиток

Серед інших запропонованих у законопроєкті про посилення мобілізації нововведень є таке, що у період проведення мобілізації громадян віком від 18 до 60 років, які перебувають на військовому обліку або зняті (виключені) з військового обліку, хочуть зобов’язати мати при собі військово-обліковий документ та пред’являти його за вимогою представника ТЦК або ж поліцейського. Тобто, фактично військово-обліковий документ потрібно буде носити з собою постійно.

А ще представник ТЦК або ж поліцейський під час перевірки документів зможе усе це фіксувати за допомогою відео чи фотозйомки. До того ж, вони матимуть змогу використовувати технічні прилади, засоби та спеціалізоване програмне забезпечення з доступом до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів. Саме за допомогою цього Реєстру фактично планують боротися з ухилянтами. Якщо військовозобов’язані або резервісти не з’являються, наприклад, до ТЦК за повісткою, то за повідомленням керівника Територіального центру комплектування його зможуть внести до Єдину реєстру боржників. Вже після цього військовозобов’язаному можуть заборонити виїзд за кордон, або ж заборонити проводити операції з рухомим чи нерухомим майном. Також можуть обмежити право керування власним транспортним засобом або ж отримання посвідчення водія. Ухилянтам ще зможуть обмежити право користуватися та розпоряджатися коштами та іншими цінностями, або ж відмовити в укладенні кредитного договору чи призупиненні в отриманні пільг або послуг від держави. Проте, як тільки військовозобов’язаний прийде до ТЦК, усі обмеження з нього знімаються.

Проте, це буде не єдиний метод впливу на ухилянтів. Наприклад, парламентарі, що розробляли зміни до чинних законів, які стосуються мобілізації, пропонують збільшити штрафи за те, що військовозобов’язані ухиляються від постановки на військовий облік у ТЦК. Зараз штраф за такі порушення складає від 3400 до 5100 гривень, а пропонують зробити від 8500 до 17 тис. гривень.

А в разі порушення закону щодо оборони, військового обов’язку і військової служби, мобілізаційну підготовку та мобілізацію штраф планують встановити на рівні від 25,5 тис. гривень до 34 тис. гривень. До того ж, якщо зараз кримінальне покарання можуть застосувати до тих, хто ухиляється від мобілізації, то парламентарі пропонують саджати до в’язниці на строк від трьох до п’яти років тих, хто буде відмовлятися навіть від проходження медичного огляду у ТЦК — військово-лікарської комісії.

Більше того, можуть також внести зміни до Закону "Про національну поліцію". Тому в разі прийняття таких змін представники ТЦК зможуть звертатися до поліції аби вони брали участь у здійсненні заходів щодо оповіщення військовозобов’язаних та резервістів спільно з представниками ТЦК. Також поліцейських залучатимуть до здійснення адміністративних затримань та доставлення до ТЦК військовозобов'язаних та резервістів, які порушуватимуть закон про військовий обов’язок. Простіше кажучи, поліція зможе затримувати ухилянтів та доставляти їх до ТЦК.

Максимальне підключення місцевої влади

Народні депутати хочуть внести зміни до Закону "Про місцеве самоврядування в Україні" у сфері оборони. Зараз органи місцевого самоврядування мають сприяти у забезпеченні доведення до підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності, а також населення наказу військового комісара про оголошення мобілізації. В разі прийняття змін Верховною Радою органи місцевої влади вже не сприятимуть, а мають забезпечити доведення до підприємств та населення розпорядження керівника місцевої державної адміністрації (військової, військово-цивільної) або керівника територіального центру комплектування та соціальної підтримки про проведення заходів мобілізації чи виклик військовозобов’язаних та резервістів до ТЦК.

Крім цього, пропонуються зміни до Закону "Про місцеві державні адміністрації". Наприклад, місцева державна адміністрація має здійснювати під час мобілізації своєчасне оповіщення і забезпечувати прибуття на збірні пункти та призов через ТЦК, які залучаються до виконання обов’язку щодо мобілізації. Також місцеві державні адміністрації будуть організовувати та забезпечувати функціонування системи військового обліку призовників, військовозобов’язаних і резервістів, бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час, надання звітності з цих питань.

Тобто, як бачимо, в разі прийняття змін до законодавства щодо мобілізації, місцеві органи влади будуть повністю задіяні у питаннях мобілізаційних заходів, а зараз вони хіба сприяють цьому.

Кому дадуть відстрочку за новими законами

Стосовно відстрочок для військовозобов’язаних, то тут теж очікуються великі зміни. Наприклад, якщо зараз відстрочку мають ті особи, які зайняті постійним доглядом, наприклад, за батьками своїми чи дружини (чоловіка), які визнані такими, що потребують постійного догляду, то з прийняттям законопроєкту відстрочку надаватимуть лише, якщо військовозобов’язаний доглядаєш виключно за своїми батьками.

До того ж, зараз відстрочку можуть отримати особи, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати. В новій редакції цей пункт пропонують прописати так, що відстрочку можуть отримати лише особи, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю І чи II групи. А щоб отримати відстрочку в разі наявності в особи батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи, то потрібно, щоб вони обрали військовозобов’язаного для здійснення за ними догляду.

Також багато розмов було щодо того, аби скасувати чи залишити право на відстрочку для осіб, які навчаються. Мовляв, багато військовозобов’язаних вступили у заклади освіти для навчання, і часто рівень цієї освіти нижчий, аніж вже є у особи. Наприклад, військовозобов’язаний має рівень освіти "магістр", а навчається зараз за рівнем "бакалавр". На сьогодні таких осіб не можуть мобілізувати. Проте, якщо зміни до законодавства підтримають, такі особи втрачатимуть право на відстрочку, адже її матимуть лише здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої̈ та вищої̈ освіти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий за однією спеціальністю (фахом).

З якою групою інвалідності не мобілізують

Дуже багато дискусій ще до оприлюднення законопроєкту щодо посилення мобілізації було відносно того, з якою групою інвалідності можна мобілізувати. В чинній редакції Закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" вказано, що не можуть мобілізувати особу з інвалідністю. Тобто, чоловіки з будь-якою групою інвалідності не підлягають мобілізації. Розробники змін до Закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" пропонують прописати, що не підлягатимуть призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, визнані в установленому порядку особами з інвалідністю І чи ІІ групи. Тобто, фактично прийняття змін відкриє дорогу до мобілізації осіб з інвалідністю ІІІ групи, а це люди в яких, наприклад, відсутня одна легеня чи відсутнє одне око. Також ІІІ групу інвалідності надають людям в яких є карликовість, а саме — зріст нижче 130 см, чи спостерігається параліч кисті за неефективності фізичної реабілітації або ж паралічі верхньої кінцівки чи паралічі нижньої кінцівки.

В той самий час головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний напередодні заявив, що зараз оперувати такими поняттями, як ІІІ чи ІІ група інвалідності, не актуально. За його словами, вирішує питання придатності до військової служби не наявність інвалідності, а військово-лікарська комісія. Мовляв, саме вона визначає, чи придатна людина до військової служби, чи не придатна. Втім, якщо брати практичний досвід тих, хто вже проходив ВЛК, є багато скарг на те, що такі комісії існують хіба для проформи, адже пройти її можна буквально за 15 хвилин. І навіть якщо військовозобов’язаний буде скаржитися на якісь проблеми зі здоров’ям, його все рівно визнають повністю здоровим. Звісно, є і випадки, коли представники ВЛК дійсно прискіпливо оглядають військовозобов’язаних і можуть, наприклад, направити на лікування в разі виявлення якихось проблем зі здоров’ям.

Отже, як бачимо зміни в питаннях мобілізації очікуються дуже суттєві і багато військовозобов’язаних, які зараз мають право на відстрочку, будуть за новими нормами законів мобілізовані, якщо за них все ж проголосують народні депутати. Також може посилитися боротьба з ухилянтами, адже в разі прийняття змін до законів, їх буде дуже просто знайти, наприклад, відправивши їм повістку на електронну пошту. Втім, слід розуміти і те, що усі ці нововведення ще будуть дуже прискіпливо обговорюватися у парламентів перед голосування, адже наразі це лише законопроєкт. Проте, очевидно одне: мобілізаційні заходи в Україні однозначно посиляться.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Росіяни вдарили ракетою по Миколаївському району
03 травня 2024, 08:39
За добу – понад 130 боєзіткненнь: Генштаб про ситуацію на фронті та втрати ворога
03 травня 2024, 08:07
єВідновлення: як отримати компенсацію за житло у разі втрати документів на право власності
03 травня 2024, 06:52
На столичній Троєщині врятували бобра, який заблукав серед багатоповерхівок
03 травня 2024, 05:29
Посол України в ООН натякнув, коли знищать Кримський міст
03 травня 2024, 05:00
У Житомирі викрили листоношу, яка привласнювала собі гроші з субсидій та пенсій
03 травня 2024, 04:44
Третій за тиждень: ССО знищили російський ЗРК "Бук" на Сумському напрямку
03 травня 2024, 04:15
Мешканець Запорізької області відкрив "бізнес" із продажу гранатометів та гранат
03 травня 2024, 03:19
1000 доларів за виїзд: на Одещині прикордонник допомагав ухилянтам втекти за кордон
03 травня 2024, 02:17
Переплатив 5,5 млн гривень за сіль: чиновнику київського КП повідомили про підозру
03 травня 2024, 01:22