UA | RU
18 січня 2024, 11:15

ТЦК знатимуть майже все про українських чоловіків: як працюватиме електронний реєстр військовозобов'язаних

Ухвалений напередодні законопроєкт про створення єдиного реєстру військовозобовʼязаних має не тільки полегшити набуття статусу УБД, але й відкрити для ТЦК максимум можливостей для збору інформації про українських чоловіків
Ухвалений напередодні законопроєкт про створення єдиного реєстру військовозобовʼязаних має не тільки полегшити набуття статусу УБД, але й відкрити для ТЦК максимум можливостей для збору інформації про українських чоловіків
Фото: 93-я окрема механізована бригада

Regionews розбирався, як працюватиме електронний реєстр і що тепер зміниться для військовозобов’язаних.

Загалом законопроєкт щодо удосконалення порядку обробки та використання даних в державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни позиціонувався його розробниками насамперед як благо для військовослужбовців. Наприклад, у пояснювальній записці вказувалось, що однією з цілей документу є удосконалення механізму надання статусу учасника бойових дій, оскільки на сьогодні є дуже багато бюрократичних перешкод. Тому народні депутати вважають, що необхідно вдосконалити взаємодію між державними реєстрами та, власне, запровадити електронну процедуру для набуття статусу УБД.

Багато нових даних про військовозобов’язаних

Втім, якщо більш детально проаналізувати даний законопроєкт, то в ньому є дуже багато змін, що стосуються не так учасників бойових дій, як саме військовозобов’язаних, на яких чекає мобілізація.

Головним чином зміни були внесені до закону "Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів". Наприклад, якщо зараз Єдиний державний реєстр військовозобов’язаних є автоматизованою інформаційно-телекомунікаційною системою, то після того, як новий закон вступить у силу, Реєстр вже буде повністю електронним. Як і раніше його наповнюватимуть інформацією про військовозобов’язаних задля військового обліку громадян.

Крім цього, у статті №3 чинного закону тепер буде доповнення, що основними засадами ведення Реєстру тепер є ідентифікація призовників, військовозобов’язаних та резервістів, оформлення, видача, обмін, пересилання, вилучення, повернення державі та визнання недійсними документів військового обліку громадян України. Втім, не пояснюється, як саме буде вестися ідентифікація.

Також депутати вирішили доповнити статтю №6, де більш точно тепер розписано, що до Реєстру заносяться та зберігаються в базі даних такі відомості про призовників, військовозобов’язаних та резервістів як їхні персональні дані та службові дані. Крім цього, в Реєстрі буде міститися інформація про потребу в комплектуванні особовим складом Збройних Сил України та інших утворених військових формувань, крім інформації, що становить державну таємницю. Раніше в цій статті просто вказувалось, що Реєстр містить персональні дані та службові дані.

Як і раніше до персональних даних призовника, військовозобов’язаного та резервіста належать: прізвище та ім’я, дата народження, місце народження, стать, місце проживання та місце перебування. Але тепер депутати до цих даних ще додали номери засобів зв’язку, тобто мобільних телефонів, та адреси електронної пошти.

Неявка до ТЦК буде відображена у Реєстрі

Також в Реєстрі тепер будуть вказувати дату і номер, короткий зміст протоколу чи постанови щодо особи у справі про адміністративне правопорушення, передбачене статтями 210, 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Це статті щодо порушення військовозобов'язаними чи призовниками законодавства про військовий обов'язок і військову службу, а також порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію. Тобто, умовно кажучи, якщо військовозобов’язаний, скажімо, не з’явився до ТЦК за повісткою, ця інформація вже буде відображена у Реєстрі на цю людину, адже неявка і є адміністративним правопорушенням.

Загалом стаття про персональні дані, що будуть залучені до Реєстру, значно розширена. Тепер про військовозобов’язаного будуть знати, чи є в нього, наприклад, дозвіл на володіння чи користування зброєю. Також в Реєстрі буде відображена інформація про документи, що дають право громадянину України на виїзд з України чи на в’їзд до України. Реєстр також міститиме відомості про документи, оформлені для виїзду за кордон на постійне проживання, або залишення на постійне проживання за кордоном, або повернення в Україну. Також у Реєстрі буде інформація щодо права військовозобов’язаного керувати автомобілями чи тракторами або ж взагалі посвідчення на право керування катерами чи прогулянковими суднами, а ще відомості про свідоцтва пілотів для некомерційної та комерційної діяльності.

Де братимуть інформацію

Звісно, Реєстр про дані призовника потрібно якось наповнювати, а тому в законі прописано, що для формування бази даних Реєстру Центральна виборча комісія, податкова та міграційна служба, а також інші державні органи, передають дані для занесення до Реєстру про громадян віком від 17 до 60 років.

Реєстр про призовників та військовозобов’язаних наповнюється відомостями, що містяться про громадян в різних інформаційно-комунікаційних системах, реєстрах, базах даних, що належать різноманітним державним органам. Наприклад, в Міносвіти зможуть запросити дані про освіту та спеціальність військовозобов’язаного, а також відомості про проходження освітніх курсів та курсів підвищення кваліфікації. В медичних установах державної форми власності зможуть взяти до Реєстру номер телефону військовозобов’язаного. Наприклад, контактний номер пацієнта має сімейний лікар.

МВС зможе надати до Реєстру дані про наявність чи відсутність судимості у військовозобов’язаного, а також відомості про дозвільні документи про право на володіння та користування зброєю, а ще чи має військовозобов’язаний право на керування транспортними засобами.

Міністерство юстиції зможе надавати на вимогу відомості про рішення, що підлягають примусовому виконанню — виконавчі документи щодо військовозобов’язаного. Тобто, тут йдеться про боржників, борги з яких "вибиватиме" виконавча служба.

Більше детально також тепер визначаються службові дані призовника, військовозобов’язаного та резервіста. Тепер до цих даних належить інформація про виконання військового обов’язку та проходження військової служби, а ще висновок чи рішення про проходження медичного огляду (військово-лікарської експертизи). Також службові дані містять інформацію про проходження громадянином України альтернативної, невійськової служби відповідно до Закону України "Про альтернативну (невійськову) службу", а також відомості про участь військовозобов’язаного у бойових діях.

У статті про права та обов’язки призовників, військовозобов’язаних та резервістів тепер з’являється таке поняття, як "Електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного та резервіста". "Електронний кабінет" – це програмний інтерфейс Реєстру призначений для відображення відомостей про призовника, військовозобов’язаного, резервіста, які містяться у Реєстрі. Саме через цей електронний кабінет тепер військовозобов’язані зможуть отримувати інформацію про своє включення (невключення) до Реєстру та відомості про себе, внесені до Реєстру.

Отже, як бачимо, прийнятий народними депутатами законопроєкт, набагато полегшить роботу територіальним центрам комплектування. Фактично всі дані про військовозобов’язаних тепер будуть, як на долоні у працівників ТЦК. Причому збір персональних даних про військовозобов’язаних тепер буде абсолютним законним, адже для наповнення Реєстру військовозобов’язаних структури Міноборони зможуть залучати фактично будь-які державні органи, що мають інформацію про чоловіків віком від 17 до 60 років.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Трьох депутатів Київради судитимуть за ухилення від військової служби
03 травня 2024, 13:18
У Києві чоловік проник в автомобіль та підпалив: легковик згорів вщент
03 травня 2024, 13:05
На Херсонщині збили російський розвідувальний дрон Supercam
03 травня 2024, 12:49
Двох професорів Харківського університету нагородили орденом "Зірка Італії"
03 травня 2024, 12:44
На сайті ОП відмовилися публікувати петицію про надання американської зброї для "Азову"
03 травня 2024, 12:21
У Києві псевдоофіцер СБУ видурював гроші у сімей українських полонених
03 травня 2024, 12:09
Ексначальнику Головного управління внутрішньої безпеки СБУ оголосили нову підозру
03 травня 2024, 12:01
На Львівщині в горах заблукала група туристів з Києва
03 травня 2024, 11:59
На Хмельниччині у квартирі стався вибух: є постраждалий
03 травня 2024, 11:54
Міністр закордонних справ Британії приїхав до Львова та посадив дерево
03 травня 2024, 11:38