UA | RU
01 грудня 2023, 19:00

Цікаві місця Києва: Найглибша станція метро у світі, німецький квартал та своя "Китайська стіна"

Київ прекрасний для відвідин у будь-яку пору року, адже має свій неповторний колорит, який щороку приваблює сотні тисяч туристів з усього світу.
Київ прекрасний для відвідин у будь-яку пору року, адже має свій неповторний колорит, який щороку приваблює сотні тисяч туристів з усього світу.
Фото: wikipedia.org

RegioNews розповідає, що цікавого можна подивитися у Києві.

Чудові види на Дніпро

Дуже гарною у Києві є Володимирська гірка, що неподалік Хрещатика. Саме звідси відкривається чудовий вид на величний Дніпро, а також на лівий берег столиці. З цього місця можна оцінити величезні масштаби Києва і це якщо говорити лише про лівий берег.

Загалом Володимирська гірка є величезним парком, де можна прогулятися, відчувши атмосферу Києва. Також тут встановлений величезний пам’ятник Великому князю київському Володимиру.

Фото: wikipedia.org

На початку парку знаходиться одна зі станцій київського фунікулеру, який дуже полюбляють туристи, а деякі кияни його щодня використовують в якості громадського транспорту, адже фунікулером можна піднятися від Поштової площі до Михайлівської площі, в районі якої знаходиться багато державних установ. До речі, на фунікулері можна дістатися і Михайлівського Золотоверхого монастиря – культового релігійного місця не тільки для киян, але й для усіх українців.

Та повернімося до Володимирської гірки. Кілька років тому тут відкрили так званий скляний міст, що знаходиться над Володимирським узвозом. Цим пішохідним мостом можна пройти від парку "Володимирська гірка" до іншої чудової локації – "Хрещатого парку". Саме тут знаходиться величезна Арка Свободи українського народу, що додає шарму схилам Дніпра. До речі, зі скляного мосту відкривається чудовий вид. Тому якщо потрібно зробити гарні фотографії у Києві, слід відправлятися саме на Володимирську гірку та скляний міст.

Від "Хрещатого парку" виходите прямісінько до стадіону "Динамо" імені Валерія Лобановського. Тут, на вулиці Грушевського, відбувалися історичні події під час Революції Гідності. Йдеться про перші серйозні сутички потестувальників-майданівців із силовиками взимку 2013-2014 років. Від вулиці Грушевського можна вийти прямісінько на Європейську площу, де розташований Український дім. А далі звісно – Хрещатик та Майдан Незалежності.

Андріївській узвіз

Ще одним історичним місцем у Києві є Андріївський узвіз, де зазвичай полюбляють прогулюватися кияни та гості міста. Уся вулиця вимощена бруківкою, що додає їй шарму. Саме на цій вулиці знімали багато епізодів культового українського фільму "За двома зайцями". Також на Андріївському узвозі розташовано Музей однієї вулиці, який було відкрито у далекому 1991 році. Саме тут можна побачити багато цікавих експонатів, пов’язаних з Андріївським узвозом: картини, книги, різноманітні предмети побуту, фотографії та документи.

Фото: wikipedia.org

Також на Андріївському, як його коротко називають кияни, знаходиться так званий "Замок Річарда", якому вже майже 120 років. Його споруджено в стилі англійської готики. Цей замок названий містянами на честь відомого історичного персонажа – англійського короля Річарда Левове серце.

До речі, не усі знають про сходи, що ведуть від Андріївського узвозу на Замкову гору. Звідси відкривається прекрасний вид на Воздвиженку – невеличкий житловий мікрорайон, який знаходиться між двома горами, у впадині. На Воздвиженці зазвичай полюбляють фотографуватися молодята, адже тутешні вулиці більше нагадують вулиці міст Західної Європи.

Музей Голодомору

Також варто відвідати Національний музей голодомору-геноциду, що розташований у Парку Вічної слави неподалік станції метро "Арсенальна". Це унікальний музей, адже в його експозиції зібрано дуже багато документальних підтверджень спланованого геноциду українського народу шляхом створення штучного голодомору у 1932-1933 роках. Причому, тут можна дізнатися про усі звірства комуністичної влади в кожній окремій області України, коли через голод гинули мільйони українців. Зазвичай серед таких фактів можна навіть знайти прізвища загиблих під час голодомору.

Батьківщина-Мати

Чудова локація для культурного та освітнього відпочинку знаходиться на вулиці Лаврській. Тут розташоване Співоче поле, де проходять різноманітні виставки. Трохи далі розташована культова для Києва споруда, яку видно далеко від місця її розташування — Батьківщина-Мати. Цей монумент відкрили ще у 1981 році. Цього року його спіткала історична зміна, а саме – зі щита було демонтовано радянський серп і молот, а замість них змонтовано Тризуб.

Фото: wikipedia.org

Зовсім поряд також розміщено найвищий в Україні флагшток з найбільшим державним прапором України. Виглядає це дійсно захоплююче, коли жовто-блакитний стяг розвивається за вітром. Ось тут можна зробити чудові фотографії на пам’ять. До речі, під час сильного вітру цей прапор приспускають, адже були навіть випадки, коли він просто розривався під дією стихії.

Крім цього, тут же розташований майданчик військової техніки часів різних воєн. До речі, поряд є Музей локальних конфліктів, де зібрано дуже багато документів, фотографії та інших згадок про війни в яких брали участь українці.

Лівий берег

Звісно, лівий берег у Києві не такий яскравий на культурні пам’ятки, як історичний центр міста. Втім, варто враховувати, що на лівому березі здебільшого розташовані спальні райони столиці, а більша частина його жителів на роботу їздить саме на правий берег. Втім, навіть і на лівобережжі можна знайти локації для душі.

Наприклад, навіть взимку чудовим для відвідин буде Гідропарк. Вже на його початку розташований музей "Київ в мініатюрі". Тут можна побачити цікаві споруди столиці, які виконані у зменшених копіях. Також для оглядин величного Дніпра дуже добре підійде Венеційський міст.

Якщо від Гідропарку проїхати усього кілька зупинок метрополітеном, тут він, до речі, виконаний в наземному варіанті, то можна потрапити до так званого німецького кварталу. Знаходиться він неподалік станції метро "Чернігівська".

Свою назву цей квартал серед киян здобув через те, що його будували полонені німці після Другої світової війни. Загалом цей квартал представляє собою одноповерхові та двоповерхові будиночки різних кольорів: жовтого, рожевого та інших. Ці будинки не схожі ні на які інші у столиці. Проте через те, що багатьом з них вже майже 80 років, їхній стан залишає бажати кращого. Але мешканці цих будинків нікуди не хочуть переїжджати. Не дивлячись навіть на те, що багато будинків у німецькому кварталі вже знесли, а на їхньому місці зводяться висотки по 20-25 поверхів. Однією з головних фішок будинків у німецькому кварталі є те, що вони мають дуже товсті стіни. Інколи їхня товщина складає близько півметра. Тому мешканці цих будинків навіть хизуються, що взимку в їхній оселі просто неможливо замерзнути навіть, коли на вулиці дуже потужні морози.

Фото: wikipedia.org

Китайська стіна

Є у столиці України і своя "китайська стіна". Саме так містяни нарекли найдовший будинок у місті, що знаходиться неподалік станції метро "Дарниця". З одного боку це зовсім непримітний будинок, адже таких сотні у Києві. Проте, довжина його складає близько 540 метрів. Це справжній жах для таксистів. Будинок має 24 під’їзди і лише місцеві знають, де який під’їзд. Крім цього, будинок має дві адреси: вулиця Малишка, 3 та Дарницький бульвар, 7. Тому частина під’їздів записана за однією адресою, а півбудинку – за іншою. У будівлі розміщено майже 1200 квартир, а проживають тут кілька тисяч людей. Також цей житловий будинок називають ще напівкружкою, адже якщо дивитися на нього з висоти, він дійсно нагадує половину кружки.

Можна також прогулятися Русанівкою. Цей житловий масив унікальний тим, що знаходиться фактично на острові, адже з усіх боків омивається Русанівським каналом, що наповнюється водами Дніпра. Через канал є багато містків, що з’єднують місцеву вулицю Ентузіастів з іншими вулицями за межами "острова".

Фото: wikipedia.org

Київське метро

Просто неможливо побувати у Києві і не скористатися метрополітеном. Примітний він, зокрема, тим, що має дуже гарні станції, які будували, починаючи з 1960 року. На багатьох станціях підземки використовували дуже багато мармуру, а також іншого дорого каменю.

Звісно, варто побувати на станції "Арсенальна". Вона вважається найглибшою станцією метро у світі, маючи глибину понад 105 метрів. За радянських часів подейкували, що на цій станції запросто можна пережити ядерний удар. Станція настільки глибока, що в ній використано навіть два ескалатори для того, щоб дістатися перону. Зазвичай на усіх станціях використовують лише один ескалатор, але на "Арсенальній" це неможливо було зробити саме через її глибину.

Фото: wikipedia.org

Тож, як бачимо, у Києві є дуже багато локацій для того, щоб гарно і з користю провести час. Причому, навіть у спальних районах можна знайти собі цікаві місця, як кажуть, для душі. Втім, у столицю потрібно їхати на кілька днів, адже усі її визначні місця за один-два дні навряд чи вдасться обійти. Одних тільки парків у Києві безліч, не кажучи вже про музеї, галереї та релігійні споруди.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності