UA | RU
19 жовтня 2023, 18:00

Діти війни. Хто має право на такий статус і що він дає

Від російського повномасштабного вторгнення уже постраждало дуже багато українських дітей і нажаль щодня їхня кількість тільки зростає. Усі ці діти мають право отримати відповідний статус, який поки не передбачає жодних реальних пільг, але у Верховній Раді вже є відповідний законопроєкт
Від російського повномасштабного вторгнення уже постраждало дуже багато українських дітей і нажаль щодня їхня кількість тільки зростає. Усі ці діти мають право отримати відповідний статус, який поки не передбачає жодних реальних пільг, але у Верховній Раді вже є відповідний законопроєкт
elements.envato.com

За офіційними даними української влади у період з 24 лютого 2022 року на території нашої держави внаслідок повномасштабного російського вторгнення загинуло 508 дітей, а поранено 1136. Крім цього, зниклими вважаються майже півтори тисячі дітей, а майже 20 тисяч дітлахів примусово депортовані за межі України. Ще 13 дітей офіційно вважаються постраждалими від сексуального насильства.

Звісно, це кричущі дані, але разом з тим десятки тисяч дітей, якщо не сотні, також так чи інакше постраждали від російської навали. Проте, аби сподіватися хоч на якісь пільги у майбутньому, таким дітям потрібно для початку отримати офіційне підтвердження, що вони мають статус постраждалої дитини.

Що написано у законі

В Україні є чинний закон "Про соціальний захист дітей війни", який передбачає, що статус "дитина війни" має особа, яка є громадянином України та якій на час закінчення (2 вересня 1945 року) Другої світової війни було менше 18 років. Тобто, цей закон не регулює надання статусу "Дитина війни" дітям, які постраждали внаслідок агресії росії, починаючи з 2014 року.

Натомість це регулюється постановою Кабміну 2017 року "Про затвердження Порядку надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів", яка передбачає відповідний статус для тих, хто на час воєнних дій, збройних конфліктів, збройної агресії росії не досягнув 18 років.

Проте, відповідний статус може бути наданий тільки в разі отримання поранення, контузії чи каліцтва, а також якщо дитина зазнала фізичного чи сексуального насильства, була викрадена або ж незаконно вивезена за межі України.

Крім цього, під цю категорію підпадають діти, які залучалися до участі у діях воєнізованих чи збройних формувань, або ж незаконно утримувалися, у тому числі в полоні, зазнали психологічного насильства. До речі, до 2023 року отримати статус дитини, яка постраждала від агресії росії, могли лише ті діти, які проживали на території Донеччини чи Луганщини, а потім дію постанови розширили на усю Україну.

Отже, якщо дитина постраждала внаслідок однієї чи одразу кількох обставин, зазначених вище, вона може претендувати на відповідний статус. Причому, заявнику потрібно вказувати саме ту обставину, що найбільше вплинула на здоров’я чи психологічний стан дитини.

Як отримати статус "дитина війни"

Такий статус може надати орган опіки та піклування за місцем реєстрації дитини, або ж за місцем проживання внутрішньо переміщеної особи до 18 років. Якщо ж дитина не зареєстрована за місцем проживання або зареєстрована на окупованій території чи там, де ведуться бойові дії, можна просто звернутися до будь-якого органу опіки.

Отже, батьки дитини, яка постраждала від агресії росії, подають до служби у справах дітей заяву про надання відповідного статусу. Якщо дитина перебуває без батьків, то це можуть зробити її найближчі родичі — баба, дід, сестри чи брати, яким виповнилося 18 років, або дядько-тітка. В інших випадках це можуть бути вітчим чи мачуха, або просто представник органу опіки.

При собі потрібно мати засвідчену копію свідоцтва про народження дитини або інший документ, що посвідчує її особу, а заявник має надати копію свого паспорта. В окремих випадках потрібно надати копії документів, якщо дитина, наприклад, проживає у якомусь закладі охорони здоров’я чи іншому закладі, або ж якщо дитина стоїть на обліку як внутрішньо переміщена особа.

В разі відсутності, скажімо, свідоцтва про народження чи інших документів, або ж якщо немає відомостей про реєстрацію місця проживання дитини на території, де велись чи ведуться бойові дії, згодиться витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, або документи про право власності батьків або дитини на рухоме чи нерухоме майно. Також під цю категорію підпадають свідоцтво про базову загальну середню освіту, або атестат про повну загальну середню освіту, або документ про професійно-технічну освіту, або табель успішності, або учнівський квиток, або медичні документи.

Крім цього, в разі якщо дитина отримала поранення, контузію чи каліцтво внаслідок збройної агресії росії, потрібно подати підтверджуючий документ. Це можуть бути виписки з медичної карти дитини, або висновки медичного обстеження та лікування дитини у медзакладах, що визначені МОЗ України. Також має бути зазначено діагноз дитини згідно з Міжнародною класифікацією хвороб та споріднених проблем здоров’я десятого перегляду, отриманих у період здійснення воєнних дій, збройних конфліктів.

Якщо ж постраждала дитина зазнала фізичного чи сексуального насильства, була викрадена чи незаконно вивезена з України, або ж залучалася до участі у діях воєнізованих чи збройних формувань, або ж незаконно утримувалась в тому числі у полоні, мають бути надані копії підтверджуючих документів, наприклад, зареєстровані звернення до поліції. Також це може бути витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань про відкриття кримінального провадження. Причому, не має значення яким був результат досудового розслідування. Зрештою, якщо батьки чи опікуни дитини мають висновок експерта за результатами судової експертизи, яка встановила факти фізичного чи сексуального насильства над дитиною, копію цього висновка теж потрібно надати.

Якщо дитина зазнала психологічного насильства, потрібно мати на руках висновок оцінки потреб сім’ї чи особисто дитини у соціальних послугах. Такий висновок можна взяти у центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Але також, щоб оцінити потреби дитини чи її сім’ї, можна залучити психолога, психіатра чи психотерапевта, які працюють в інших установах. Якщо батьки надають згоду, то дитину, яка має потребу у реабілітації, направляють у відповідні заклади.

За наявності у дитини посвідчення члена сім’ї загиблого, потрібно також надати його копію, а також копію свідоцтва про смерть одного чи двох з батьків, а ще копію документа, що підтверджує загибель внаслідок воєнних дій. Також це може бути копія документа, що підтверджує смерть особи внаслідок поранення, контузії, каліцтва, отриманих внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, у разі загибелі батьків дитини або одного з них із числа цивільних осіб.

В разі, якщо дитина має право на отримання статусу постраждалої від війни, але залишилася без батьківського піклування, а тимчасово за нею доглядають родичі чи знайомі батьків, усі вищезазначені документи має підготувати служба у справах дітей за місцем виявлення такої дитини.

Орган опіки та піклування має протягом 30 днів вирішити чи надавати особі до 18 років статус постраждалої від агресії росії. Відмовити в наданні такого статусу органи опіки можуть в разі, якщо під час подачі не були надані копії усіх потрібних документів, але винятком є випадки, коли таких документів представники дитини просто не мають.

Пільг поки нема, але вони можливі

Втім, слід враховувати, що навіть якщо особі до 18 років нададуть статус постраждалої від збройної агресії росії, наразі якихось серйозних пільг за це не передбачено. Справа в тому, що пільги є тільки для "Дітей Другої світової війни".

У лютому 2023 року у Верховній Раді було зареєстровано законопроєкт, що має регулювати усі питання стосовно дітей, які проживали в районах проведення воєнних (бойових) дій у зв'язку з військовою агресією російської федерації або на лінії розмежування. Цим законопроєктом мали внести низку змін до чинних законів України стосовно дітей війни.

Наприклад, до чинного закону "Про соціальний захист дітей війни" хочуть внести зміни, що "дитиною війни" може визнаватися неповнолітня людина, яка проживала чи проживає в районах бойових дій через агресію росії, або ж на лінії розмежування. Йдеться також і про дітей, які знаходились ще у стані внутрішньоутробного розвитку.

Також законопроєкт має на меті фактично урівняти у статусі громадян чиє дитинство збіглося з роками Другої світової війни та тих, які живуть під час російської агресії. Також проєктом документу пропонується надавати щорічну грошову допомогу на оздоровлення дитини війни дошкільного та шкільного віку, а ще компенсувати витрати, що пов’язані із отриманням психологічної допомоги дитиною. У разі прийняття законопроєкту усе це, зокрема, і розмір допомоги, має регулювати Кабмін.

Крім цього, для дітей війни пропонується державна цільова підтримка для здобуття професійної, професійно-технічної, фахової передвищої та вищої освіти.

Проте, досі законопроєкт, що має надавати пільги не прийнятий. Тому фактично наразі навіть якщо неповнолітня особа отримає статус дитини, яка постраждала від військової агресії росії, що регламентує чинна постанова Кабміну, якихось пільг годі чекати. Проте, як кажуть, в нашій країні потрібно збирати та мати усі документи, що підтверджують ту чи іншу обставину в якій опинився громадянин. Зайвим відповідний статус дитини не буде.

З іншого боку рано чи пізно народні депутати можуть проголосували за проєкт закону, що буде регулювати надання пільг дітям війни. Більше того, якщо згідно постанови Кабміну фактично немає статусу "дитина війни", адже є тільки "дитина, яка постраждала від збройної агресії росії", то в разі прийняття законопроєкту про який йшлося вище, дітьми війни фактично визнають усіх громадян до 18 років, що проживали чи проживають на території бойових дій чи лінії розмежування. І усі ці діти можуть отримати пільги, наприклад, під час вступу у виші або ж мати щорічну грошову допомогу на оздоровлення. Наразі постанова Кабміну про дітей, які постраждали від військової агресії росії, не надає таких привілеїв.

Втім, паралельно з цим є ще пільги, на які мають право внутрішньо переміщені особи, зокрема, і діти. Такими дітьми вважаються ті, що проживали на територіях, де велись або ведуться бойові дії, та були вимушені були виїхати до населених пунктів, де наразі таких бойових дій немає. Для отримання пільг потрібно лише мати відповідну довідку, що надається або у Центрі надання адміністративних послуг (ЦНАП), або ж у департаменті соціального захисту місцевої держадміністрації. Також довідку ВПО можна отримати через "Дію".

Отже, якщо дитина отримала довідку ВПО, то вона має право на безкоштовне харчування у навчальних закладах, де здобуває освіту, що затверджено у відповідній постанові Кабміну. Також така дитина може скористуватися правом на безкоштовний відпочинок, згідно закону "Про оздоровлення та відпочинок дітей". Крім цього, діти-ВПО мають право на позачергове зарахування до дитячих садків, що також регламентує постанова Кабміну.

Згідно пункту 15 статті 44 закону "Про вищу освіту", державна цільова підтримка для здобуття вищої освіти надається дітям-ВПО у вигляді: повної або часткової оплати навчання за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів; пільгових довгострокових кредитів для здобуття освіти; соціальної стипендії; безоплатного забезпечення підручниками; безоплатного доступу до мережі Інтернет, систем баз даних у державних та комунальних навчальних закладах; безоплатного проживання в гуртожитку.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
На Черкащині чоловіка затримали за розбещення 13-річної дівчинки
04 травня 2024, 04:51
Жителька Львівщини намагалась нелегально провезти з Польщі 200 мобільних телефонів
04 травня 2024, 03:46
Скільки в Україні досі залишається церков Московського патріархату: статистика по областях
04 травня 2024, 02:25
На Полтавщині у водоймі знайшли труп жінки
04 травня 2024, 00:48
У Житомирі викрили трьох викладачів ліцею, які поширювали кремлівську пропаганду
03 травня 2024, 23:43
На Запоріжжі HIMARS спалив російський ЗРК "Тор"
03 травня 2024, 22:30
У Запоріжжі наркоторговець пропонував поліцейському 10 тисяч доларів за вільний продаж метадону
03 травня 2024, 21:52
На Куп’янському напрямку тривають активні бої, ворог змінює тактику – ОВА
03 травня 2024, 21:13
Ракетна небезпека: по всій території України оголошена повітряна тривога
03 травня 2024, 20:42
Україна завершує будівництво фортифікацій на пʼяти напрямках — Міноборони
03 травня 2024, 20:33