UA | RU
22 вересня 2023, 14:00

Мобілізація жінок чи звірка даних: Чому українок з медичною освітою зобов'язали ставати на облік в ТЦК

Нещодавно Україну сколихнула новина про те, що жінки мають ставати на військовий облік у Територіальних центрах комплектування. Поки це стосується виключно жінок з медичною освітою. Проте особам жіночої статі з іншими спеціальностями, схоже, теж не варто дуже розслаблятися. В офіційних документах, що регламентують постановку на військовий облік жінок, є дуже багато тонкощів.
Нещодавно Україну сколихнула новина про те, що жінки мають ставати на військовий облік у Територіальних центрах комплектування. Поки це стосується виключно жінок з медичною освітою. Проте особам жіночої статі з іншими спеціальностями, схоже, теж не варто дуже розслаблятися. В офіційних документах, що регламентують постановку на військовий облік жінок, є дуже багато тонкощів.
ФОТО: mil.gov.ua

RegioNews розбирався, хто з жінок має тепер ставати на військовий облік і які є нюанси в цьому процесі.

Загалом військовий облік жінок регулюється Законом України "Про військовий обов’язок та військову службу". Згідно пункту 11 статті 1 цього Закону, жінки від 18 до 60 років, які придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком і закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік військовозобов’язаних.

Тобто, фактично будь-який рівень медичної чи фармацевтичної освіти у тієї чи іншої жінки зобов’язує її стати на військовий облік вже з 1 жовтня 2023 року. Саме ця дата прописана у Наказі Міноборони за номером 35 до якого на початку вересня 2022 року було внесено зміни, адже до того жінки-медикині мали б ставати на військовий облік з 1 жовтня 2022 року. Втім, станом на осінь минулого року не були врегульовані законодавчі норми щодо цього, а сталось це лише згодом. Отже, і в Міноборони тоді вирішили, так би мовити, відтермінувати обов’язкову постановку на військовий облік жінок з медичною освіту, зробивши це з 1 жовтня 2023 року.

Як жінкам ставати на військовий облік

Отже, жінкам з медичною освітою з 1 жовтня потрібно з’явитися до Територіального центру комплектування (ТЦК) і при собі мати такий набір документів: паспорт або ID-картка; ідентифікаційний номер; документ про здобуття спеціальності/професії; довідка з роботи із зазначенням спеціальності, за якою жінка працює; свідоцтво про народження дітей/документ про опіку (якщо такі є); свідоцтво про шлюб (якщо жінка перебуває у шлюбі); фотокартки 3х4. Вже на місці жінці запропонують написати заяву про взяття на військовий облік.

У ТЦК жінку з медичною освітою направлять на проходження військово-лікарської комісії під час якої буде визначено, чи придатна особа до військової служби. Причому, медична комісія для жінок абсолютно така ж сама, як і для чоловіків військовозобов’язаних.

Тож потрібно буде пройти наступних лікарів: хірург, терапевт, невропатолог, психіатр, офтальмолог, отоларинголог, стоматолог, дерматолог. Проте, жінки ще мають пройти огляд у гінеколога. І от вже на основі проходження медичної комісії у ТЦК вирішують в якому статусі далі перебуватиме жінка-медикиня. Проте, наприклад, у Сухопутних військах ЗСУ запевняють, що відвідини ТЦК для жінок з медичною освітою – це лише для того, щоб узагальнити дані про наявний резерв фахівців медичної сфери в державі.

В той самий час, згідно пункту 12 статті 1 Закону України "Про військовий обов’язок та військову службу", жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час.

Причому, жінки виконують військовий обов’язок на рівних засадах із чоловіками за винятком хіба випадків з питань охорони материнства та дитинства, а також заборони дискримінації за ознакою статі (усе це регулюється законом). Тобто, виходить, що є усі законодавчі підстави мобілізувати жінок з медичною освітою.

ФОТО: mil.gov.ua

Повістки та мобілізація: Як працюють ВЛК і з якими хворобами визнають непридатним до служби

Студентки медзакладів вже перебуватимуть на олівці у ТЦК

Ще більше деталей щодо того, як жінки з медичною освітою мають взаємодіяти з Міноборони, прописано у Постанові Кабміну від 22 грудня 2022 року "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів".

У цьому документі деякі пункти також стосуються жінок, які мають ставати на військовий облік. Отже, у пункті №50 цієї Постанови вказується, що усі заклади освіти, які готують жінок за медичним та фармацевтичними спеціальностями, за два місяці до закінчення навчання таких жінок мають подати до ТЦК усі дані про них.

Тобто, фактично ще до закінчення навчання за медичним чи фармацевтичним фахом, такі жінки-студентки вже перебуватимуть на олівці у ТЦК. Більше того, списки з прізвищами таких студенток, що подані навчальним закладом до ТЦК, є підставою для оформлення жінкам тимчасового посвідчення військовозобов’язаної, але без визначення ступеню придатності до військової служби і відмітки про взяття на військовий облік.

Тимчасове посвідчення військовозобов’язаної видається на 30 діб і з моменту його отримання жінка-медик має в семиденний термін прибути до ТЦК, щоб стати на військовий облік. Попередньо такі жінки мають пройти військово-лікарську комісію, щоб за допомогою неї визначити ступінь придатності до військової служби. Також персональні дані жінок вносяться до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів з подальшим оформленням відповідного військово-облікового документа.

Керівники підприємств, де працюють жінки з дипломом медика, повинні повідомити про це до ТЦК

Також згідно пункту №51 Постанови Кабміну "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів", керівники усіх підприємств чи установ в яких працюють жінки з медичною освітою мають повідомляти про таких жінок-працівниць до ТЦК. А непрацевлаштовані жінки з медичною освітою мають самостійно прибути до ТЦК з метою взяття їх на військовий облік військовозобов’язаних.

В той же час жінки, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю та не перебували на військовому обліку у ТЦК до затвердження цього порядку Кабміну, можуть ще три роки, до 31 грудня 2026 року працевлаштовуватися як невійськовозобов’язані. Але після цього терміну військовий облік і для них стане обов'язковим.

За порушення військовозобов'язаними правил військового обліку під час воєнного стану, на них може бути накладено штраф від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 1700 грн).

Кому не потрібно ставати на військовий облік

У Сухопутних військах ЗСУ роз’яснюють, що згідно з законом, на військовий облік можуть не ставати вагітні жінки та ті, що перебувають у декретній відпустці. За статтею 73 розкладу хвороб згідно з Положенням про ВЛК, вагітні жінки визнаються непридатними до військової служби, незалежно від терміну й перебігу вагітності.

До речі, вже призвані під час мобілізації жінки-військовослужбовиці мають право на звільнення зі служби у зв’язку з вагітністю (незалежно від перебігу й терміну) та у зв’язку із перебуванням у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також якщо дитина потребує домашнього догляду тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більше ніж до досягнення нею шестирічного віку.

Медики-матері отримують право на відстрочку, якщо виховують дітей самостійно, мають трьох і більше неповнолітніх дітей або виховують дитину з інвалідністю, а також якщо їхній чоловік служить в ЗСУ. Для цього необхідно відвідати свій ТЦК та надати усі підтверджуючі документи.

ФОТО: mil.gov.ua

Студентам приготуватися: Чи мобілізують здобувачів вищої освіти і хто має право на відстрочку

Жінки з якими професіями можуть стати на військовий облік за бажанням

Крім цього, згідно з новим порядком військового обліку, жінки з іншими спеціальностями, спорідненими з військовими, можуть стати на облік за власним бажанням. Усе це регламентується Наказом Міноборони за номером 35. Так званих споріднених спеціальностей з військовим фахом у додатку до цього наказу є дуже багато і фактично вони охоплюють ледь не усі сфери життя: від металургії до готельної справи, але зупинимось на найбільш цікавих. В той самий час з повним переліком спеціальностей можна ознайомитися тут.

Отже, наприклад, на військовий облік за власним бажанням можуть стати жінки, що мають спеціальність в області науки про Землю, географії, фізики та астрономії. Також на облік можуть стати жінки, що знають усі тонкощі у харчових технологіях, технології виробництва і переробки продукції тваринництва, а також — звичайні кухарки. Якщо жінка має диплом в області поліграфії та видавничої справи, або має фах психолога чи соціальної роботи, вони також будуть в нагоді у базах ТЦК.

Жінки, що розуміються на журналістиці, менеджери на пошті та зв’язку, а також перекладачі — усі вони теж за власним бажанням можуть стати на військовий облік. Потенційно для війська потрібні фахівці з фізичної культури, спорту та туризму, а також з бібліотечної та архівної справи. Крім цього, серед списку потенційно потрібних спеціальностей, що мають жінки, є музичне мистецтво, сценічне мистецтво, менеджмент соціокультурної діяльності.

Тож, як бачимо загалом для армії потрібні жінки фактично з будь-якою спеціальністю, але наразі не йдеться про їхню обов’язкову явку до ТЦК задля постановки на військовий облік. Виключення становлять жінки, що мають фах з медицини чи фармацевтики, які вже з 1 жовтня мають з’явитися до Територіальних центрів комплектування задля постановки на військовий облік. Причому, представники Міноборони вже неодноразово заявляли, що постановка на військовий облік — це не мобілізація жінок. Мовляв, потрібно уточнити дані про осіб, що мають медичну освіту. З іншого боку у Законі "Про військовий обов’язок та військову службу" чітко прописано, що жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності