UA | RU
23 серпня 2023, 15:00

Виїзд за кордон в умовах воєнного стану: Що не можна вивозити, які документи потрібні і як прикрили "лавку" зі "Шляхом"

Для того, щоб виїхати за межі України потрібно дотримуватися чітких правил, адже в іншому разі прикордонники можуть просто завернути вас назад, або ж забрати речі, які не дозволено вивозити.
Для того, щоб виїхати за межі України потрібно дотримуватися чітких правил, адже в іншому разі прикордонники можуть просто завернути вас назад, або ж забрати речі, які не дозволено вивозити.
Фото: Envato

З прийняттям воєнного стану кількість українців, що виїжджають за кордон, різко збільшилась. Загалом це стосується жінок з дітьми, але й багато чоловіків намагаються перетнути кордон, проте, як відомо, не усім це вдається. З іншого боку все більше українців скаржаться на те, що прикордонники іноземних держав почали дуже ретельно оглядати багаж українців, що їдуть у країни Євросоюзу. Наприклад, деякі українці запевняють, що на польському кордоні можуть забрати навіть їжу, яку мандрівники беруть із собою в дорогу.

RegioNews розбирався, що все ж таки українці можуть везти із собою через кордон і які є підводні камені у цьому питанні. Одразу слід зазначити, що з прийняттям воєнного стану за межі країни можуть виїжджати лише жінки з дітьми, а чоловіки призовного віку такого права не мають. Хоча, й тут є свої нюанси, але про усе по порядку.

Що не можна вивозити за кордон

По-перше, це стосується зброї будь-якого виду, а також боєприпасів до неї. По-друге, не можна провозити наркотичні та психотропні речовини. По-третє, сильнодіючі отруйні, радіоактивні, вибухові речовини.

Будьте також уважні щодо витворів мистецтва, які мають культурну та історичну цінність. До цієї категорії відносяться, зокрема, картини, книги, рукописи, музичні інструменти і т.д.

Крім цього, не можна вивозити ліки об’єм яких перевищує 500 мл. Будьте також уважні щодо сильнодіючих медичних препаратів, які призначають лише за рецептом.

Про сосиски та ковбасу в дорогу можна й не думати

Не менш важливо знати, що через кордон заборонено перевозити ковбаси, сосиски, сало, сири, кисломолочні продукти, а також – свіже м’ясо. Тобто, якщо ви везете пакет з їжею, де є та ж ковбаса, то у вас її можуть забрати на кордоні. В той самий час, якщо українські прикордонники вас пропустять, то, скажімо, їх польські колеги можуть залишити вас без обіду. Як зазначалось, такі прецеденти на польському кордоні вже є.

В той самий час алкоголь та тютюнові вироби дозволені для вивезення за кордон, але їхня кількість чітко регламентується. По-перше, провозити такі товари мають право особи, що досягли 21-річного віку. З міцного алкоголю можна провезти не більше 1 літра на людину, а якщо це стосується, скажімо, вина, але не ігристого, тут його можна взяти до 4 літрів, а пива – до 16 літрів.

Курцям буде також вкрай важко, адже в країни ЄС можна ввезти 40 сигарет, тобто лише дві пачки на людину. Хоча раніше під час перетину кордону багато українців, які палять, везли навіть цілий блок сигарет, а це – 10 пачок, і прикордонники ніяких претензій не мали.

Фото: facebook.com/DPSUkraine

Виїзд за внутрішнім паспортом

З початком повномасштабної війни багато українців виїжджали за кордон, маючи лише паспорт громадянина України. Тобто, тоді закордонний паспорт був непотрібен. Проте, зараз таке право мають лише громадяни України (жінки, діти та люди з інвалідністю), які евакуювались із зони ведення бойових дій. Проте, навіть в цьому випадку у Державній прикордонній службі України радять попередньо звернутися до компетентного органу країни Євросоюзу в яку планується поїздка. Тобто, краще все ж таки потурбуватися про наявність закордонного паспорту.

Також потрібно мати на увазі, що, маючи прострочений закордонний паспорт, вас не випустять за межі країни. В той самий час, якщо у вас є чинний закордонний паспорт старого зразка, тобто, не біометричний, ви зможете виїхати за межі України.

Як виїжджають діти

На період дії воєнного стану в Україні за межі країни можуть виїжджати діти віком до 16 років у супроводі одного з батьків. Раніше, якщо дитина їде за кордон з одним з батьків, то потрібно було мати дозвіл на виїзд від іншого з батьків.

Крім цього, дитина до 16 років може виїхати за межі держави у супроводі баби, діда, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима або інших осіб, уповноважених одним з батьків письмовою заявою, завіреною органом опіки та піклування. Усе це здійснюється без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків та за наявності паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини.

Варто знати і те, що на період дії воєнного стану дитину за кордон можна вивозити навіть без її закордонного паспорта. Для цього достатньо лише свідоцтва про народження або внутрішнього паспорта громадянина України, який наразі видають з 14 років.

Більшість чоловіків віком від 18 до 60 років можуть забути про інші країни

І нарешті про найбільш наболіле для деяких громадян питання – кому з чоловіків можна перетинати кордон.

З 18 серпня на 90 діб було продовжено дію воєнного стану на території України, а також продовжено загальну мобілізацію. Таким чином, як і раніше чоловіки віком від 18 до 60 років не мають права залишати межі України. До речі, тепер це стосується і чоловіків призовного віку, які є студентами вищих навчальних закладів за кордоном. Хоча, раніше їм надалось право виїжджати за межі країни.

Втім, все ж є деякі виключення для чоловіків призовного віку. Наприклад, ті, хто постійно проживають на території інших держав і мають підтверджуючі документи, можуть перетинати кордон України. Причому, для тих, хто виїжджає вперше, потрібно мати штамп про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання.

Фото: Depositphotos

Виїзд лише з довідкою від ТЦК

Також мають право на виїзд чоловіки, що за станом здоров’я зняті з військового обліку. Але попередньо потрібно взяти відповідну довідку у територіальному центрі комплектування (колишні військомати).

З іншого боку, як уточнюють у Державній прикордонній службі України, не дозволяється виїзд за кордон чоловіків які зняті з військового обліку у зв’язку з відбуванням покарання і вже звільнилися з місць позбавлення волі. Для таких осіб діють тимчасові обмеження на виїзд за межі країни.

Зелене світло на виїзд за кордон також мають громадяни, які відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатні до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців. Для виїзду потрібно мати відповідний висновок військово-лікарської комісії. Це, до речі, стосується і чоловіків з інвалідністю. Їм на кордоні просто потрібно пред’явити посвідчення, яке підтверджує відповідний статус.

Подорожувати за кордон мають право чоловіки, що мають трьох дітей

Найпростіше виїхати за кордон чоловікам, які є батьками трьох і більше неповнолітніх дітей. Для цього на кордоні потрібно лише надати свідоцтва про народження дітей або посвідчення багатодітного батька. Причому, в такому разі чоловік може, як сам виїжджати за межі країни, так і разом з дітьми. Проте, слід враховувати, що якщо чоловік – батько трьох дітей – не проживає разом зі своєю сім’єю, наприклад, через розлучення з матір’ю дітей, йому потрібно надати підтверджуючі документи, що він утримує цих трьох і більше дітей. Це має бути рішення суду про призначення аліментів на утримання дитини (дітей) та довідка з виконавчої служби про відсутність заборгованості по сплаті аліментів, розміру сплати таких аліментів, тощо.

Ще однією категорією чоловіків призовного віку, які мають право на виїзд за кордон, є ті, хто самостійно виховують хоча б одну дитину віком до 18 років. В такому випадку достатньо лише пред’явити на кордоні свідоцтво про народження дитини і документ, що вказує на те, чому чоловік самотужки виховує дитину. Наприклад, це може бути свідоцтво про смерть матері дитини або ж рішення суду про позбавлення матері батьківських прав.

Також мають право на виїзд чоловіки, які супроводжують осіб з інвалідністю або ж везуть дітей на лікування за кордон. Але усі такі чоловіки віком від 18 до 60 років зобов’язані повернутися в Україну не пізніше повернення на територію України осіб, яких вони супроводжували. А для самого виїзду потрібно мати увесь набір документів, що підтверджують наміри чоловіка супроводжувати осіб з інвалідністю або вивіз дітей для лікування.

Фото: Національна поліція України

Скандальна система "Шлях"

Невдовзі після повномасштабної агресії Росії в Україні величезна кількість військовозобов’язаних чоловіків зголосилися возити до України з інших держав гуманітарну допомогу, зокрема, і для ЗСУ. Оскільки, таким чоловікам через загальну мобілізацію фактично був заборонений виїзд за кордон, на законодавчому рівні було вирішено надавати їм дозволи на виїзд за допомогою системи "Шлях", що вже на той час діяла для тих самих далекобійників, які їздили за кордон. Для цього були внесені зміни в законодавство, які дозволили обласним військовим адміністраціям та Міністерству інфраструктури вносити в систему осіб, які мали би виїжджати за гуманітарною допомогою.

Втім, трохи більше ніж за рік за допомогою системи "Шлях" за кордон втекли, за різними даними, близько 20 тисяч чоловіків призовного віку. Усі вони оформлювалися, як волонтери, що їдуть за гуманітаркою, але після виїзду за межі країни назад не повернулися.

Фото: Depositphotos

У Держприкордонслужбі на початку літа навіть заявили, що посилили контроль за виїздом чоловіків через систему "Шлях". Мовляв, особливо цим зловживають ФОПи (фізичні особи-підприємці). Саме вони на рівні з великими підприємствами-перевізниками також мають право вносити до системи "Шлях" осіб, які начебто їдуть за гуманітарною допомогою за кордон. Тож, деякі ФОПи за винагороду у 3-7 тисяч доларів пропонують військовозобов’язаним свої послуги. За ці гроші ФОП вносить чоловіка у систему "Шлях" і він фактично без проблем перетинає кордон, а далі не повертається до України. Лише за перші п’ять місяців поточного року прикордонники не дозволили майже 4,5 тис. чоловікам виїхати за кордон таким чином. Крім цього, станом на початок червня 2023 року про підозру у вчиненні таких злочинів повідомлено 126 особам і засуджено 4 особи.

Тому, тепер тим, хто хотів в незаконний спосіб виїхати за кордон через дану систему, навряд чи це вдасться через посилення контролю з боку правоохоронних органів та прикордонників.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності