UA | RU
09 серпня 2023, 14:30

Де безпечно відпочити на півдні України: лікувальні курорти та мальовничі каньйони

Незважаючи на постійні обстріли півдня країни з боку окупантів, на Миколаївщині та Одещині все ж є локації, які можна відвідати. Також радимо пізнати цікаві місця Чернівецької області.
Незважаючи на постійні обстріли півдня країни з боку окупантів, на Миколаївщині та Одещині все ж є локації, які можна відвідати. Також радимо пізнати цікаві місця Чернівецької області.
Фото: Ingvar Shapik

RegioNews продовжує цикл публікацій щодо відпочинку в Україні. Цього разу розповімо про Миколаївську та Одеську області, а також про те, де можна гарно провести час у Чернівецькій області.

Одеська область: купальний сезон для сміливців

Цього року через підрив росіянами Каховської ГЕС купальний сезон на пляжах Чорного моря в Одеській області був фактично зірваний. Через дуже високу забрудненість морської води влада регіону заборонила в ній купатися. Втім, 7 серпня очільник Одеської ОВА Олег Кіпер заявив, що стан води у Чорному морі вже стабілізувався і вона відповідає усім нормам. Тому було вирішено відкрити купальний сезон на узбережжях Одещини. До 10 серпня чиновники на місцях мають провести усю підготовчу роботу для відкриття пляжів до оксамитового сезону. Головна вимога — пляжі мають бути безпечними для відпочивальників, а саме мати захисні сітки, які не дозволять мінам прибитися до берега. Крім цього, неподалік пляжів мають бути обладнанні укриття. Звісно, потрібно також встановити рятувально-спостережні пости на пляжах, а також — буї у воді.

Звісно, кожен на свій страх і ризик може поїхати до узбережжя Одеської області, але ми все ж сконцентруємося на огляді інших цікавинок регіону, що не пов’язані з Чорним морем. Причому, враховуючи поточну ситуацію, краще відпочивати на півночі області.

Неймовірний палац з 200-річною історією

Наприклад, радимо відвідати Палац-садибу Курісів. Ця пам’ятка архітектури знаходиться у селі Курісове Березівського району Одеської області. Палац почали будувати ще на початку 19 століття за вказівкою підполковника Івана Куріса якому було надано у володіння місцеві землі. Сам маєток зводили у два етапи: перший — у 1810-1820 роках, а другий — у 1891-1892 роках. Так були збудовані східна та західна частини об’єкту, який нагадує середньовічний замок. Подейкують, що для будівництва першої черги палацу навіть привозили кріпаків з Харківщини. У 1920 році маєток було розграбовано місцевими жителями, а пізніше в ньому відкрили школу для селян. Під час Другої світової війни палац неабияк постраждав, але згодом його все ж відбудували. На початку 90-х років минулого століття було вирішено повністю реставрувати маєток Курісів, але природа стала на заваді цим планам — у будівлю влучила блискавка і вона повністю згоріла.

Фото: wikipedia.org

У 2014 році залишки палацу викупили одеські бізнесмени і невдовзі розпочалась довгоочікувана реставрація маєтку, яка триває й досі. Проте, вхід на територію є відкритим, а тому можна насолодитися старовиною цього прекрасного палацу Курісів.

Куяльник славиться своїми лікувальними можливостями

Одещина також відома своїми лікувальними курортами, які усі звикли називати Куяльником. По-перше, таку назву має лиман, що знаходиться на північ від Одеси. У цій водоймі солоність води сягає близько 300 проміле, що більш ніж у 15 разів перевищує солоність води у Чорному морі. Крім цього, в районі Куяльницького лиману знаходиться найнижча точка України — мінус 5 метрів від рівня моря.

Також тут є відомий на усю Україну лікувальний курорт, якому вже понад 180 років. У місцевому санаторії виконується лікування та профілактика захворювань опорно-рухового апарату, системи кровообігу, нервової системи та шкірних захворювань. Ціни на лікування стартують від тисячі гривень на добу. До того ж місцевий курорт відомий своєю мінеральною водою "Куяльник", якою лікують гастрити та інші захворювання шлунково-кишкового тракту. Тому якщо вам потрібно поправити здоров’я, кращого місця на півдні країни не знайдеш.

Палац Дубецьких, або "Лігво вовка"

У селі Василівка Одеського району, яке знаходиться на трасі в бік Молдови, розташований Палац Дубецьких, який ще називають "Лігво вовка". Збудували його всередині 19 століття, а належав палац генерал-майору Василю Дубецькому. Сьогодні, на жаль, палац знаходиться в руїнах, хоча і це не стає на заваді туристами, які їдуть сюди ледь не з усієї України, щоб зробити чудові фотографії. Цікава також історія з тим, чому палац ще називають "Лігво вовка". Справа в тому, що наприкінці 19 століття маєток належав купцю Костянтину Панкеєву, син якого — Сергій — страждав депресією, а тому навіть лікувався у всесвітньовідомого психіатра Зигмунда Фрейда. Пізніше доктор описував хворобу Панкеєва у своїх працях, але щоб зберегти анонімність пацієнта називав його "Людиною-вовком". Тому і палац в якому проживав сам Сергій Панкеєв, люди назвали "Лігвом вовка".

Фото: wikipedia.org

Де відпочити на заході України: місцеве Мертве море, печери неандертальців, гірський трамвай та лікувальна вода

Миколаївщина: відпочинок для активних туристів

Північ Миколаївської області славиться своїми каньйонами. Ту їх одразу кілька, а знаходяться вони біля села Актове Вознесенського району. Актівський каньйон розташований на річці Мертвовод і входить до складу Національного природного парку "Бузький Гард". Каньйон має величезну площу — понад 250 гектарів. По суті, це гранітні скелі та різноманітні валуни, а розділяє їх річка Мертвовод. Висота скель, що утворились над водою, подекуди сягає 40-50 метрів. До речі, Актівський каньйон є дуже відомим серед тих, хто любить сплави по річках.

Фото: wikipedia.org

Зовсім неподалік від цієї місцевості знаходиться ще один каньйон — Арбузинський. Названий він на честь річки Арбузинки, яка розділяє кам’яні валуни, утворюючи каньйон. На відміну від Актівського каньйону Арбузинський не має дуже високих скель. Проте, краса тут неймовірна.

Ці два каньйони — Арбузинський та Актівський — є чудовим місцем, як для активного відпочинку, так і для тих, хто просто любить милуватися природою, роблячи чудові фотографії.

Рафтинг та байдарки, а ще природне джакузі

Також радимо відвідати селище Мигія, що розташоване у Первомайському районі. Цей населений пункт знаходиться на березі річки Південний Буг, а туристів дуже приваблюють так звані Мигійські пороги, де проводяться багато змагань з рафтингу та плавання на байдарках. У 18 століття на місці сучасного села Мигія був запорізький зимівник та й загалом ця місцевість приваблювала козаків. До речі, у річці Південний Буг в районі Мигії є відпочинок не будь-який смак, адже якщо ви не любите рафтинг, то можна просто полежати у воді, адже тут є природні джакузі, як називають їх місцеві жителі.

Фото: wikipedia.org

Для тих, хто має проблеми зі здоров’ям неподалік Мигії можна навіть підлікуватися, адже тут знаходиться так зване Радонове озеро. Утворилось воно на місці колишнього гранітного кар’єру. Вода в цьому рукотворному озері має дуже високу концентрацію радону. Тому купання в озері допомагає стабілізувати серцево-судинну та нервову системи, а також допоможе тим у кого проблеми з опорно-руховим апаратом. Проте, будьте дуже уважні і довго не засиджуйтеся у цій воді, адже радон — це, по суті, продукти розпаду радію, а надмірне контактування з такою водою може погано вплинути на самопочуття. Та й глибина Радонового озера складає понад 40 метрів. Отже, ця водойма є досить небезпечною, а тому купатися тут потрібно дуже обережно.

Де відпочити в центральній Україні: Музей сатани, історичні палаци, підземний бункер та українські Мальдіви

Чернівецька область: неймовірної краси водоспади

Неподалік села Розтоки Путильського району Чернівецької області є цілий каскад з восьми водоспадів. Усі вони розташовані у руслі потоку Смугар, що є правою притокою річки Черемош. Назви цих водоспадів наступні: Ковбер, Сич, Нижній Гук, Середній Гук, Великий Гук, Підверхній Гук, Верхній Гук та Ворота. Усі водоспади мають різну висоту. Найменші з них — Ворота та Ковбер — мають висоту трохи більше трьох метрів, а найбільший водоспад — Великий Гук — у висоту сягає 19 метрів.

Фото: wikipedia.org

Каскад з восьми водоспадів на такій маленькій ділянці є унікальним явищем, а тому сюди їдуть багато туристів за враженнями, адже більш ніде в Україні такої краси немає.

Також неподалік села Розтоки можна побачити ще одну природню красу. Йдеться про так звані Протяті Камені — геологічна пам’ятка природи. Це диво природи утворилось в пластах пісковика, а у багатьох з цих скель є отвори та ходи. Найкраща скеля має висотку близько 40 метрів і називається Соколине Око. Якщо дивитися на цю скелю, то таке враження, що в ній хтось видовбав наскрізний отвір. Проте, усе це зробила природа, а сам отвір, що нагадує також око, з’явився внаслідок ерозії.

Хотинська фортеця: від Київської Русі до сьогодення

Звісно, приїжджаючи до Чернівецької області, не можна оминути Хотинську фортецю, що розміщена в однойменному місті. Причому, з давніх-давен виходило так, що саме місто розвивалось завдяки цій фортеці, що була збудована у 13-14 століттях. Початок будівництва датується 50-ими роками 13 століття, а завершення будівництва — у 40-х роках 14 століття. Тобто, фактично будівництво оборонної споруди у Хотині відбувалось протягом століття. Свого часу Хотинська фортеця була однією з найбільш захищених у Східній Європі. Хоча ще й до початку будівництва Хотинської фортеці у цій місцевості вже були інші, але невеличкі фортеці. Почали їх тут зводити після того, як тутешні землі вдалось приєднати до Київської Русі внаслідок походу князя Володимира Святославовича. Цікавий факт: після занепаду Київської Русі, а потім і Галицько-Волинського князівства, яке свого часу володіло цими землями, де знаходиться Хотинська фортеця, ця споруда потім була під протекторатом Молдавського князівства, Королівства Польського, Османської та Російської імперій.

Фото: Ingvar Shapik

Сьогодні Хотинська фортеця — це цілий комплекс споруд, що входять до Державного історико-архітектурного заповідника "Хотинська фортеця".

Фото: Ingvar Shapik

Мигове зустрічає канатною дорогою та 200-річною піччю

Звісно, багато любителів лиж знають Мигове, як гарний гірсько-лижний курорт, але навіть влітку сюди можна приїхати, щоб помилуватися місцевими краєвидами, адже гори тут просто заворожують. Найбільш дивовижним є катання на канатній дорозі довжиною 1500 метрів.

Також у Мигове є ще один цікавий об’єкт. Йдеться про залишки доменної печі, якій вже майже 200 років. До речі, місцеві називали цю піч гамарнею, а виплавляли тут залізо з місцевої руди, яку добували на околиці села. Потім було вирішено, щоб піч виплавляла залізо з металобрухту, який возили навіть з Хотина. Проте, і цей процес був не дуже довгим — за 15 років доменну піч взагалі закрили. У минулому столітті піч руйнувалась внаслідок опадів, але її відновлювали просто, як залишок історії. Сьогодні у Мигове знаходиться лише частина колишньої залізоплавильної печі, але вона вважається пам’яткою старовини і користується неабиякою увагою серед туристів.

Через обстріли Херсонщина цього року не краще місце для відпочинку

Тож, як бачимо, незважаючи на непросту ситуацію на півдні України, де дуже багато обстрілів зі сторони Росії, все ж є місця, де можна відпочити. Ми спеціально обрали локації, які знаходяться досить далеко від прифронтових ліній, щоб відпочинок був безпечним. Йдеться про північні частини Миколаївщини та Одещини. Також "охопили" Чернівецьку область, яка також має цікавих місць для туризму. На жаль, цього року відпочинок у Херсонській області є вкрай небезпечним, тому туристам туди й не радять їхати. Хоча у цьому регіоні є дуже багато унікальних туристичних локацій. Проте, впевнені, що після перемоги українці відвідають і Херсонщину, щоб добряче відпочити.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
У Львові жінка посеред міста намагалася порізати собі вени
02 травня 2024, 22:08
Росіяни накрили "Градами" село на Донеччині, загинула 12-річна дитина
02 травня 2024, 21:06
У 115 бригаді відповіли на звинувачення у провалі оборони у Очеретиному
02 травня 2024, 20:46
За добу на фронті відбулося понад 100 бойових зіткнень: найгарячіше на Авдіївському напрямку
02 травня 2024, 20:08
Росіяни обстріляли Нову Балку на Херсонщині, поранений місцевий житель
02 травня 2024, 19:39
Росія вдарила бомбами по Дергачах: під час атаки постраждали 8 дітей та чоловік
02 травня 2024, 19:25
Обстріли Дніпропетровщини – пошкоджено житлові будинки, автомобілі та гімназію
02 травня 2024, 19:18
РФ била по Харківщині ракетами та дронами: 2 цивільних отримали поранення, є руйнування
02 травня 2024, 18:56
Проблема хрущовок в Україні: Шуляк сказала, які варіанти рішення розглядають у Верховній Раді
02 травня 2024, 18:49
Артилеристи показали, як "Запорізька Січ" нищить окупантів на Донеччині
02 травня 2024, 18:20