UA | RU
24 липня 2023, 15:25

Затримання одеського військкома Борисова: усі подробиці резонансної справи

Сьогодні, 24 липня, працівники ДБР спільно з прокуратурою затримали колишнього начальника Одеського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Євгена Борисова. Затримання стало логічним продовженням скандалу, який виник після оприлюднення фактів про протиправну діяльність військкома
Сьогодні, 24 липня, працівники ДБР спільно з прокуратурою затримали колишнього начальника Одеського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Євгена Борисова. Затримання стало логічним продовженням скандалу, який виник після оприлюднення фактів про протиправну діяльність військкома
Євген Борисов

RegioNews нагадує, у чому звинувачують скандального одеського екс-очільника ТЦК та СП Борисова, а також про скандали навколо інших працівників військкоматів, які набули широкого розголосу.

Затримання Борисова

У суботу, 22 липня, стало відомо, що Борисову оголосили про підозру у незаконному збагаченні та в умисному ухиленні від несення служби. А вже сьогодні колишнього посадовця затримали у центрі Києва. Правоохоронці заявляють, що Борисов намагався втекти від слідства. Як розповіли у ДБР, він використовував елементи конспірації – змінював номери телефонів, автомобілів тощо, місце перебування. Два дні правоохоронці розшукували Борисова, і сьогодні все ж вдалося його затримати.

Наразі відомо, що детективи ДБР клопотатимуть у суді про арешт Борисова без можливості внесення застави, враховуючи той факт, що він намагався сховатися від правосуддя.

За даними ЗМІ, Борисова затримали на вулиці Саксаганського, майже під самою будівлею ДБР. Він нібито приїхав до Києва, щоб сховатись від слідства.

У чому звинувачують колишнього військкома

В рамках розслідування ДБР зібрало власний масив доказів щодо протиправдої діяльності Борисова, а також врахувало дані, оприлюднені журналістами. Відомство також врахує при розслідуванні дані Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК), яке також виявило ознаки незаконного збагачення у колишнього одеського воєнкома на понад 188 млн грн.

Отже, Борисова підозрюють:

  • у набутті особою, уповноваженою на виконання функцій держави активів, вартість яких більш ніж на 6500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян перевищує її законні доходи (ст. 368-5 КК України);
  • в ухиленні військовослужбовця від несення обов’язків військової служби шляхом обману, вчинене в умовах воєнного стану (ч.4 ст.409 КК України);
  • у нез’явленні вчасно на службу без поважних причин військовослужбовцем, вчинене в умовах воєнного стану – вчиненні кримінального правопорушення (ч. 5 ст. 407 КК України).

Санкції статей передбачають обмеження волі до 10 років позбавлення волі.

Скандальні журналістські розслідування

У травні працівники Державного бюро розслідувань також почали кримінальне провадження за фактом зловживання службовим становищем начальником Одеського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки під час мобілізаційних заходів.

Це сталося після того, як вийшло журналістське розслідування про розкішне життя Борисова. За даними журналістів мати військкома минулого року стала власницею житлового будинку в Іспанії вартістю понад 4 млн євро. Також з’ясувалось, що, окрім елітної закордонної нерухомості, вона цьогоріч придбала ще й автомобіль Mercedes-Benz EQV за майже 3 млн грн.

Згодом з'ясувалося, що й теща ексвійськкома впродовж останніх років стала власницею коштовного автопарку, не маючи для цього достатніх коштів законного походження. До нього входили: Toyota Land Cruiser Prado, Mercedes-Benz G 63 AMG, Toyota Land Cruiser.

А дружина Борисова придбала іншу закордонну нерухомість — офісне приміщення в Іспанії вартістю 737 тисяч євро, також не маючи для цього достатньої кількості законно отриманих активів та доходів.

Журналісти з'ясували, що Борисов ще й зловживав своїм службовим становищем. Він, імовірно, посприяв виїзду за кордон брата свого водія. Йдеться про Ніколаєва Ігоря, 2003 року народження. Це рідний брат водія Борисова – Ніколаєва Михайла. Джерела журналістів у Держприкордонслужбі повідомили, що Ігор Ніколаєв отримав закордонний паспорт лише 2022 року, вже під час повномасштабного вторгнення. Хлопець виїхав з України до Іспанії як інвалід ІІІ групи. Для того, щоб їздити на авто матері військового комісара.

Схема Борисова

Екснардеп Ігор Мосійчук стверджував, що в одеському ТЦК продавали "білі квитки". За його інформацією, "відмазатися" від мобілізації нібито коштувало від 5 тисяч євро.

"Продавав "білі квитки", крав на забезпеченні військових, син працює в Одеському управлінні СБУ. 5 тисяч "білий квиток" коштував... Умовно кажучи, 2 тисячі одеситів, які купили "білий квиток", віддали від 5 до 10 тис. євро, і він заробив 10-20 млн", – зазначив Мосійчук.

Журналістка Зоя Казанжи припустила, що всі показові жорстокі затримання військовозобов'язаних в Одесі здійснювалися саме для того, щоб залякати місцеве населення і підштовхнути до давання хабаря.

"Кажуть, що в Одесі найдорожчий "білий квиток". А всі показові пакування чоловіків на вулиці мають на меті стимулювати чоловіче населення до вирішення питання з мобілізацією і по суті. Злі язики кажуть: чим більше будуть боятися, тим активніше платитимуть", – писала вона у своєму Facebook.

Реакція влади на скандал

Після скандалу з Борисовим влада ініціювала перевірки усіх військових комісарів, а президент Володимир Зеленський зажадав звільнення військкома та проведення об'єктивного розслідування щодо його діяльності.

Згодом Євген Борисов був звільнений із займаної посади, а прокуратура заявила, що веде щодо нього розслідування за трьома статтями.

Як і скільки заробляють військкоми під час мобілізації

Борисов далеко не єдиний, хто заробив собі мільйонні статки завдяки мобілізації. Загальна мобілізація, яка була оголошена з початком повномасштабного вторгнення Росії, відкрила неабиякі можливості для працівників військкоматів, адже чимало українців намагалися відкупитися від призову до війська. Військкомів затримують на хабарях за "липові" довідки про непридатність до служби по всій Україні

Наприклад, нещодавно працівники ДБР викрили на Полтавщині начальника одного з районних територіальних центрів комплектування, який за хабарі обіцяв допомогти уникнути призову по мобілізації. За свої "послуги" він просив 50 тис. грн.

У Сарнах Рівненської області дільничний інспектор одного з райвідділів поліції вимагав 500 доларів від чоловіка за відтермінування мобілізації до ЗСУ.
У Львівській області начальник Яворівського районного ТЦК за 3 тис. доларів оформив військовозобов'язаному документи про тимчасову непридатність до служби за станом здоров'я, які надають право безперешкодного виїзду за межі України.

У Хмельницькому затримали працівника військкомату, який за 1,7 тис. доларів пообіцяв допомогти "відкосити" від служби одному з призовників, якому вже вручили повістку.

У Києві СБУ викрила на системній корупції заступника начальника Центральної військово-лікарської комісії Міноборони, який за 5 тис. доларів пропонував чоловікам ухилитися від військової служби в умовах воєнного стану. Під час обшуків у нього виявили готівку на понад 5 млн грн.

І це тільки невелика частина тих випадків, які стали відомі громадськості. І з кожним днем з'являються все нові і нові зафіксовані випадки корупції у військкоматах. "Справа Борисова" живе, навіть попри погрози жорстким покаранням з боку влади та різки осуд у суспільстві.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
За добу на фронті відбулося понад 100 бойових зіткнень: найгарячіше на Авдіївському напрямку
02 травня 2024, 20:08
Росіяни обстріляли Нову Балку на Херсонщині, поранений місцевий житель
02 травня 2024, 19:39
Росія вдарила бомбами по Дергачах: під час атаки постраждали 8 дітей та чоловік
02 травня 2024, 19:25
Обстріли Дніпропетровщини – пошкоджено житлові будинки, автомобілі та гімназію
02 травня 2024, 19:18
РФ била по Харківщині ракетами та дронами: 2 цивільних отримали поранення, є руйнування
02 травня 2024, 18:56
Проблема хрущовок в Україні: Шуляк сказала, які варіанти рішення розглядають у Верховній Раді
02 травня 2024, 18:49
Артилеристи показали, як "Запорізька Січ" нищить окупантів на Донеччині
02 травня 2024, 18:20
СБУ заблокувала схеми ухилення від мобілізації у п'яти областях України
02 травня 2024, 18:03
За тиждень у Харкові народилося 48 малюків: кого більше
02 травня 2024, 17:52
У Мукачеві відкрили 20-й Центр рекрутингу української армії
02 травня 2024, 17:35