UA | RU
23 травня 2023, 18:55

Що відомо про винищувачі F-16 та коли Україна може їх отримати

У питанні багатоцільових винищувачів F-16 для України намітилася конкретика. Заяви про ймовірну передачу винищувачів пролунали на саміті G7 у японській Хіросімі, який відбувся за участю президента Володимира Зеленського. На ньому американський лідер Джо Байден уперше підтримав навчання українських пілотів
У питанні багатоцільових винищувачів F-16 для України намітилася конкретика. Заяви про ймовірну передачу винищувачів пролунали на саміті G7 у японській Хіросімі, який відбувся за участю президента Володимира Зеленського. На ньому американський лідер Джо Байден уперше підтримав навчання українських пілотів
Фото: F-16 (wikipedia.org)

Про те, хто і коли може передати F-16, а також, що треба знати про ці винищувачі, - у матеріалі RegioNews.

Західні союзники вже формують авіаційну коаліцію та кажуть про готовність навчати пілотів.

США змінює позицію щодо F-16

За даними The New York Times, глава Пентагону Ллойд Остін у квітні 2023 року почав готувати зміну позиції США щодо F-16 для України і навчання українських пілотів на західних винищувачах.

Так, після повернення із зустрічі у форматі "Рамштайн" 21 квітня Остін заявив високопосадовцям адміністрації Байдена, що настав час змінити позицію щодо навчань пілотів і, щонайменше, дозволити іншим країнам передати літаки Україні.

Білий дім опирався рішенню щодо винищувачів для України через те, що літаки можуть бути використані для ураження цілей на території Росії, що потенційно може спонукати Кремль до ескалації. Представники Пентагону також заявили, що інші види озброєнь, особливо засоби протиповітряної оборони, потрібні Україні першочергово. Також адміністрацію Байдена зупиняла висока ціна винищувача – до 63 мільйонів доларів за кожен.

Але Пентагон врешті-решт змінив курс, як і у випадку з наданням Україні американських танків M1 Abrams. Таким чином, Остін отримав одностайну згоду від високопосадовців Байдена з питань національної безпеки, сказав представник оборонного відомства.

Напередодні саміту G7 минулого тижня Остін офіційно рекомендував Байдену дозволити союзникам навчати українців і передавати свої літаки. Зазначається, що F-16 не відіграватимуть жодної ролі в очікуваному контрнаступі України, оскільки підготовка займе кілька місяців.

Авіаційна коаліція

У Офісі президента назвали 19 травня днем офіційного створення авіаційної коаліції та наголосили, що західні країни чітко усвідомлюють, що F-16 буде передано Україні, і зараз обговорюється технічна сторона того, як логічно запустити цей процес.

Як і у випадку з танковою коаліцією, першою про конкретну допомогу заговорила Великобританія. У середині травня прем'єр-міністр Ріші Сунак оголосив, що влітку розпочнеться льотна фаза навчання українських пілотів на F-16. Поставляти такі літаки Британія не буде, оскільки вони не стоять на її озброєнні. Але готова сприяти поставкам з інших країн. Зокрема, вже обговорюється закупівля винищувачів в Нідерландах.

Багатоцільовий винищувач F-16 є наймасовішим бойовим літаком 4 покоління. Станом на 2018 рік було вироблено понад 4600 одиниць.

Зокрема, на озброєнні США стоїть близько 900 одиниць, а найбільшими операторами в Європі є Туреччина та Греція - 250 та 155 відповідно. А з європейських союзників, які беруть участь у коаліції, у Нідерландів - 61, Бельгії - 58, Норвегії - 57, Польщі - 48, Данії - 44, Португалії - 30 одиниць.

При цьому Бельгія виключила можливість передачі Україні своїх літаків, оскільки всі вони задіяні в захисті повітряного простору країн Бенілюксу і Балтії. Президент Польщі Анджей Дуда також говорив про недостатню кількість, а в Норвегії не хочуть спекулювати на темі поставок, оскільки вона "поки не стоїть на порядку денному".

Процес підготовки до навчання ще триває

Навчання українських військових на багатоцільових винищувачах F-16 ще не розпочалося. Про це заявив в ефірі телемарафону речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

"Ще триває процес підготовки людей до того, щоб розпочати це навчання. Є передові групи, які виїхали в країни, які можуть надати нам майданчики для навчань. Вивчається, як буде проходити цей процес. Самих пілотів (в цих країнах –ред.) ще немає”, – зазначив Ігнат.

Речник пояснив, що протягом тривалого часу йому доводилося спростовувати інформацію про те, що "пілоти вже навчаються у США, в Європі". Такі новини, за його словами, з’являються приблизно раз на місяць.

Проте Ігнат зазначив, що на сьогодні є хороші новини про те, що вже фактично є авіаційна коаліція: низка країн буде готувати українських пілотів, деякі вже готові передавати Україні винищувачі.

"Старт дано, рішення, що Україна матиме саме F-16, є. Далі вже технічні моменти, процеси. Представники Повітряних сил постійно на контакті з нашими партнерами, вивчається момент, коли і які групи в які країни поїдуть на навчання, і які будуть часові терміни", – зазначив Ігнат.

У свою чергу, Генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору (НАТО) Єнс Столтенберг стверджує, що серед країн, які готуватимуть українських пілотів є і Німеччина.

"В останні дні ми чули оголошення від декількох союзників, у тому числі від Сполучених Штатів, Великобританії і декількох європейських союзників, що вони почнуть підготовку пілотів на сучасних західних бойових винищувачах, що відповідають стандартам НАТО, - сказав Столтенберг. - Україна має право на самооборону. Ми допомагаємо Україні відстоювати це право. Навчання українських пілотів не робить НАТО і союзників по НАТО стороною конфлікту".

Генеральний секретар Альянсу додав, що вітає рішення кількох союзників, включаючи Німеччину, почати навчання українських пілотів.

"Тому що це створює можливість пізніше ухвалити рішення про постачання. Я залишу це для окремих союзників, щоб вони зробили оголошення, коли буде розпочато підготовку", - сказав Столтенберг.

За його словами, головним постачальником винищувачів F-16 є Сполучені Штати, і після відповідного оголошення президента США Джо Байдена, ця країна буде також здійснювати підготовку українських пілотів.

При цьому журналісти у нього уточнили, чи відповідають дійсності його слова, що Німеччина теж буде вчити українських пілотів.

"Я сказав, що Німеччина серед тих країн, які готові почати з питанням підготовки. Якщо мене неправильно поінформували, то я шкодую з цього приводу", - сказав Столтенберг.

Скільки часу триватиме підготовка

Раніше союзники пояснювали небажання передавати Україні літаки західного зразка тим, що на підготовку пілотів треба багато часу. За деякими даними, терміни оцінювалися у 18 місяців, але українська сторона наполягала, що найдосвідченіші льотчики готові освоїти F-16 за пів року.

Навесні до США прибула пара українських льотчиків, і оцінка їхніх можливостей перевершила заявлені Пентагоном очікування. Як пишуть в Yahoo News, на базі ВПС Морріс у Тусоні (штат Арізона) пілоти, які літають на МіГ-29 та Су-27, пройшли коротке ознайомлення з F-16, після чого провели дев'ять симуляцій випробувань на льотному тренажері загальною тривалістю 11,5 годин.

Українців оцінювали чотири досвідчені інструктори, кожен з яких налітав тисячі годин на F-16. Згідно з оцінкою, пілоти змогли виконати технічні маневри, зокрема посадку після відмови двигуна. Ця навичка має постійно відпрацьовуватися тими, хто літає на F-16.

Крім того, українці змогли зімітувати атаку, ґрунтуючись на переданих під час "польоту" параметрах. Таким чином, у США дійшли висновку, що підготовка на F-16 може зайняти не 18, а лише 4 місяці.

Скільки F-16 потрібно Україні

За словами радника глави Міноборони Юрія Сака, Україна розраховує на 40-50 винищувачів F-16 для формування трьох-чотирьох ескадрилій. Але, як кажуть у самому міністерстві, завдання мінімум - це дві-три ескадрильї.

"Передача кількох одиниць цієї техніки (F-16, - ред.) не дасть бажаного ефекту... Наприклад, 2-3 ескадрильї F-16 (понад 30 одиниць, - ред.) сьогодні істотно вплинули б на хід бойових дій - це би повністю змінило ситуацію на фронті", - повідомили у Міноборони.

Зазначимо, українська ескадрилья складається із 12 літаків. Крім того, наголошують, що перед отриманням F-16 треба адаптувати свою інфраструктуру, оскільки винищувачі будуть розосереджені на оперативних аеродромах відразу на різних напрямках.

Коли винищувачі будуть в Україні

У Європі не виключають, що Україні можуть передати винищувачі F-16 вже восени 2023 року. Про це повідомляє Politico з посиланням на заяви посадовців із Центральної та Східної Європи.

Відповідаючи на запитання, чи реально Україні винищувачі до осені, високопосадовець з оборонного відомства у Центральній Європі сказав: "Я думаю, що так".

Крім того, на теж саме питання дипломат зі Східної Європи відповів: "Чому б і ні?".

В українському Міноборони на терміни дивляться також оптимістично.

"Вже цієї осені! Найбільший військово-повітряний блокбастер усіх часів! F-16 у небі України! Ми захистимо наше небо!", - йдеться у пості, опублікованому в офіційному Twitter-акаунті міністерства.

Нагадаємо, раніше ми писали, що Велика Британія може поставити Україні перші ракети далекого радіусу дії на 300 км. Це дасть змогу ЗСУ бити вглиб окупованих територій, націлюватися на російські командні центри, лінії постачання, боєприпаси та сховища палива окупантів.

24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...