UA | RU
10 квітня 2023, 18:30

Рада повернула військовим 30 тисяч гривень доплати: звідки візьмуть гроші

Верховна Рада підтримала поправку до закону, яка передбачає повернення додаткових виплат у розмірі 30 тисяч гривень для військовослужбовців, поліцейських та працівників ДСНС незалежно від району виконання ними завдань
Верховна Рада підтримала поправку до закону, яка передбачає повернення додаткових виплат у розмірі 30 тисяч гривень для військовослужбовців, поліцейських та працівників ДСНС незалежно від району виконання ними завдань
фото: novynarnia.com

Народні депутати запевняють, що повернення виплат відбудеться коштом обмеження зарплат високопосадовців, передає RegioNews.

Що за документ проголосували депутати

Сьогодні, 10 квітня, народні депутати ухвалили у другому читанні законопроєкт 8312. Одна з поправок для цього документа передбачає повернення доплати військовим.

Так, 254 депутати підтримали поправку до законопроєкту №8312. Згідно з поправкою, на період воєнного стану додаткові 30 тисяч гривень щомісячно виплачуються військовослужбовцям, представникам рядового та начальницького складу цивільного захисту, поліцейським — незалежно від того, які завдання покладені на цих людей та в яких районах вони проходять службу.

Водночас для військових, які беруть безпосередню участь у бойових діях або здійснюють заходи з нацбезпеки та оборони, перебуваючи в районах ведення цих дій, розмір додаткової винагороди збільшується до 100 тисяч гривень у розрахунку на місяць пропорційно часу участі в таких діях.

Це стосується і військових строкової служби. Але на курсантів військових вишів та курсантів вишів зі специфічними умовами навчання положення цієї поправки не поширюється.

Звідки гроші на виплати військовим

Народні депутати пояснюють, що повернення виплат відбудеться коштом обмеження зарплат високопосадовців. Згідно з поправкою, з квітня 2023 року та до завершення воєнного стану зарплата працівників, службових і посадових осіб бюджетних установ нараховується в розмірі, що не перевищує 10 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня 2023 року. Тобто зарплата не може перевищувати 67 тисяч гривень.

Ідеться про працівників органів державної влади, крім органів місцевого самоврядування. Також зарплати обмежують для народних депутатів, членів Кабміну, прокурорів, службових і посадових осіб Нацбанку, для працівників компаній, 100% акцій яких належать державі.

Водночас ця максимальна зарплата не враховує суми допомоги по тимчасовій непрацездатності, допомоги для оздоровлення, матеріальної допомоги для розв'язання соціально-побутових питань та оплати щорічної відпустки.

Тепер документ має підписати президент України.

Водночас народний депутат і заступник голови комітету з питань фінансів Ярослав Железняк скептично ставиться до поправки. Він пояснив, що для повернення надбавок скоріш за все, потрібно буде змінювати бюджет, оскільки обмеження на зарплати до 10 мінімалок — це дуже мала економія. Вона не покриє навіть 2% від запланованих видатків.

Що сталося з доплатами військовим

1 лютого 2023 року почав діяти новий Порядок виплат додаткової грошової винагороди військовослужбовцям Сил оборони України та співробітникам системи МВС. Виплати тепер залежать від того, чи перебуває військовий у тилу або безпосередньо в зоні проведення бойових дій.

Виплати додаткової винагороди у 100 тисяч гривень військовослужбовцям, які беруть участь у бойових діях безпосередньо на лінії зіткнення, не змінювалися. Також для низки військових зберігалися премії у 30 тисяч гривень.

Проте премії скасовувались військовослужбовцям, які проходять службу у військових частинах та підрозділах, що не входять до складу угруповань Сил оборони або резерву Головнокомандувача ЗСУ і перебувають поза межами районів ведення бойових дій. Це можуть бути навчальні центри, органи військового управління, тилові бази тощо.

Однак, згідно з новим порядком виплат, такі військові отримуватимуть мінімальне грошове забезпечення. Мінімальний його рівень для ЗСУ, Нацгвардії та Держприкордонслужби становитиме не менше ніж 20 100 гривень. А для ДСНС та поліцейських Нацполіції — щонайменше 17 тисяч гривень.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Одного чоловіка вбив, а іншого вдарив ножем: мешканець Миколаєва влаштував криваву різанину
06 травня 2024, 06:00
На Житомирщині чоловік живцем згорів у власній квартирі — фото
06 травня 2024, 04:00
Суми атакували "шахеди": місто перевели на резервне живлення
06 травня 2024, 02:10
РФ атакувала енергетичні об'єкти Сумщини — ОВА
06 травня 2024, 01:46
У Харкові та області оновили графіки відключень світла на 6-10 травня
05 травня 2024, 18:30
Росія вдарила 5 ракетами по Слов'янській ТЕС — які наслідки
05 травня 2024, 17:57
Прокурори показали наслідки російських авіаударів по Харкову
05 травня 2024, 17:22
На Харківщині окупанти обстріляли Купʼянський район: постраждали цивільні
05 травня 2024, 16:55
У Бердянську ліквідували організатора катівні для українських полонених — ГУР
05 травня 2024, 16:30
Пошкоджені будинки та авто: після російської атаки вже 10 мешканцям Харкова надають допомогу
05 травня 2024, 16:00