UA | RU
06 квітня 2023, 18:55

Найгарячіша ділянка фронту: яка ситуація в Бахмуті та що відомо про бої за місто

Битва за Бахмут триває з літа 2022 року, постійні ворожі атаки, штурми та спроби оточити місто. У лютому та березні місто стало епіцентром найзапекліших боїв і отримало назву "місто-фортеця". Ситуація в Бахмуті постійно змінюється, окупанти не полишають спроб його захопити, проте ЗСУ тримають оборону
Битва за Бахмут триває з літа 2022 року, постійні ворожі атаки, штурми та спроби оточити місто. У лютому та березні місто стало епіцентром найзапекліших боїв і отримало назву "місто-фортеця". Ситуація в Бахмуті постійно змінюється, окупанти не полишають спроб його захопити, проте ЗСУ тримають оборону
Фото: із відкритих джерел

Попри жорстокі бої та купи "гарматного м'яса", якими росіяни закидають позиції ЗСУ, місто їм захопити не вдається, інформує RegioNews.

Зеленський про Бахмут

Президент Володимир Зеленський заявляє, що найскладніша ситуація на фронті залишається у Бахмуті Донецької області, але ворог не контролює місто.

"Найскладніша ситуація на території нашої держави - саме там. Найбільше застосування кількості різної зброї - саме там. Там дуже й дуже складна історія. І щоденно дефіцит: то є артилерія, то є достатньо снарядів у нашої сторони, то їх менше. То є успіх в якихось блоках Бахмута - ми йдемо вперед, то його немає - ми знов відходимо на позиції. Це відбувається щоденно. Але ми знаходимося в Бахмуті й ворог не контролює Бахмут. Це ситуація на сьогодні", - зазначив він.

Зеленський нагадав, що ситуацію в Бахмуті особисто контролює командувач Сухопутних військ, генерал-полковник Олександр Сирський. За словами глави держави, для Сирського головним є збереження особового складу.

"Як і для мене найголовніше - це не втратити наших військових. І, безумовно, якщо буде момент ще гарячіших подій і небезпека того, що ми можемо втратити особовий склад через оточення, то будуть відповідні правильні рішення генерала на місці. І я у цьому впевнений. Але чим більше доїжджає до України відповідна амуніція, тим швидше ми будемо виборювати ситуацію не тільки в Бахмуті, а в цілому на території нашої держави", - заявив Зеленський.

Що стоїть за словами "ситуація в Бахмуті під контролем"

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр пояснила, що стоїть за словами "в Бахмуті тривають бої" і як військове керівництво ухвалює оперативні рішення. З того, що дозволили військові.

Зокрема Маляр вказує, що бойові дії супроводжуються серйозною аналітичною роботою великої кількості людей. Рішення ухвалюються на основі всебічного аналізу та розрахунків ймовірного розвитку ситуації.

  • оперативна ситуація на місці моніториться та доповідається у штаби 24/7;
  • штаби безперервно аналізують дії ворога та динаміку зміни ситуації за багатьма критеріями;
  • на основі отриманих даних штаби прогнозують ймовірні загрози та дії росіян.

Так, оперативні дані та проведену аналітику безперервно доповідають командуванню Оперативно-стратегічного угруповання "Хортиця" в зоні відповідальності якого зараз і знаходиться Бахмутський напрямок.

Командування, ґрунтуючись на аналізі зміни ситуації, прогнозів дій противника та оцінки можливостей українських сил приймає оперативні рішення та формує задачі підрозділам.

"Тобто, коли ви чуєте у зведеннях слова "ситуація під контролем" - так і є", - запевнила Маляр.

Про бої в міській забудові

У Бахмуті дуже щільна забудова та мала відстань між будинками. Як заявив командир підрозділу розвідників Terra Микола Волохов, наразі концентрація баталій перебуває у міській забудові.

"В районі міської ради Бахмута йдуть запеклі й важкі бої. Всі бої, які відбуваються безпосередньо у місті дуже важкі. Оскільки це бої серед щільної міської забудови. Взагалі такі типи боїв завжди складні, а в Бахмуті тим паче", - заявив Волохов.

Розвідник додав, що міські бої відрізняються від тих, що були на підступах до Бахмута. Однак все одно продовжується "закидання м’ясом".

"До того ж ворог кидає великі людські ресурси та боєприпаси для штурму міста. Тому бої в місті зовсім не схожі на ті, що відбуваються на околицях Бахмута. Але ми тримаємось і будемо тримати оборону Бахмута", - додав Волохов.

Про бої в міській забудові розповів і речник Східного угруповання військ Сергій Череватий. Він пояснив, що йде позиційна війна, у місті тривають вуличні бої, ситуація там постійно змінюється, відповідно говорити про співвідношення контрольованої території нині складно.

"Там йде позиційна війна, там постійно змінюється ситуація, залежно від вогневих уражень. Противник може зайняти якийсь будинок, але після важкого нашого ураження по них може відійти й наші військовослужбовці можуть зайняти ці позиції. Іноді противнику вдаються якісь дії. Тому бої в міській забудові – один із найскладніших видів бою", – додав Череватий.

За його словами, ворог продовжує атакувати на Бахмутському та Куп’янсько-Лиманському напрямку.

"За добу на Бахмутському напрямку відбулося 302 обстріли ствольною та реактивною артилерією, 22 бойових зіткнення. Тільки в районі самого населеного пункту - 101 обстріл, 19 бойових зіткнень. 71 окупант був знищений, 88 дістали поранення", - зазначив він.

За словами Череватого, також активно ворог діяв на Куп'янсько-Лиманському напрямку.

"399 разів обстріляв наші позиції. 5 бойових зіткнень відбулося. 28 окупантів знищено, 62 дістали поранення. Також там знищено танк Т-72, бойову машину десанту, міномет самохідний "Тюльпан" і гелікоптер Ка-52", - додав речник.

За його словами, ворог сточує свої сили, знекровлює свої війська і загалом знижує власний бойовий потенціал.

"Бахмут фактично 9 місяців вони не можуть взяти. Це один із яскравих маркерів "спроможності" генерала Герасимова проводити операції такого рівня", - каже Череватий.

Щодо так званих дат росіян стосовно "захоплення" Донецької та Луганської областей, то на думку Череватого, військово-політичне керівництво РФ і далі вигадуватиме нові "дедлайни" і продовжуватиме намагання окупувати Донбас.

"Своєю чергою Збройні сили України вчергове докажуть, що вони можуть ці дати абсолютно нівелювати", - підсумував Череватий.

"Снарядний голод" у вагнерівців завершився

Армія РФ має достатньо сил, аби атакувати українські війська в районі Бахмута, російським військам вистачає ресурсів та боєприпасів, - повідомив речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий.

Він констатував, що, на жаль, "снарядного голоду" там, де Росія зосередила свої головні зусилля, зараз немає. Це не лише Бахмутський напрямок, а й Куп'янсько-Лиманський.

Про це також розповів воїн українських ССО з позивним "Сокіл". За його словами, російська артилерія та авіація працює по Бахмуту з подвійною потужністю.

"Проблем із боєприпасами у противника було достатньо, голова "Вагнера" заявляв, що у них боєприпасів немає, тому вони не можуть продовжувати штурми. Цей момент для нас був чудовим моментом, щоб здійснювати нальоти й засади на їхні підрозділи. Але це все дуже швидко закінчилось, їм підвезли боєкомплекти, артилерійські й авіаудари стали вдвічі сильнішими на даний момент", - заявив "Сокіл".

Також росіяни застосовують БПЛА "Орлан", за допомогою яких слідкують за пересуванням українських військ і відразу завдають ударів.

Воїн ССО також відзначає, що загарбники зазнають великих втрат. Під час бою на місце вбитих іде нове підкріплення. Росіяни відразу ж продовжують іти "по головах" своїх же побратимів. Росіяни атакують цілими штурмовими загонами.

Згодом стало відомо, що окупанти використовують на Бахмутському напрямку вдосконалені керовані авіаційні бомби ФАБ-500.

"Оскільки у ворога немає новітніх систем ведення бою, на відміну від того, що нам намагаються надати партнери, росіяни удосконалюють і використовують старе радянське озброєння, зокрема і бомби ФАБ-500, обладнуючи їх крилами і навігаторами GPS", - зазначив Череватий.

За словами Череватого, це все робиться для того, аби обходити нашу систему ППО і не витрачати ракети типу "Калібр" чи "Іскандер", які є дорогими.

Речник пояснив, що використання цих авіабомб дає окупантам певний простір, проте і ЗСУ знаходять протидії.

"Ідеальною протидією, звісно, було б надання нам партнерами новітніх літаків типу F-16 з потужними ракетами "повітря-повітря", які можуть збивати ворожі літаки, коли вони намагаються скидати бомби. Відповідно ця проблема швидко вирішилася б. Але в даному випадку ми шукаємо інші належні способи, щоб убезпечитися від наслідків цієї нової загрози", - додав офіцер.

Захисники показали ближній бій і вихід з оточення

Російські окупанти вночі оточили прикордонників, які тримали оборону в одному з будинків Бахмута Донецької області. На ранок почався важкий бій.

"Вночі у Бахмуті окупанти оточили будівлю, де перебували прикордонники. Аби відбити атаку, "Архітектор" виліз на дах будинку та закидав ворога гранатами. Ризикованими діями наших захисників було знищено загарбників та вдалося вийти з оточення", - йдеться у повідомленні ДПСУ.

Так, боєць "Архітектор" розповідає, що його група заступила на позицію 1 квітня. За його словами, день пройшов "буденно": тобто під постійними мінометними обстрілами противника.

"Заступили на позицію ми 1 квітня. заступали ми вчотирьох. День проходив, в принципі, як завжди. Постійні мінометні обстріли.", - розповів прикордонник "Архітектор".

За його словами, в Бахмуті дуже щільна забудова та мала відстань між будинками. І ворог вночі зайшов у сусідні будинки і по суті оточив бійців за ніч.

"А зранку почався бій. Він був дуже важкий. І я прийняв рішення вилізти на дах, щоб кинути декілька гранат в їхню сторону", - додав він.

Тим часом один з ворогів заліз до них в будинок знизу. Бійці, які знаходилися на першому поверсі ліквідували його, але окупант встиг кинути декілька гранат, від яких будинок загорівся.

"І нам довелося через дах спускатися", - розповів прикордонник.

Ще українські військові показали процес евакуації поранених бійців з поля бою.

В службі повідомили, що один з прикордонників під час відбиття ворожого штурму в Бахмуті отримав кульове поранення руки.

"Кровотечу на полі бою зупинили побратими. Далі для евакуації бійця прибув парамедик. Життя врятовано", - повідомили в ДПСУ.

Українські військові продовжують тримати оборону у Бахмуті. Наразі ситуація у Бахмуті є найбільш складною з усіх точок фронту. У тому числі це відчуває і місцеве населення, котре дуже страждає від атак окупантів. Загалом у місті залишаються ще близько 4 тисяч мешканців, однак вони не мають ні води, ні світла. А через постійні обстріли переважно перебувають у підвалах.

Раніше повідомлялось, що ситуація у Бахмуті залишається дуже складною. Ворог скерував туди багато сил та не полишає спроб захопити місто. Утім, українські військові не здаються й тримаються до кінця. А на Ставці Верховного Головнокомандувача у вівторок, 14 березня, ухвалили рішення утримувати та захищати Бахмут.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Одного чоловіка вбив, а іншого вдарив ножем: мешканець Миколаєва влаштував криваву різанину
06 травня 2024, 06:00
На Житомирщині чоловік живцем згорів у власній квартирі
06 травня 2024, 04:00
Суми атакували "шахеди": місто перевели на резервне живлення
06 травня 2024, 02:10
РФ атакувала енергетичні об'єкти Сумщини — ОВА
06 травня 2024, 01:46
У Харкові та області оновили графіки відключень світла на 6-10 травня
05 травня 2024, 18:30
Росія вдарила 5 ракетами по Слов'янській ТЕС — які наслідки
05 травня 2024, 17:57
Прокурори показали наслідки російських авіаударів по Харкову
05 травня 2024, 17:22
На Харківщині окупанти обстріляли Купʼянський район: постраждали цивільні
05 травня 2024, 16:55
У Бердянську ліквідували організатора катівні для українських полонених — ГУР
05 травня 2024, 16:30
Пошкоджені будинки та авто: після російської атаки вже 10 мешканцям Харкова надають допомогу
05 травня 2024, 16:00