UA | RU
03 квітня 2023, 20:30

Зеленський відвідав Чернігівщину: подробиці візиту та основні заяви президента

Сьогодні, 3 квітня, президент України Володимир Зеленський разом із віце-канцлером, міністром економіки та захисту клімату Німеччини Робертом Габеком і Генеральним секретарем Ради Європи Марією Пейчинович-Бурич прибули на Чернігівщину
Сьогодні, 3 квітня, президент України Володимир Зеленський разом із віце-канцлером, міністром економіки та захисту клімату Німеччини Робертом Габеком і Генеральним секретарем Ради Європи Марією Пейчинович-Бурич прибули на Чернігівщину
фото: Офіс президента

RegioNews розповідає подробиці візиту президента.

"Підвал смерті" у Ягідному

Президент разом з європейськими політиками оглянув наслідки окупації російськими військами села Ягідного та скоєних ними воєнних злочинів.

Глава держави разом з іноземними гостями відвідав школу, у підвалі якої з третього до 30 березня 2022 року окупанти утримували в антисанітарних умовах, без води та їжі 367 цивільних. Серед заручників було 50 дітей, зокрема кілька немовлят – найменшому було півтора місяця. 11 осіб померли, не витримавши нелюдських умов. Десятьох розстріляли російські окупанти.

Президент України та європейські гості поспілкувалися з жителями села, яких утримували в підвалі школи.

"Дякую за те, що вижили, змогли дочекатися наших воїнів і розповісти всьому світові про ту трагедію, яку принесла Російська Федерація, російські військові разом з їхнім керівництвом, їхнім Президентом, на нашу землю", – наголосив Зеленський.

Глава держави зазначив, що жителі Ягідного пережили страшні випробування. За його словами, у цьому селі до окупації проживало близько 400 людей, і майже 370 осіб утримували у шкільному підвалі площею менш як 200 квадратних метрів.

"27 днів були у підвалі. Вижили – стоячи й сидячи. 11 людей, на жаль, загинули. І всі ці люди якимось чином у пітьмі жили й чекали повернення України", – сказав він.

Президент розповів, що бранці в темряві писали на стінах прізвища й дати смерті односельців, щоб не забути. А діти писали рядки гімну України.

"Це надзвичайно важливо, що ці люди вижили. Надзвичайно важливо, що наші війська деокуповують сьогодні щоденно такі населені пункти, де справжні герої", – додав Зеленський.

У результаті військової агресії всі 173 обійстя в селі Ягідному зазнали пошкоджень, 16 із них зруйновані. Крім того, було знищено об’єкти комунальної власності – будинок культури та фельдшерський пункт. Зазнала значних руйнувань будівля школи.

Зустріч з пораненими героями

Під час робочої поїздки в Чернігівську область Зеленський відвідав військовий госпіталь і поспілкувався із захисниками України, котрі проходять лікування після поранень, яких вони зазнали під час бойових дій, зокрема на Донецькому напрямку. Разом із главою держави у військовому госпіталі побував віце-канцлер, міністр економіки та захисту клімату Німеччини Роберт Габек.

Президент вручив військовослужбовцям Збройних сил України державні нагороди. Глава держави також зустрівся з військовими медиками й відзначив їх державними нагородами.

Нагородження державними відзнаками

Зеленський також узяв участь у заходах з нагоди річниці визволення області від російських загарбників і вручив державні нагороди.

"Ми відзначаємо першу річницю звільнення наших північних областей. Саме тоді, рік тому, успіхи нашого народу в битвах за Чернігівщину, Сумщину, за Київщину відкрили світові правду про те, якою є Україна. Світ побачив не лише сміливість і рішучість українців, не лише те, які незламні українці й українки, а й те, що Україна здатна перемогти. Перемогти не частково, у чомусь, у тих чи інших боях, а загалом. Світ побачив, що Україна здатна вийти переможцем із цієї війни", – сказав глава держави, звертаючись до присутніх.

Президент зазначив, що відбулася принципова зміна ставлення світу до нашої держави.

"Саме тут була підтверджена віра світу в Україну. Підтверджена діями наших воїнів та втечею окупанта", – наголосив він.

На переконання Зеленського, і українські воїни, і цивільні жителі Чернігівщини продемонстрували справжній героїзм у боротьбі за свої громади, який завжди пам’ятатимуть.

"Уже понад 400 днів ми всі разом захищаємо нашу державу в цій повномасштабній війні… Попереду ще великий шлях, непрості битви, непростий час. Але у нас є досвід того, що дає нам, українцям, українкам, змогу перемагати. Бути на своїй землі й боротися. Берегти нашу внутрішню єдність і допомагати кожному, хто поруч бʼється за Україну, хто працює на Україну, дбає про нашу державу. І бути фортецею – на особистому рівні, на рівні свого села, селища, міста, щоб фортецею ми залишались і на рівні всієї нашої держави, всієї України", – наголосив президент.

"Для мене честь – бути сьогодні тут, відзначити боротьбу міста Чернігова, героїзм області загалом. І я хотів би почати нагородження з передачі Чернігову відзнаки міста-героя, міста героїв. Хочу подякувати всім вам, хто наближає нашу перемогу", – додав він.

Зеленський вручив почесну відзнаку "Місто – герой України" начальнику Чернігівської міської військової адміністрації Дмитру Брижинському. Президент також відзначив нагородами військовослужбовців і цивільних осіб, які проявили мужність і героїзм під час оборони та звільнення Чернігівської області від російської окупації.

Переговори

Під час візиту на Чернігівщину Зеленський провів переговори із віце-канцлером, міністром економіки та захисту клімату Федеративної Республіки Німеччина Робертом Габеком, а також із генеральним секретарем Ради Європи Марією Пейчинович-Бурич.

Під час зустрічі з німецьким віце-канцлером президент України привітав готовність представників ділових кіл ФРН і німецьких підприємств долучатися до відбудови нашої країни. Було наголошено на важливості підтвердження німецькою стороною страхування ризиків для бізнесу, який готовий інвестувати в Україну вже зараз.

А на зустрічі з генеральним секретарем Ради Європи було докладно обговорено роботу на міжнародному юридичному фронті з притягнення Росії до відповідальності за злочин агресії проти України, воєнні злочини та злочини проти людяності.

Плани про відновлення

На Чернігівщині Зеленський провів переговори з генеральним директором ЮНЕСКО Одрі Азулє, яка перебуває з візитом у нашій країні. Глава Української держави відзначив важливість солідарності ЮНЕСКО з народом України в умовах повномасштабної російської агресії.

Сторони відзначили важливість членства України в ЮНЕСКО, яке нараховує вже 69 років та характеризується активною міжнародною співпрацею в науковій, освітній та культурній сферах.

Президент окремо наголосив на неприйнятності членства Росії в ЮНЕСКО та важливості чіткої й потужної реакції організації та її органів на війну РФ проти України.

Зеленський поінформував Одрі Азулє про зруйновані та пошкоджені Росією українські культурні об’єкти, наголосивши, що їх загальна кількість становить близько 1190, а також про викрадення та незаконне вивезення українських культурних цінностей із тимчасово окупованих територій.

У цьому контексті президент акцентував на важливості лідерської ролі ЮНЕСКО в залученні міжнародних партнерів до відновлення постраждалої культурної спадщини України.

Під час зустрічі Одрі Азулє передала Главі держави сертифікат про внесення історичного центру міста Одеси до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО під загрозою.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Одного чоловіка вбив, а іншого вдарив ножем: мешканець Миколаєва влаштував криваву різанину
06 травня 2024, 06:00
На Житомирщині чоловік живцем згорів у власній квартирі — фото
06 травня 2024, 04:00
Суми атакували "шахеди": місто перевели на резервне живлення
06 травня 2024, 02:10
РФ атакувала енергетичні об'єкти Сумщини — ОВА
06 травня 2024, 01:46
У Харкові та області оновили графіки відключень світла на 6-10 травня
05 травня 2024, 18:30
Росія вдарила 5 ракетами по Слов'янській ТЕС — які наслідки
05 травня 2024, 17:57
Прокурори показали наслідки російських авіаударів по Харкову
05 травня 2024, 17:22
На Харківщині окупанти обстріляли Купʼянський район: постраждали цивільні
05 травня 2024, 16:55
У Бердянську ліквідували організатора катівні для українських полонених — ГУР
05 травня 2024, 16:30
Пошкоджені будинки та авто: після російської атаки вже 10 мешканцям Харкова надають допомогу
05 травня 2024, 16:00