UA | RU
08 лютого 2023, 19:05

"Росія програє, а перемога України змінить світ": Зеленський виступив в парламенті Великої Британії та зустрівся із королем

Президент Володимир Зеленський 8 лютого під час візиту до Великої Британії вперше зустрівся з королем Чарльзом ІІІ та прем'єр-міністром Ріші Сунаком. Він також виступив у парламенті країни-партнера, де заявив, що Росія обов'язково програє, а перемога України змінить світ
Президент Володимир Зеленський 8 лютого під час візиту до Великої Британії вперше зустрівся з королем Чарльзом ІІІ та прем'єр-міністром Ріші Сунаком. Він також виступив у парламенті країни-партнера, де заявив, що Росія обов'язково програє, а перемога України змінить світ
Фото: president.gov.ua

Плани Володимира Зеленського відвідати Сполучене Королівство не були відомі заздалегідь з безпекових причин. До країни він прибув на літаку Королівських Військово-повітряних сил, пише RegioNews.

Переговори із прем'єром Британії на Даунінг-стріт

Прем'єр-міністр Ріші Сунак зустрів Зеленського в аеропорту Станстед після прибуття. Це незвичний крок для британського прем'єра, зазвичай лідерів зустрічають представники урядового офісу.

Потім Зеленський поїхав на Даунінг-стріт у Лондоні для переговорів з Ріші Сунаком. Ключовою темою розмови було оборонне співробітництво. Зеленський поінформував Сунака про ситуацію на фронті та про потреби Збройних сил України в озброєнні та військовій техніці.

Вони обговорили оборонну співпрацю та весь комплекс питань двостороннього порядку денного: реалізацію формули миру, євроатлантичну інтеграцію України, майбутню підтримку з боку Великої Британії, можливість залучення британської сторони до повоєнної відбудови нашої країни, а також низку інших перспективних проєктів.

Крім того, з'явилось відео зустрічі двох політиків, де Сунак привітав Зеленського дружніми обіймами.

Зеленський виступив перед парламентом

Виступ президента України британський парламент слухав стоячи. Зеленський наголосив, що перемога України змінить світ і стримає майбутніх агресорів.

"Зло розвалиться... Свобода переможе... Росія програє. Перемога України змінить світ, і це велика зміна, на яку всі чекали. Будь-який агресор знатиме, що з ним станеться, якщо він спробує атакувати світовий порядок... Це буде перемога над самою ідеєю війни", - сказав він.

Зеленський звернувся персонально до експремʼєра Бориса Джонсона, який під час виступу перебував у залі. Український президент наголосив, що Джонсон обʼєднав інших у той момент, коли це здавалося абсолютно неможливим.

Він окремо подякував за надану зброю, яка допомогла не дати окупантам просунутися далі. Однак зло досі існує і кровопролитні битви тривають просто і ці хвилини, і кожного дня Україна платить за майбутню перемогу життями.

"Ми й світ потребуємо вашого лідерства, аби продовжити цю боротьбу. Коли повномасштабна війна почалася ми разом з вами, Велика Британіє, і Сполученими Штатами, змогли сформувати коаліцію справжніх друзів. Саме ви допомогли нам ще до того, як це вторгнення почалося. Ви зробили багато для того, щоб запобігти цьому вторгненню... Ви всі продемонстрували характер, свій сильний характер. І ви після того не зрадили своїм принципам. Дякую вам за це", – підкреслив він.

Президент України, закликаючи світову спільноту передати Україні бойові літаки, також подарував Великій Британії шолом українського пілота. "Це шолом справжнього пілота, він один з наших найбільш успішних асів і один з наших королів", - пояснив він.

"Ми маємо свободу - дайте нам крила, щоб її захистити... Нам потрібні бойові літаки, бо літаки - це крила для свободи",- сказав Зеленський.

"Терор, агресія та інші форми насильства - це всі злочини, за які має бути покарання. Ми розробляємо механізм компенсацій за рахунок Російської Федерації. Україна запропонувала "формулу миру" і Великобританія підтримала нас", - додав Зеленський і особисто подякував за це прем'єру Сунаку.

Зеленський також наголосив на важливості санкцій проти Росії.

"Запрацювала потужна коаліція санкцій, країн, які розробляють і приймають санкції. Вони й надалі застосовуються, доки Росія не припинить цю війну", - заявив він.

На його думку, ця ж коаліція має працювати над захистом прав людини. А правосуддя має перемогти.

Завершуючи свою промову під бурхливі оплески, він сказав: "Боже, благослови Британію і хай живе король. Слава Україні".

Зеленський зустрівся із королем

Президент відвідав Букінгемський палац, де мав аудієнцію з британським королем Чарльзом III. Це перша зустріч британського монарха із Зеленським.

Володимир Зеленський привітав Короля Чарльза ІІІ з нещодавнім сходженням на престол і побажав миру й процвітання британському народові.

Президент України також висловив подяку британцям та уряду Його Величності й наголосив на тому, що Сполучене Королівство є одним із найближчих і найважливіших союзників України.

"Для мене честь – бути першим президентом України за всю історію українсько-британських відносин, якого вшанував своєю аудієнцією британський монарх. Вдячний Його Величності за теплий прийом і підтримку українських громадян, які знайшли прихисток від війни у Великій Британії", – зазначив Зеленський.

На зображенні може бути: 2 людини, люди стоять та у приміщенні

Кулеба натякнув на постачання Україні танків Challenger

Голова МЗС Дмитро Кулеба заявив, що день візиту Володимира Зеленського до Великої Британії "буде дуже корисним" для Сил оборони: незабаром до України прибудуть танки Challenger та інша допомога.

"Мав за честь скористатися послугами авіакомпанії Royal Air Force. Незабаром цим або подібним бортом в Україну полетять танки Challenger та вкрай шкідливі для російського окупанта інші речі. А для України та її Сил оборони сьогодні буде дуже корисний день. Дуже", - ствердив міністр закордонних справ.

Коли розпочнуться навчання для українських пілотів

Британія планує розпочати навчання для першої групи українських пілотів вже цієї весни.

За словами офіційного речника прем'єр-міністра Британії, країна хоче якнайшвидше розпочати навчання українських пілотів. Він підкреслив, що британські літаки є "складними одиницями військової техніки".

"Ми вважаємо правильним надати як короткострокове обладнання, як-от танки Challenger, додаткові гармати, засоби більшої дальності, які можуть допомогти виграти війну зараз, але також дивитися на середньо-довгу перспективу, щоб гарантувати, що Україна використовує усі можливості", - сказав він.

Також Великобританія розглядає можливість надання Україні винищувачів. Однак це є довгостроковим рішенням.

Міністру оборони Бену Воллесу доручено вивчити, які літаки Британія могла б надати Україні.

"Прем'єр-міністр доручив міністру оборони вивчити, які літаки ми могли б надати, але щоб було ясно, що це довгострокове рішення, а не короткострокові можливості, яких зараз найбільше потребує Україна", - сказав спікер Сунака.

Британія ввела санкції проти коханки Путіна

Під санкції Великої Британії потрапила Світлана Кривоногих - колишня коханка російського диктатора Володимира Путіна.

Кривоногих потрапила у санкційний список як акціонерка банку "Росія" та російської "Національної Медіа Групи". Вона "послідовно пропагує російський напад на Україну".

За даними ЗМІ Путін є батьком доньки Кривоногих Єлизавети. Дівчинка народилася у 2003 році. У Кремлі цю інформацію спростовують.

Крім того, під британські санкції потрапила низка російських компаній, які підтримують окупаційну армію Путіна. Під персональні санкції потрапили уповноважений при президентові РФ з прав підприємців Борис Тітов, а також його син Павло Тітов, колишній заступник голови правління найбільшого приватного нафтопереробного заводу в Росії Ніколай Єгоров, власник прокремлівського видання Regnum Сергій Руднов, власник російської компанії з технічного обслуговування та ремонту літаків "Аеростарт" Віктор Мячин, колишній помічник російського президента Євгеній Школов, а також голова правління "Р-Фарм" Олексій Репік.

Нагадаємо, Німеччина офіційно підтвердила, що готова надати українській армії бойові танки Leopard-2. Тренування українських екіпажів мають розпочатися вже найближчим часом.

16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
Смерть від рук вітчима: житель Миколаївщини забив 6-річного пасинка
20 квітня 2024, 01:24
В ДТП біля Львова загинув 12-річний велосипедист
20 квітня 2024, 00:32
Житель Миколаївщини отримав 15 років в'язниці за співпрацю з російськими спецслужбами
19 квітня 2024, 22:02
Буданов розповів подробиці знищення російського бомбардувальника Ту-22М3
19 квітня 2024, 21:19
Керівник Комітету з питань етики НАЗЯВО захищає докторську дисертацію у Словаччині
19 квітня 2024, 20:51
Ворог за день здійснив два десятки обстрілів Нікопольського району
19 квітня 2024, 20:36
У Синельниковому росіяни обстрілом вбили цілу родину, вижив лише 6-річний хлопчик
19 квітня 2024, 20:01
Зеленський прибув на місце ракетного удару у Дніпрі
19 квітня 2024, 19:45
На Одещині працювала ППО: що вдалося збити військовим
19 квітня 2024, 19:33
На Дніпропетровщині посадовиця ДПС "звільнила" підприємця від податків на майже 55 млн грн
19 квітня 2024, 19:20