UA | RU
01 лютого 2023, 20:45

День обшуків та корупційних скандалів: хто сьогодні отримав підозри

Сьогодні Служба безпеки України разом із колегами по силовому блоку провела низку масштабних оперативно-слідчих заходів. У різних регіонах України відбуваються десятки обшуків і вручення підозр фігурантам корупційних справ
Сьогодні Служба безпеки України разом із колегами по силовому блоку провела низку масштабних оперативно-слідчих заходів. У різних регіонах України відбуваються десятки обшуків і вручення підозр фігурантам корупційних справ
фото: Українська правда

Як пише RegioNews, голова СБУ Василь Малюк розповів, що відбувається відпрацювання осіб, які своїми діями шкодять безпеці держави у різних сферах: зрадників України й агентів російських спецслужб; представників організованої злочинності; посадовців, чиновників і корупціонерів, котрі підривають економіку країни та стабільне функціонування оборонно-промислового комплексу тощо.

Кому оголосили підозри

Генеральний прокурор України Андрій Костін повідомив, що за процесуального керівництва Офісу генпрокурора сьогодні, 1 лютого, було повідомлено про підозру низці посадовців.

  • Ексзаступнику міністра оборони повідомлено про підозру за фактом перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань в особливий період. За даними слідства, він лобіював укладення договорів про постачання продуктів для військових за завищеними цінами, закупівель бронежилетів та інших речей для ЗСУ низької якості.
  • Колишньому в.о. директора Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міністерства оборони України повідомлено про підозру за фактом розтрати коштів та перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України — організовував закупівлю неякісних бронежилетів.
  • Чинному працівнику Міноборони повідомлено про підозру у заволодінні коштами в особливо великих розмірах та службовому підробленні — перебуваючи на посаді заступника директора підприємства ОПК, уклав фіктивний договір з іноземною компанією про проведення огляду, оцінки та технічного стану раніше відремонтованих 4 двигунів та 2 головних редукторів до авіаційної техніки.
  • Ексміністру енергетики повідомлено про підозру у службовій недбалості — укладав збиткові для держави угоди на користь відомого олігарха. Загалом його "робота" коштувала державі 1,5 млрд грн.
  • В.о. першого заступника голови правління ПАТ "Укртатнафта" повідомлено про підозру в умисному ухиленні від сплати податків, вчиненому за попередньою змовою із головним бухгалтером. Їхні протиправні дії завдали державі мільйонних збитків.
  • Посадовцю Одеської ОВА викрито на хабарі 40 000 дол. США за махінації з землею.

Костін зазначив, що за підсумками сьогоднішніх обшуків очікує ухвалення процесуальних рішень, а також очікує і на "кадрові висновки".

"Корупція під час війни — це мародерство! Будемо нагадувати про це щоразу! Жодні посади не дозволять уникнути відповідальності. Сьогодні за процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора повідомлено про підозру чотирьом посадовцям — ексзастпнику Міністра оборони України та ексміністру енергетики і вугільної промисловості, чинному та колишньому посадовцям Міноборони. Також за результатами слідчих дій повідомлено про підозри топменеджменту ПАТ "Укртатнафта". За результатами проведених сьогодні обшуків будуть ухвалені процесуальні рішення. Очікуємо і на кадрові висновки", — заявив він.

Генпрокурор наголосив, що сьогоднішні обшуки мають стати "сигналом всім чиновникам на всіх рівнях".

"Мій сигнал всім чиновникам на всіх рівнях, де б вони не були: повернення до минулих часів не буде. Україна йде європейським шляхом та не зверне з нього. Влада передбачає відповідальність. Якщо ви не згодні жити за Законом — це буде кримінальна відповідальність", — наголосив посадовець.

У кого сьогодні відбулися резонансні обшуки

Обшук у Коломойського

Зранку у ЗМІ з'явилася інформація, що Служба безпеки України проводить обшуки у будинку олігарха Ігоря Коломойського у рамках розслідування щодо махінацій в компаніях "Укртатнафта" та "Укрнафта".

Згодом СБУ підтвердила обшук, зазначивши, що викрила масштабні схеми привласнення 40 млрд гривень колишнім менеджментом ПАТ "Укрнафта" та ПАТ "Укртатнафта".

"Встановлено, що протиправні механізми були поєднані з ухиленням від сплати податків і легалізацією коштів, здобутих злочинним шляхом.

Наразі у рамках кримінальних проваджень документуються 10 епізодів злочинної діяльності. Зокрема, це виведення великих партій нафтопродуктів на афілійовані компанії, ухилення ними від сплати податків, створення безнадійної заборгованості нафтопереробного і нафтовидобувного заводів, що призвело до знецінення та зниження вартості їхніх активів.

За даними слідства, така злочинна діяльність здійснювалася в інтересах фактичних власників і бенефіціарів компаній", – розповіли в СБУ.

За результатами слідчих дій топменеджменту ПАТ "Укртатнафта" оголошено про підозри у вчинені кримінальних правопорушень.

Обшуки в Авакова

Служба безпеки України та Державне бюро розслідувань також провели обшуки в ексочільника МВС Арсена Авакова. Про це повідомив сам Аваков, додавши, що слідчі дії стосувалися "відпрацювання однієї з робочих версій причин трагедії в Броварах".

"Слідство цікавили контракти із закупівлі МВС вертольотів Super Puma (Airbus Helicopters H225). Слідчі поводилися коректно, хоча доцільність проведення такої слідчої дії виглядає трохи тупувато, через шість років після укладання контракту. Звичайно, нічого відповідного інтересам слідства виявлено не було", – написав Аваков.

За його словами, контракт, про який йдеться, був укладений у рамках міжурядової угоди, ратифікованої Верховною Радою 2018-го, і пройшов аудит французького уряду.

Обшуки в податковій

1 лютого Державне бюро розслідувань провело обшуки у керівництва столичної податкової. У ДБР повідомили, що викрили керівницю податкової служби Києва Оксану Дутій на багатомільйонних оборудках.

За даними слідства, зловживаючи владою та службовим становищем, виконуюча обов’язки начальника столичної податкової вона за гроші приймала рішення щодо невідповідності критеріям ризиковості платників податків для низки підприємств.

Також оперативники ДБР досліджують спосіб життя в. о. начальника Головного управління Державної податкової служби у м. Києві, який не відповідає рівню її офіційних доходів: вона має 3 квартири в Києві загальною вартістю приблизно 1 млн доларів США, будинок поблизу Києва вартістю приблизно 200 тисяч доларів США, дві автівки вартістю приблизно 150 тисяч доларів США.

Загальна сума встановлених необґрунтованих активів посадовиці складає близько 1,4 млн доларів США.

Обшуки в Столара

У СБУ підтвердили, що прийшли з обшуками до представників київських будівельних компаній, підконтрольних Столару. За версією слідства, структури брали участь у схемах з легалізації коштів на користь Медведчука і його колишнього колеги із забороненої ОПЗЖ, підозрюваного у держзраді Тараса Козака. Схеми також працювали на користь "інших громадян Росії та Білорусі, щодо яких діяли санкції РНБО, країн ЄС та США".

Обшуки в Міноборони

Також сьогодні відбулися обшуки в Міноборони. "Виконувачу обов’язків директора Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міністерства оборони України повідомлено про підозру за фактом розтрати коштів та перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України", – повідомили в Офісі генпрокурора.

За даними слідства, підозрюваний, перебуваючи на посаді заступника керівника одного з державних підприємств, уклав фіктивний договір з іноземною компанією про проведення огляду, оцінки та технічного стану раніше відремонтованих 4 двигунів та 2 головних редукторів до авіаційної техніки.

"Знаючи, що реально ці роботи не виконані та перебуваючи у службовому відрядженні на території іншої держави, він затвердив акти приймання виконаних робіт. Через декілька місяців, скориставшись відсутністю керівника та тимчасовим покладенням на нього виконання обов’язків, підозрюваний безпідставно перерахував понад 36 млн грн на рахунок компанії. У подальшому він приховав наведені факти від керівництва підприємства", – йдеться у повідомленні.

Також Офіс генпрокурора відзвітував, що повідомлено про підозру колишньому заступнику міністра оборони України за фактом перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань в особливий період.

За даними слідства, підозрюваний лобіював укладення договорів про постачання продуктів для військових за завищеними цінами, закупівель бронежилетів, касок, одягу та інших речей для потреб ЗСУ низької якості.

Крім того, СБУ повідомила, що викрила ексначальника Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів МОУ на розтраті понад 100 млн грн державних коштів.

"За матеріалами слідства, цей посадовець закупив для ЗСУ майже 3 тис. бронежилетів на понад 100 млн грн. Втім, за даними декількох незалежних експертиз, дані вироби не відповідають вимогам IV класу бронежилетів і не можуть належним чином захистити українських воїнів", – йдеться у повідомленні.

За даними ЗМІ, йдеться про ексдиректора Департаменту держзакупівель Міноборони Богдана Хмельницького.

Нова підозра Богуслаєву

Служба безпеки України повідомила нову підозру колишньому президенту "Мотор Січі" В'ячеславу Богуслаєву через співпрацю з російськими терористами "днр".

Зазначається, що у ході слідчо-оперативних дій встановлено, що після початку повномасштабного вторгнення високопосадовець здійснював фінансування терористичної організації "днр". Зокрема, через сплату "податків" та "зборів" у бюджет цього квазіутворення.

Серед іншого, він співпрацював з українським підприємством, яке з 2014 року знаходиться під контролем так званої "днр". Його метою було постачання авіакомплектуючих до підприємств військово-промислового комплексу рф.

Одержані гроші керівники окупаційної адміністрації Донецька спрямовували на потреби військових угруповань рф, які беруть участь у бойових діях проти Сил оборони на східному фронті.




18 березня 2024
Парламент увійшов у зону турбулентності. Чи загрожує Верховній Раді політична криза?
Верховна Рада, схоже, опинилася на порозі парламентської кризи. За останні три тижні нардепи змогли ухвалити лише одне рішення в той час, коли в повітрі зависнули важливі для Офісу президента питання,...
09 березня 2024
Призначення Залужного послом у Великобританії: добровільно-примусова висилка чи зважений крок?
Колишній головнокомандувач ЗСУ найближчим часом може поїхати працювати в Лондон – президент готовий призначити його послом України у Великобританії. Чи зможе Валерій Залужний після такої дипломатичної...
05 березня 2024
Кінець "гуманітарці" на папері: які зміни очікують на волонтерів із 1 квітня
Незабаром в Україні зміняться правила завезення гуманітарної допомоги з-за кордону. RegioNews розбирався, що зміниться для волонтерів та з якими проблемами вони можуть стикнутися
29 лютого 2024
"Дія" для військових: яким буде новий додаток "Армія+" та чи надсилатимуть там електронні повістки
У Міністерстві оборони анонсували запуск окремого додатку для військовослужбовців – "Армія+". Новинка буде дещо схожою на "Дію", але спочатку користуватися нею зможуть лише чинні військовослужбовці. R...
Міноборони запроваджує нову систему отримання офіцерського звання та навчання для медиків
19 березня 2024, 05:41
В Україні зростає кількість пацієнтів зі ПТСР. Що треба знати про посттравматичний стресовий розлад
19 березня 2024, 04:27
Піротехніки показали, як розміновують Херсонщину
19 березня 2024, 03:12
У Полтаві поліція розслідує замах на вбивство 34-річного місцевого чоловіка
19 березня 2024, 02:04
Немовля померло у лікарні на Хмельниччині: акушер-гінекологу повідомили про підозру
19 березня 2024, 01:56
Одружись за $10 тис для виїзду за кордон: мешканка Львівської області організувала "весільний" бізнес
19 березня 2024, 00:29
У селі на Бериславщині загинули три особи, які розбирали FPV-дрон
18 березня 2024, 22:17
П'ять схем для ухилянтів: СБУ викрила нових організаторів "втечі" від мобілізації
18 березня 2024, 21:56
У Києві лише 25% переходів відповідають стандартам інклюзивності, — дослідження
18 березня 2024, 21:19
Ворог сім разів разом з авіацією атакував ЗСУ на Донеччині та Запоріжжі, — Генштаб
18 березня 2024, 20:43