UA | RU
25 листопада 2022, 20:50

Україна долає темряву: як та де працюють "Пункти незламності"

По всій Україні почали встановлювати "Пункти незламності". Місця, де під час блекауту буде світло, тепло, інтернет та мобільний зв'язок. Вони функціонуватимуть цілодобово та безкоштовно
По всій Україні почали встановлювати "Пункти незламності". Місця, де під час блекауту буде світло, тепло, інтернет та мобільний зв'язок. Вони функціонуватимуть цілодобово та безкоштовно

Загалом Пункти незламності можуть бути розташовані в закладах освіти, будівлях обласних та районних військових адміністрацій, органів місцевого самоврядування тощо. В одному мобільному пункті можуть одночасно перебувати від 40 до 500 осіб.

Є сайт із наявними Пунктами Незламності, де кожен може знайти найближчий до себе. Мапу можна переглянути за посиланням nezlamnist.gov.ua – для спрощення користування варто вбити у пошуку ваш населений пункт. На карті також є позначки АЗС, супермаркетів, кафе та ресторанів, які мають генератор та працюють під час відключення світла.

Оскільки Пункти незламності облаштовані спеціально для перебування громадян у випадку тривалого вимкнення електроенергії, там є базові послуги:

  • електрика;
  • мобільний зв’язок;
  • інтернет;
  • тепло;
  • освітлення;
  • місця для відпочинку;
  • спеціальне забезпечення мам та дітей;
  • вода;
  • аптечка.

Що у Києві

У Києві запрацювали перші "Пункти незламності". Як повідомляє Київська міська військова адміністрація, кожен такий пункт зможе одночасно приймати від 40 до 500 людей незалежно від часу їхнього перебування. Ці люди зможуть зарядити свої мобільні пристрої, зігрітися, отримати холодну і теплу воду, мобільний зв’язок, інтернет та навіть першу медичну допомогу. Крім того, обіцяли, що такі намети будуть обладнані кімнатами "матері та дитини".

Роль "Пунктів незламності", окрім спеціально облаштованих наметів ДСНС, виконують спеціально облаштовані місця в урядових будівлях, дитячих садках і школах та інших громадських місцях. Загалом, як зазначають у КМВА, у столиці планують розгорнути 500 таких пунктів. Усі вони зазначені на спеціальній інтерактивній мапі на сайті проєкту. nezlamnist.gov.ua

Вінничина

Понад півтисячі людей скористалися послугами мобільного "Пункту незламності" у Вінниці. Облаштували їх ДСНС у Вінницькій області. В наметах можна зігрітися, підзарядити гаджети, випити чаю та відпочити. Також цілодобово працює інтернет.

Мобільних "Пунктів незламності" у Вінниці розгорнули два. Один на Вишенці, такий же на Замостянській. Кожен розрахований прийняти до сотні відвідувачів. Намети облаштували рятувальники спільно з місцевою владою.

"За 5 годин роботи таким пунктом скористалися близько 80 людей. В основному до нас приходили студенти, які приєднувалися до інтернету, бо в них навчання. Хтось робив завдання, хтось лекцію слухав. Також були люди похилого віку, їх було не багато. Також була сім'я з дитиною, вони малювали і грілися. В більшості всі заходять скористатися інтернетом. Не так чаю, чи тепла, а от саме Wi-Fi, бо багато працює офлайн", — інспектор ДСНС у Вінницькій області Віктор Оксентюк.

Полтавщина

Через масовані російські удари і відключення електроенергії, 23 листопада в області запрацювали перші Пункти незламності. У них людям надавали базові послуги: тепло, вода, освітлення, інтернет, живлення для мобільних, місця для відпочинку, аптечки, забезпечення мам та дітей. Абсолютно безкоштовно й цілодобово.

В основному пункти працюватимуть при обласних та районних адміністраціях, також при школах, будівлях ДСНС тощо.

Упродовж 24 листопада на Полтавщині збільшувалася кількість пунктів незламності. Уже працює спеціальний сайт nezlamnist.gov.ua, на якому розміщена мапа таких пунктів по всій країні. Вона постійно оновлюється.

До вашої уваги перелік пунктів, який буде постійно доповнюватися.

Харківщина

Це місця, куди кожен зможе прийти в разі тривалого відключення світла, повідомив начальник ХОВА Олег Синєгубов.

У ПН, окрім подачі електроенергії, передбачається наявність: тепла, води, місць для відпочинку, аптечок, речей необхідних для мам та маленьких дітей. У перспективі усі пункти незламності мають бути об'єдані в мережу системами супутникового зв'язку Starlink.

Дізнатися, де розташований найближчий Пункт незламності можна по інтерактивній карті на сайті: nezlamnist.gov.ua.

"Дякую усім, хто зараз працює над облаштуванням пунктів незламності та закликаю бізнес Харківщини долучатися до цієї ініціативи. На сайті nezlamnist.gov.ua бізнесмени можуть подати заявку, щоб облаштувати власний ПН. Нас не зламати!" - підкреслив Олег Синєгубов.

Як зазначив заступник начальника ГУ ДСНС у Харківській області Анатолій Торяник, на Харківщині розгорнуто 13 таких наметів. Також Пункти Незламності працюють на базі 59 пожежних частин міста та області.

Стаціонарні Пункти Незламності в Харкові також відкрито в деяких школах. Зокрема, у Салтівському районі в закладах освіти розміщено 10 таких пунктів, у 5 з яких будуть готувати гарячі обіди. Наприклад, повністю обладнаний всім необхідним пункт, якій знаходиться в Харківській ЗОШ №98. Тут облаштовано зони для прийому їжі, є дитяча зона, кімната, де знаходяться ліжка. Також в школі є укриття і в разі небезпеки люди можуть спуститися в обладнане усім необхідним підвальне приміщення.

"Приміщення розраховане на 50-60 осіб, але ми будемо приймати всіх, кому необхідна допомога. Також на базі школі буде працювати пункт видачі гарячого харчування", – говорить директор освітнього закладу Андрій Меньшиков.

За даними першого заступника начальника Харківської районної військової адміністрації Володимира Усова, в районі вже працює 64 Пункти незламності. Більше ніж 500 людей під час блекауту може прийняти пункт, який розміщений у Пісочинському закладі дошкільної освіти "Теремок".

Херсон

У Херсоні наразі важко з електроенергією й життя лише повертається до звільненого міста. Тож поки що у місті лише 4 пункти обігріву: вулиця Вишнева, 12, вулиця Молодіжна, 6, вулиця Ломоносова, 75, вулиця Патона, 8-а;

Також Пункти Незламності організували у Бериславі та Білозерці.

Хмельниччина

11 стаціонарних "Пунктів незламності" запрацювали у Хмельницькому. Роботу розпочали також мобільні пункти. Про це розповів заступник Хмельницького міського голови Василь Новачок. За його словами, у випадку зникнення в багатоповерхівках газу й тепла, навчальні заклади з твердопаливними котельнями також прийматимуть людей.

У пунктах можна зарядити телефони та зігрітися, окрім них, за словами Василя Новачка, облаштують такі пункти й у навчальних закладах. Їх буде у 20.

"Це будуть зовсім іншого рівня пункти й будуть відкриватися тільки в тому випадку, якщо протягом доби у Хмельницькому не буде тепла. Інші пункти, це будуть школи, це будуть садочки, які розміщені безпосередньо навколо котелень, які мають твердопаливні котли. До тих твердопаливних котлів поставлять генератори, які заживлять потужні насоси", - каже чиновник.

Львівщина

На Львівщині розгорнули 45 пунктів незламності. У них буде вода, тепло, гарячі напої, мобільний зв'язок та інтернет. Також там можна буде підзарядити телефон. Про це повідомив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

За його словами, ці пункти розгортають на випадок нових атак Росії. Їх використовуватимуть, якщо не буде електроенергії та газопостачання. Пункти розгортають органи місцевого самоврядування, водночас мешканців області закликають долучитися до їхнього облаштування.

Знайти найближчий пункт незламності можна на офіційному сайті. Дані на карті постійно оновлюються. Оголошення з адресами також вивішуватимуть у населених пунктах.

Одеса

В Одесі на період зими облаштували понад 150 "Пунктів незламності". Там є опалювальні прилади, генератори, місцями для приготування їжі, кімнатами матері й дитини.

Дніпро

У Дніпрі теж облаштували пункти незламності. Вони розміщені як і на лівому, так і на правому березі Дніпра. Їх облаштовують в адміністраціях та у школах.

Тернопільщина

101 "Пункт Незламності" розгорнули на Тернопільщині. Це місце, де люди можуть зарядити техніку, скористатись інтернетом та погрітись. Такі пункти зробили через відключення електроенергії внаслідок російських обстрілів. Чотири з них – мобільні, розповіла речниця пожежно-рятувальної служби області Ірина Крупа.

"Пункти обігріву працюють цілодобово, за виключенням комендантської години. Після 23 години тут, звичайно, перебувають рятувальники, вони чергують, але люди у комендантську годину по вулицях не ходять, перебувають у своїх будівлях, тому пункти не приймають потребуючих у комендантську годину", – каже Ірина Крупа.

Луцьк

Перший намет рятувальники облаштували в самісінькому центрі – на Театральній площі. Тут люди у будь-який час зможуть зігрітися, перечекати час вимкнення електроенергії та скористатися безоплатним інтернетом.

Загалом у Луцьку розмістили два таких пункти. Ще один намет знаходиться біля РАЦСу. Під час аварійних та планових відключень туди подаватиме генератор, в інший час буде світло від міської електромережі. Також у місті вже відкрилися місця для підзарядки у магазинах, банках, АЗС та інших будівлях.

Запоріжжя

Шість мобільних "Пунктів незламності" відкрили у Запоріжжі. В них містяни можуть зігрітися, підзарядити мобільні телефони, випити чаю та відпочити. Крім того, у пунктах цілодобово працюватиме інтернет.

"Рятувальниками ДСНС у плідній співпраці із партнерами облаштовано вже три намети та 15 стаціонарних пунктів, які знаходяться на базі пожежних частин. Але відсьогодні ми облаштовуємо ще три "Пункти незламності”, аби люди могли прийти й отримати увесь спектр послуг, у котрих є потреба", — розповідає речниця ГУ ДСНС в Запорізькій області Юлія Баришева.

За словами рятувальників, у такому мобільному пункті є прилади для обігріву, дизель-генератор, який подає електропостачання. Також тут можна розігріти у мікрохвильовій пічці їжу, заварити чай, зарядити мобільні пристрої. Крім цього у "Пунктах незламності" працюватиме супутниковий інтернет "Старлінк".

Для малечі облаштовані дитячі куточки з іграшками та розмальовками. Потреби дітлахів забезпечуватиме товариство "Червоного хреста України".

"Це будуть памперси, дитяче харчування, а також чай, печиво. І психологічна допомога тим людям, які тут будуть знаходитись", — розповідає голова обласної організації "Червоного хреста України" Оксана Бекетова.

Черкаси

Перший Пункт Незламності запрацював у міському дитячому парку. У пункті є місце відпочинку, місце для прийому їжі, дитячий осередок, медпункт, освітлення. Пункти незламності від ДСНС та місцевої влади працюватимуть цілодобово.

Лиш в освітніх закладах Черкас заплановано розмістити близько 20 пунктів обігріву в різних мікрорайонах міста. При цьому до ініціативи може долучитися кожен охочий.

Чернігівщина

В області Пунктів незламності — 176. Про розташування повідомлятимуть на своїх онлайн-ресурсах органи місцевого самоврядування та виконавчої влади.

Наразі такі пункти – першочергова потреба міст та житлових масивів з багатоповерхівками, де теплопостачання залежить від електрики.

Повний перелік Пунктів незламності у Чернігівській області можна переглянути за посиланням.

Президент відвідав Пункти незламності

Президент Володимир Зеленський відвідав у місті Вишгород Київської області "пункти незламності".

"Вишгород. Пошкоджений чотириповерховий житловий будинок – наслідок російського ракетного терору наших людей. Надаємо всю необхідну допомогу постраждалим мешканцям, зокрема щодо забезпечення їхніх житлових потреб", - написав він.

Також він додав: "Незламні маленькі українці в "пункті незламності". Заради вас і вашого майбутнього ми боремося. Заради вас і вашого майбутнього ми переможемо".

"Подолаємо всі виклики та обов'язково переможемо”, - додав Зеленський.

Зеленський зауважив, що таких пунктів вже встановили понад чотири тисячі.

"Якщо знову відбудуться масовані російські удари і якщо буде розуміння, що за години постачання електрики не відновити, то активується робота Пунктів Незламності", - заявив він.

Зеленський зауважив, що таких пунктів вже встановили понад чотири тисячі і їх кількість продовжується збільшуватись.




18 березня 2024
Парламент увійшов у зону турбулентності. Чи загрожує Верховній Раді політична криза?
Верховна Рада, схоже, опинилася на порозі парламентської кризи. За останні три тижні нардепи змогли ухвалити лише одне рішення в той час, коли в повітрі зависнули важливі для Офісу президента питання,...
09 березня 2024
Призначення Залужного послом у Великобританії: добровільно-примусова висилка чи зважений крок?
Колишній головнокомандувач ЗСУ найближчим часом може поїхати працювати в Лондон – президент готовий призначити його послом України у Великобританії. Чи зможе Валерій Залужний після такої дипломатичної...
05 березня 2024
Кінець "гуманітарці" на папері: які зміни очікують на волонтерів із 1 квітня
Незабаром в Україні зміняться правила завезення гуманітарної допомоги з-за кордону. RegioNews розбирався, що зміниться для волонтерів та з якими проблемами вони можуть стикнутися
29 лютого 2024
"Дія" для військових: яким буде новий додаток "Армія+" та чи надсилатимуть там електронні повістки
У Міністерстві оборони анонсували запуск окремого додатку для військовослужбовців – "Армія+". Новинка буде дещо схожою на "Дію", але спочатку користуватися нею зможуть лише чинні військовослужбовці. R...
Росіяни пустили в дію розвідувальні дрони на Одещині: ВМС ЗСУ знищили дві цілі
19 березня 2024, 10:19
У Києві рятувальники знайшли тіло людини в будинку
19 березня 2024, 10:01
На Луганщині окупанти намагалися піти в штурм біля Тернів, — ОВА
19 березня 2024, 09:41
Пошкоджено підприємство, котельню та будинки: в Харківській ОВА розповіли про наслідки ворожих ударів
19 березня 2024, 09:24
Окупанти зранку обстріляли населені пункти Сумської області
19 березня 2024, 09:02
Ворожі війська ударили ракетами С-300 по Селидовому Донецької області
19 березня 2024, 08:43
Біля запорізької школи вилучили 10 бойових гранат: відео
19 березня 2024, 08:21
Ситуація на фронті та втрати росіян: актуальна інформація від Генштабу
19 березня 2024, 08:04
Міноборони запроваджує нову систему отримання офіцерського звання та навчання для медиків
19 березня 2024, 05:41
В Україні зростає кількість пацієнтів зі ПТСР. Що треба знати про посттравматичний стресовий розлад
19 березня 2024, 04:27