UA | RU
10 июля 2018, 13:13

Як відбувається експансія українських ягідників у Європу

Попит на ягоди у світі зростає. За останні 10 років обсяги їх продажів зросли вдвічі. Спричинила це зростаюча тенденція здорового харчування, де ягоди відіграють важливу роль. Поки експерти заявляють про користь продукту, підприємці збільшують обсяги вирощування та переробки, а також випускають товари, що містять більше ягід – кисломолочну та кондитерську продукцію, косметику тощо.

Оскільки тренд до здорового харчування, швидше за все, збережеться надовго, підвищений попит на ягідну продукцію найближчим часом буде стабільним. Mind  звернувся до Олександра Соколова, генерального директора Pro-Consulting, з проханням розповісти про розвиток і особливості цього перспективного ринку у нашій країні докладніше.

Динаміка ринку свіжих ягід у нас має двоїстий характер. З одного боку, зараз спостерігається зростання споживання й активний розвиток ринку. З іншого – економічна криза, зниження реальних доходів населення, девальвація гривні, криза кредитування і сезонний характер бізнесу негативно відбиваються на потенціалі інвестицій та розвиткові виробництва.

Половина обсягу ягід – це полуниця. Чверть ринку ягід – за малиною, і близько 19% займає смородина. Решту культур з легкістю можна назвати нішевими – вони займають всього 7,4%.

Сегментація вирощування плодово-ягідних культур з виділенням ягідних культур, а також їхньої частки у структурі реалізації, тисяч тонн.

З 2015 року виробництва ягід значною мірою шкодила девальвація гривні й низька врожайність полуниці через несприятливу погоду. Ринок скоротив свій спад лишень у 2017 році, але й тоді загальний збір ягід був на 14% нижче, ніж в 2015-му.

Хоча малина, полуниця і чорна смородина – традиційні лідери ягідного ринку, тренд вирощування нішевих ягід (лохина і чорниця, ожина, журавлина, кизил, брусниця тощо) В Україні активно розвивається. Пропозиція таких ягід не завжди встигає рости слідом за попитом, тому прихід нових гравців на ринок нішевих ягід є найбільш очікуваним.

Тенденцією останніх років став розвиток тепличного бізнесу, оскільки Україна – не Іспанія, наш клімат дозволяє вирощувати овочі і фрукти на відкритому ґрунті лише у теплу пору року, а от попит простежується цілий рік.

В Україні 65% площ під тепличну полуницю належать професійним виробникам, і 35% – приватним господарствам, більшість з яких зосереджені в південних областях.

 

Структура валового збору полуниці за способом вирощування, у натуральному вираженні, тисяч тонн.

 

 

Вирощування полуниці у теплицях збільшує врожайність більш ніж удвічі. Вітчизняним підприємствам вдається досягти врожаю 30-50 тонн з гектара, в той час як на відкритому ґрунті – в середньому 20 тонн.

Якщо говорити про переваги вирощування ягід в теплиці, то вони такі:

-можливість вирощувати ягоду протягом усього року;

-економія простору;

-теплиця дає можливість компактно розмістити кущі, використовуючи всю корисну площу;

-страховка від негоди у будь-який час року;

-полегшений догляд за різними сортами полуниці;

-використання технології аеропоніки зменшує кількість нітратів у продукті.

Негативні сторони такого способу вирощування ягід визначаються її кінцевою ціною, куди закладені витрати на обігрів приміщень, вартість системи зрошень, зарплати більш кваліфікованих працівників тощо.

З 2012 року експорт українських ягід стабільно зростає – з 65 тонн до більш ніж 3000 тонн у 2016-м. Україна займає 6% всього світового ринку полуниці. Найбільший покупець української полуниці і смородини сьогодні – Білорусь, але частина поставок здійснюється для подальшого перепродажу в Росію.

У сегменті малини лідирує Польща – це стало можливим за рахунок близькості розташування і наявності розвиненої бази для переробки сировини. Однак такий стан справ зіграв не на користь місцевих виробників.

Цього року дешеві ягоди з України обвалили ціни на польському внутрішньому ринку. Місцеві фермери заявляли про рекордне падіння рентабельності виробництва, і навіть закликали колег не збирати врожай в знак протесту проти українського демпінгу і низьких закупівельних цін. Так, якщо три роки тому кілограм малини на польському оптовому ринку коштував 6 злотих, то вже в минулому ціна знизилася на третину – до 4.

Зовнішні ринки для українських ягід сьогодні досить перспективні. Європейці готові переплачувати до 30% за український органічний продукт, але поки лише 8% українських ягід йдуть на експорт. Причина такого уповільнення – нестача державних програм стимулювання, а також небажання аграріїв інвестувати у товар заради просування його на ринку.

 

 

17 мая 2024
Рынок недвижимости: где самые дешевые и самые дорогие квартиры в Украине
Полномасштабная война отразилась на всех областях жизни в Украине. Не стал исключением и рынок недвижимости, ведь ситуация на нем сегодня крайне отличается от той, что была до 24 февраля 2022 года. Re...
09 мая 2024
Тариф на свет: на сколько и когда может возрасти
Еще после окончания отопительного сезона в медийном пространстве все чаще начались разговоры о повышении тарифов на электроэнергию для населения. К этим обсуждениям подключились также официальные лица...
26 апреля 2024
Высшее образование по-новому: к чему теперь готовиться студентам
На днях Верховная Рада приняла закон, призванный усовершенствовать образовательный процесс для соискателей высшего образования в украинских вузах. В целом чиновники уверяют, что с принятием этого зако...
24 апреля 2024
Военный эксперт Иван Киричевский: россияне не ждут мая или июня, они уже наступают
Эксперт военного портала Defence Express Иван Киричевский рассказал в интервью RegioNews, где сейчас наиболее горячо на фронте, возможно ли большое наступление Украины и что для этого нужно, а также п...
На Закарпатье мужчина намеренно поджег 10-летнего сына своей сожительницы, мальчик умер
19 мая 2024, 17:52
После затишья враг возобновил штурмы позиций ВСУ в Харьковской области, — Генштаб
19 мая 2024, 17:06
Число погибших в результате удара по базе отдыха под Харьковом возросло до шести
19 мая 2024, 16:28
Партизаны показали уничтоженный российский комплекс С-400 на аэродроме в Джанкое
19 мая 2024, 16:21
Россияне ударили по центральной части Харькова, есть пострадавшие
19 мая 2024, 15:47
Враг накрыл "Ураганами" два села на Харьковщине, есть погибшие и раненые
19 мая 2024, 15:09
В результате ракетного удара по базе отдыха на Харьковщине погибла беременная женщина
19 мая 2024, 14:35
Мобильное приложение Резерв+ переделали из другого приложения, — специалист по кибербезопасности
19 мая 2024, 14:12
В полиции показали фото с места ракетного удара по базе отдыха под Харьковом
19 мая 2024, 13:47
На Киевщине мужчина ударил ножом полицейского, правоохранитель выстрелил в нападавшего
19 мая 2024, 13:40