UA | RU
30 июня 2018, 22:17

Італія закриває порти для суден неурядових організацій, які рятують мігрантів

Міністр внутрішніх справ Італії Маттео Сальвіні заявив, що суднам неурядових організацій, які рятують мігрантів у водах Середземного моря більше не дозволятимуть заходити в італійські порти.

Італійський міністр розмістив у Facebook зображення рятувального човна з хештегом #closetheports (закрити порти).

"Зупинимо мафію, яка займається торгівлею людьми: чим менше відправлятиметься, тим менше загине", - написав він.

Новий італійський уряд, сформований популістською партією Рух п'яти зірок та ультраправою Лігою Півночі на початку червня, раніше не дозволив зайти до італійських портів судну Aquarius з кількома сотнями біженців. Після кількох днів в морі їх прийняла Іспанія.

 

Пан Сальвіні, який очолює ультраправу партію Ліга Півночі, неодноразово звинувачував неурядові організації у сприянні міграції. В інтерв'ю газеті Corriere della Sera він зазначив, що ці організації більше не є "законними".

Іспанія врятує мігрантів, від яких відмовилася Італія 

Дружба з Росією та масові депортації: чого чекати від нового уряду Італії

В Італії почали правити прихильники дружби з Росією: що буде далі?

Він також схвально висловився щодо міграційної угоди, якої вдалося досягнути на останньому саміті ЄС в Брюсселі.

Про що домовилися європейські лідери?

В ЄС питання надання притулку вирішує Дублінський регламент, який передбачає, що мігранти мають реєструватися в першій країні, до якої вони приїхали. Деякі середземноморські країни, до яких прибуває найбільша кількість мігрантів, хочуть змінити ці правила.

Лідери ЄС досягли згоди щодо мігрантів. Чому саміт тривав усю ніч?

На Брюссельському саміті 28-29 червня досягнуто угоду, яка передбачає створення на добровільних засадах центрів для приняття мігрантів у країнах ЄС, але в яких саме - не вказано.

Згідно з текстом досягнутої угоди, ці центри будуть визначити, хто є справжніми біженцями, а хто - нелегальними мігрантами, яких повернуть.

Через кілька годин після досягнення угоди Еммануель Макрон зазначив, що такі центри будуть в країнах, куди прибули мігранти, таких, як Італія та Греція, але не у Франції. Італія наполягає, що їх треба створювати повсюди в ЄС.

28 країн Євросоюзу також домовились посилити контроль на зовнішніх кордонах та збільшити фінансування для Туреччини та Північної Африки.

Зокрема, планують створити табір для біженців в одній з північноафриканських країн.

Водночас на саміті країни Центральної Європи відмовилися прийняти 160 тисяч мігрантів з переповнених таборів в Італії та Греції.

Досягнута в Брюсселі угода, ймовірно, допоможе стабілізувати хитку правлячу коаліцію Ангели Меркель в Німеччині, адже міграційне питання є головною причиною протистояння канцлера з міністром внутрішніх справ Горстом Зеєхофером.

На саміті пані Меркель уклала двосторонні угоди з 14 країнами про повернення мігрантів, які прибули з цих країн до Німеччини, якщо їм було відмовлено у наданні притулку. 

Зокрема, такі угоди уклали з Німеччиною Іспанія та Греція. Але Австрія та Італія, які керуються урядами популістів та ультраправих, відмовилися укласти такі угоди з Німеччиною.

Якою є реакція неурядових організацій?

Неурядові організації, які займаються порятунком мігрантів в Середземному морі, засудили досягнуту в Брюсселі угоду і зазначили, що вона зраджує як людей, які гинуть при спробі перетнути море, так і тих, хто намагається їх врятувати.

Керівник відділу надзвичайних ситуацій організації "Лікарі без кордонів" Карлін Клейхер наголосила, що угода має на меті "демонізацію недержавних пошуково-рятувальних операцій".

Лише вп'ятницюприблизно 100 мігрантів потонули біля узбережжя Лівії, 16 вдалося врятувати.

 

17 мая 2024
Рынок недвижимости: где самые дешевые и самые дорогие квартиры в Украине
Полномасштабная война отразилась на всех областях жизни в Украине. Не стал исключением и рынок недвижимости, ведь ситуация на нем сегодня крайне отличается от той, что была до 24 февраля 2022 года. Re...
09 мая 2024
Тариф на свет: на сколько и когда может возрасти
Еще после окончания отопительного сезона в медийном пространстве все чаще начались разговоры о повышении тарифов на электроэнергию для населения. К этим обсуждениям подключились также официальные лица...
26 апреля 2024
Высшее образование по-новому: к чему теперь готовиться студентам
На днях Верховная Рада приняла закон, призванный усовершенствовать образовательный процесс для соискателей высшего образования в украинских вузах. В целом чиновники уверяют, что с принятием этого зако...
24 апреля 2024
Военный эксперт Иван Киричевский: россияне не ждут мая или июня, они уже наступают
Эксперт военного портала Defence Express Иван Киричевский рассказал в интервью RegioNews, где сейчас наиболее горячо на фронте, возможно ли большое наступление Украины и что для этого нужно, а также п...
На Закарпатье мужчина намеренно поджег 10-летнего сына своей сожительницы, мальчик умер
19 мая 2024, 17:52
После затишья враг возобновил штурмы позиций ВСУ в Харьковской области, — Генштаб
19 мая 2024, 17:06
Число погибших в результате удара по базе отдыха под Харьковом возросло до шести
19 мая 2024, 16:28
Партизаны показали уничтоженный российский комплекс С-400 на аэродроме в Джанкое
19 мая 2024, 16:21
Россияне ударили по центральной части Харькова, есть пострадавшие
19 мая 2024, 15:47
Враг накрыл "Ураганами" два села на Харьковщине, есть погибшие и раненые
19 мая 2024, 15:09
В результате ракетного удара по базе отдыха на Харьковщине погибла беременная женщина
19 мая 2024, 14:35
Мобильное приложение Резерв+ переделали из другого приложения, — специалист по кибербезопасности
19 мая 2024, 14:12
В полиции показали фото с места ракетного удара по базе отдыха под Харьковом
19 мая 2024, 13:47
На Киевщине мужчина ударил ножом полицейского, правоохранитель выстрелил в нападавшего
19 мая 2024, 13:40