UA | RU
04 листопада 2023, 15:14

Росія провалила випробування носіїв ядерної зброї, – розвідка

фото: ГУР України

Росія 1 листопада провела невдалі випробування міжконтинентальної балістичної ракети РС-24 "Ярс", яка є основною у її наземному компоненті стратегічних ядерних сил

Про це повідомляє Головне управління розвідки Міноборони України, інформує RegioNews.

Зазначається, що запуск було здійснено з космодрому Плєсєцк у Архангельській області по цілі на полігоні Кура на Камчатці.

"Ракета "Ярс” збилась з курсу, як і під час попередніх командно-штабних навчань стратегічних ядерних сил держави-агресора Росії 25 жовтня 2023 року. Так само невдало 25 жовтня завершився випробувальний запуск з підводного ракетного крейсера "Борей” балістичної ракети РСМ-56 "Булава”, що вкотре засвідчило її ненадійність”, – наголосили в ГУР.

Розвідники додали, що РФ має серйозні проблеми і з важкою МБР РС-28 "Сармат” шахтного базування, яка є одним з ключових проектів в оголошеному москвою процесі модернізації стратегічних ядерних сил країни.

Як відомо, ракету "Сармат” почали створювати у 2009 році і, за планами Кремля, вона мала стати на озброєння ще п’ять років тому, однак дату постійно відтерміновували. Зрештою це сталося у вересні 2023 року – після першого і єдиного повноцінного випробування.

"У порівнянні з виготовленою в Україні МБР РС-20 "Воєвода”, створена їй на заміну ракета "Сармат” позбавлена будь-яких переваг у конструкції, головній частині чи методах подолання протиракетної оборони. Фактично "Сармат” – недопрацьована, недосконала, сира ракета”, – підкреслили в ГУР.

Крім того, залишаються неподоланими складнощі Росії у намірах вдосконалити повітряний компонент стратегічних ядерних сил. У межах часткової модернізації радянських бомбардувальників Ту-160 та Ту-95С росіяни мають здатність щорічно опрацьовувати 1-2 літаки.

"Усі перелічені проблеми стратегічних ядерних сил держави-агресора рф – прямий наслідок санкційної політики цивілізованого світу проти Москви”, – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, раніше у ГУР розповіли про нові дрони ворога. Окупанти застосовують на фронті видозмінені та удосконалені дрони "Ланцет". Представник ГУР Міноборони України Андрій Юсов зазначив, що "це завжди додатковий фактор ризику".

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності