UA | RU
28 травня 2024, 19:24

Стало відомо, хто може очолити міністерства інфраструктури і регіональної політики

фото: golos.com.ua

Наступного тижня, 4-5 червня, можуть відбутися кадрові призначення в Кабінеті Міністрів України. Олексій Чернишов та Олексій Кулеба можуть обійняти посади міністрів інфраструктури і регіональної політики

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк, передає RegioNews.

За його словами, на посади міністрів інфраструктури і регіональної політики можуть будуть призначені CEO Нафтогазу Олексій Чернишов і заступник Керівника Офісу Президента України Олексій Кулеба.

"По кадрам поки фінального рішення немає. Моя ставка на зараз - буде Олексій Чернишов (СЕО Нафтогаз) та Олексій Кулеба (заступник ОП). Хто ж куди? Інфраструктура та регіони)", — йдеться у повідомленні.

Ярослав Железняк зауважив, що 11 червня у Берліні відбудеться Міжнародна конференція з питань відновлення України. Водночас майже всіх, хто відповідає за відбудову держави звільнили.

Що відомо про Кулебу

Чинний заступник керівника Офісу президента України Олексій Кулеба почав свою політичну кар'єру в 2014 році помічником депутата Київської міської ради. Водночас він займався підприємницькою діяльністю.

З 8 лютого до 15 березня 2022 року обіймав посаду голови Київської обласної державної адміністрації. З березня по травень 2022 року був керівником групи радників поза штатом начальника Київської обласної військової адміністрації.

З 21 травня 2022 року по 24 січня 2023 року Кулеба знову виконував обов'язки голови Київської ОДА.

З 24 січня 2023 року він обіймає посаду заступника керівника Офісу президента України.

Що відомо про Чернишова

Зазначимо, що голова правління НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов часто потрапляв у гучні скандали.

У ЗМІ про Чернишова часто згадують як про забудовника та бізнесмена, натякаючи на бізнесові причини приходу до влади.

У 2020 році в ЗМІ з'явилася інформація про наявність у Чернишова австрійського громадянства, що не передбачено українським законодавством. У цій країні у Чернишова є зареєстровані фірми і нерухомість. Зокрема компанія Чернишова VI2 Partners, зареєстрована через фірму з офшорних Віргінських островів Standing Assets S.A за допомогою громадянина Австрії Марка-Мілло Любе.

Того ж року нардеп від "Слуги народу", тодішній голова комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко оприлюднив відкритого листа, в якому звинуватив Чернишова в затягуванні реформи містобудування, ініційованої президентом Володимиром Зеленським.

У квітні 2020 року з ім'ям Чернишова був пов'язаний скандал із блокуванням закупівлі апаратів ШВЛ в Київській області необхідних для боротьби з епідемією коронавірусу. В.о. голови КОДА Василя Володіна та профільного заступника Олега Торкунова, яких в ОДА привів Чернишов, звинуватили в тому, що вони наполягали на покупці апаратів ШВЛ у сумнівного продавця, який не міг гарантувати постачання в потрібний термін. Також питання викликала можливо завищена ціна на апарати.

З 2003 по 2013 рік, коли Чернишов активно займався харківським ринком "Барабашово", навколо нього регулярно виникали гучні скандали. У ЗМІ неодноразово з'являлася інформація про свавілля адміністрації ринку. Повідомлялося, наприклад, що адміністрація ринку не тільки збирала не цілком офіційно плату з орендарів, але і примушувала їх передавати ринку павільйони, встановлені підприємцями за власний рахунок, щоб потім платити за своє ж майно орендну плату. Це вилилося в кілька кримінальних справ за фактами "самоуправства на території ринку".

У 2012-2019 роках, коли Чернишов активно займався будівельним бізнесом, виникло кілька гучних скандалів з недобудованими великими об'єктами в Харкові і в Києві. Так, компанія Чернишова анонсувала будівництво великого трирівневого торгово-розважального центру Levada Mall в центрі Харкова на проспекті Гагаріна, площею 85 000 кв м. Його здачу в експлуатацію було заплановано на кінець 2015 року. Але Levada Mall досі існує тільки на папері. Така ж доля недобудови спіткала і ТРЦ Cosmo Mall, що планувався в районі ринку "Барабашово".

У столиці компанії Чернишова просували мега-проект "Київської бізнес-гавані" на території Троєщини. На більш ніж 300 га планувалося спорудити цілий ділової "місто в місті" з 20 тисячами нових робочих місць, який до сих пір навіть не почали будувати. Також не відбувся проект Asia Trade & Technology Park, під який Чернишов розраховував залучити китайських інвесторів.

Під час роботи Чернишова в КОДА його звинувачували в тому, що він привів в будівлю ОДА приватну охорону і огородив себе від зовнішнього світу глухими дверима з кнопкою пропуску по карті, виділивши собі половину сьомого поверху будівлі на Печерську. Потрапити до губернатора Чернишова не могли навіть депутати обласної ради. Для входу в крило губернатора біля спеціальної кнопки був і охоронець, за допомогою якого можна було скромно попроситися на аудієнцію.

Також нагадаємо, що на посаді голови Міністерства розвитку громад і територій Олексій Чернишов робив вигляд, що провалена реформа Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ) не його рук справа і намагався уникнути відповідальності.

Раніше повідомлялося, що Олексій Чернишов має рахунок у російському "Альфа-банку", на якому зберігає 46 284 швейцарських франків.

28 червня 2024
Що буде з українськими чоловіками, які не оновлять дані до 16 липня
Все менше часу залишається у військовозобов’язаних до закінчення терміну, відведеного для оновлення військово-облікових даних. На всіх, хто цього все ж не встигне зробити, чекають неабиякі проблеми. R...
26 червня 2024
Як Тищенко вичерпав свій ліміт на скандали, і чому опальний нардеп сам "вирив" собі яму
Вже котрий день в інформпросторі обговорюється скандал з народним депутатом Тищенком, охоронці якого скрутили колишнього військового у Дніпрі. Нардепу вже оголосили підозру, а суд обрав запобіжний зах...
22 червня 2024
Пляжний сезон у містах України: де знайти місце для відпочинку на воді
Українці, які не мають змоги виїхати на відпочинок за кордон чи в інші курортні куточки України, шукають можливість провести відпустку чи вихідні біля води неподалік від дому. Втім, цьогоріч у багатьо...
21 червня 2024
Таємні візити голови "Нафтогазу” Чернишова до НАБУ, або чому йому слід забути про міністерський портфель
Чинний голова НАК “Нафтогаз України” Олексій Чернишов потрапив у черговий скандал. Журналісти-розслідувачі з’ясували, що в його будинку мали пройти обшуки в межах одного з корупційних проваджень. Втім...
Нацгвардійці показали, як знищують росіян у Серебрянському лісі
02 липня 2024, 17:50
Журналіст та колишній в'язень Кремля Асєєв отримав поранення на фронті
02 липня 2024, 17:37
На Миколаївщині з Південного Бугу дістали тіло чоловіка
02 липня 2024, 17:16
Шахраї від імені мера Сміли домовлялися на OLX про покупку нерухомості
02 липня 2024, 17:05
Під Бахмутом прикордонники уразили вантажівки та гармати окупантів
02 липня 2024, 16:46
Перед судом постане жителька Сумщини, яка говорила, що трагедія у Бучі – це "кіно"
02 липня 2024, 16:38
Готував ракетний удар по станціях Укрзалізниці на Вінниччині: агент ФСБ отримав 15 років тюрми
02 липня 2024, 16:22
Український суд виніс вирок луганському гауляйтеру Пасічнику
02 липня 2024, 16:09
Росіяни обстріляли Нікополь: загинули 2 людини, постраждали 9 цивільних, серед яких підлітки
02 липня 2024, 15:56
В ОВА прокоментували російські удари по Полтавщині
02 липня 2024, 15:37