UA | RU
16 квітня 2024, 22:11

Мобілізація автомобілів: як працюватиме нова норма закону

фото: pixabay.com

Сьогодні, 16 квітня, президент України Володимир Зеленський підписав закон про мобілізацію. Один із пунктів закону №10449 регулює питання вилучення автомобілів у громадян на потреби ЗСУ

RegioNews розповідає, як працюватиме норма закону про вилучення авто для потреб військових.

Варто наголосити, що ця норма поширюється лише на тих, хто має більше, ніж одне авто.

Норма про мобілізацію автомобілів

Під час мобілізації у разі потреби українці мають надавати будівлі, споруди, транспортні засоби та інше своє майно військовим із подальшим відшкодуванням вартості вилученого майна.

Цю норму також містить і нинішній закон про мобілізацію, який передбачає можливість мобілізації транспортних засобів підприємств, організацій і громадян.

Обсяги транспортних засобів за типами та марками, які планують залучити під час мобілізації, для підприємств, установ та організацій усіх форм власності встановлюють місцеві держадміністрації – відповідно до Мобілізаційного плану.

Вилучити транспортний засіб можуть Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦК), СБУ чи ГУР на підставі рішень місцевих державних адміністрацій.

Які авто можуть вилучити і у кого

Вилучити авто на потреби військових можуть у людей, які мають більше одного транспортного засобу. До вилучення має бути проведена оцінка ринкової вартості авто, вилучатимуть той, який більше підходить для оборонних потреб.

Раніше член Комітету Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський пояснював, що в новому законі конкретизували, що транспорт не вилучатимуть, якщо він "є єдиним джерелом забезпечення існування людини".

Він наголошував, що йдеться винятково про специфічні транспортні засоби, звичайні легкові автомобілі ЗСУ не потрібні.

"Йдеться про вантажні автомобілі, які підходять для перевезення боєприпасів, особового складу, про спеціальну техніку, що може працювати в умовах бездоріжжя. Тому я думаю, що 90% громадян точно не варто перейматися про ці норми, які ми уточнили", – сказав Веніславський.

Алгоритм перед вилученням авто

За словами Веніславського, Збройні сили формують запит, які транспортні засоби їм потрібні. Потім у межах цих потреб у конкретних адміністративно-територіальних одиницях в областях формуються мобілізаційні замовлення і вони ставляться на облік у ТЦК і можуть бути вилучені.

Інформацію про наявні транспортні засоби у громадян ТЦК отримає від органів, що ведуть їхній облік (МВС, Державна служба морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства).

Чи будуть вилучати авто в ухилянтів

Новий закон передбачає низку обмежень для тих, хто ухиляється від мобілізації. Однак норми про вилучення авто немає.

Їх обмежуватимуть у праві користування власним транспортним засобом. Виняток – якщо водійство є джерелом доходу для людини, якщо людина має інвалідність I чи II групи чи має дитину з такою інвалідністю.

Авто на "службі"

Транспортний засіб заборонено відправляти в інший регіон, окрім того, в якому він був вилучений, або за межі України.

Також заборонено передавати права власності на транспортний засіб, здавати його в довгострокову оренду чи використовувати як заставу.

Повернути транспортний засіб власнику мають протягом 30 днів після оголошення демобілізації. Порядок компенсації збитків, заподіяних транспортним засобам, має визначити Кабінет Міністрів.

Зазначимо, що всі зміни до закону набудуть чинності через місяць після підписання президентом.

Нагадаємо, 16 квітня президент України Володимир Зеленський підписав закон про мобілізацію, який нещодавно був ухвалений Верховною Радою.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності