UA | RU
05 лютого 2024, 12:48

Як розпізнати отруєння чадним газом: поради МОЗ

Фото: pixabay.com

В Україні було зафіксовано різке зростання випадків отруєння людей чадним газом та продуктами горіння. У січні постраждали майже 80 українців

Як пише RegioNews, про це повідомили в пресслужбі Міністерства охорони здоров'я.

Так, тільки у грудні 2023 року сталося 56 випадків отруєння чадним газом, з яких три призвели до летального результату, включаючи одну дитину та двоє дорослих.

У січні 2024 року постраждало вже 76 осіб, з них сім загинули, включаючи одну дитину та шестеро дорослих. За даними служби екстреної медичної допомоги, 69 постраждалих отруїлися, пройшли лікування та отримали необхідну медичну допомогу.

Слід пам'ятати, що чадний газ абсолютно непомітний для людини, але навіть в невеликих концентраціях може мати серйозний вплив на організм і призвести до смерті.

Чадний газ може утворюватися у випадках недостатнього згоряння палива у відсутності достатнього кисню, у нагрівальних приладах. Коли людина вдихає чадний газ, молекули оксиду вуглецю витісняють кисень з крові, що може викликати отруєння.

Особливо небезпечним є той факт, що чадний газ не має кольору, запаху чи смаку, що іноді веде до його назви "тихий вбивця". Без наявності спеціальних детекторів визначити його випари неможливо, що створює серйозні ризики для здоров'я та життя людей.

Щоб своєчасно виявити отруєння чадним газом і вжити необхідні заходи, важливо розпізнати основні симптоми: головний біль, нудота, прискорене дихання, слабкість, відчуття втоми і запаморочення.

Якщо ви або ваші близькі підозрюєте у себе отруєння чадним газом, вимкніть усі прилади, крім електричних, та відкрийте вікна. Вийдіть або винесіть потерпілого на свіже повітря, покладіть під голову подушку, розстебніть комір і пояс. Викличте рятувальників за номером 101 або 112, аварійну газову службу за номером 104 та швидку допомогу за номером 103. Пам'ятайте також про важливість навчити дітей до яких екстрених служб телефонувати у разі НС.

Міністерство охорони здоров'я та Державна служба з надзвичайних ситуацій надали рекомендації, як запобігти отруєнню та надати допомогу постраждалим. Часто взимку отруєння чадом виникають через недотримання правил установки та використання генераторів, печей та обігрівальних пристроїв.

Щоб уберегтися від отруєння чадним газом, дотримуйтеся таких правил:

  • Не залишайте без нагляду ввімкнені газові прилади.
  • Для обігріву помешкання використовуйте лише призначені для цього прилади (не використовуйте газову плиту для обігріву приміщення).
  • Регулярно перевіряйте справність газового обладнання, вентиляційних каналів та димоходів.
  • У помешканні з пічним опаленням завжди відчиняйте заслінку в пічці чи комині.
  • Не встановлюйте електровитяжку та газову колонку в одному приміщенні.
  • Часто провітрюйте приміщення, в якому є газові прилади.
  • Встановіть детектор чадного газу – прилад для визначення його концентрації в повітрі.
  • Не спалюйте нічого в пічці чи каміні, якщо до них не під’єднана вентиляція.

Ступінь отруєння та вираженість симптомів залежать від об'єму та тривалості вдихання чадного газу. Важливо враховувати, що реакція на отруєння може виникнути навіть через короткий проміжок часу, особливо у випадках, коли людина спить або перебуває в стані алкогольного сп'яніння, і може призвести до летального результату ще до прояву симптомів.

Як рекомендують медики, найефективніша допомога при отруєнні чадним газом - це тривале вдихання киснем. Проте цю терапію слід проводити в умовах медичного закладу.

Нагадаємо, 21 січня у Дніпрі внаслідок пожежі загинули 40-річна жінка та троє дітей: 5-річний хлопчик, і двоє дівчаток, 7 та 2 років.

Раніше на Закарпатті родина отруїлася чадним газом у квартирі багатоповерхівки.

17 травня 2024
Квартирне питання: де українці купують найбільше житла і чому у Києві більше не придбати дешевих осель
Повномасштабна війна позначилась на усіх сферах життя в Україні. Не став виключенням і ринок нерухомості, адже ситуація на ньому сьогодні вкрай відрізняється від тієї, що була до 24 лютого 2022 року. ...
09 травня 2024
Тариф на світло: на скільки та коли може зрости
Ще після закінчення опалювального сезону в медійному просторі все частіше почали точитися розмови про підвищення тарифів на електроенергію для населення. Наразі до цих обговорень підключилися також оф...
26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
Одесу атакують ударні БпЛА: у місті прогриміли вибухи
21 травня 2024, 02:44
Мешканець Харкова заплатив 6000 доларів, щоб переплисти Тису на гумовій камері
21 травня 2024, 02:05
Затягнув до будинку: жителя Дніпра засудили за зґвалтування дитини
21 травня 2024, 01:10
10 тисяч доларів з клієнта: на Одещині таксист заробляв на ухилянтах
21 травня 2024, 00:37
Для жителів Харківської та Сумської областей запровадили додаткову грошову допомогу — які умови
20 травня 2024, 23:44
По всій Україні 21 травня діятимуть погодинні відключення світла, – Укренерго
20 травня 2024, 23:23
В ОВА розповіли, як на Чернігівщині працює оновлення даних військовозобов’язаних через ЦНАП
20 травня 2024, 22:12
На Харківщині за понад 200 млн грн відновлювалюють 4 медичні заклади
20 травня 2024, 21:35
Російські окупанти активно наступають на чотирьох напрямках, — Генштаб ЗСУ
20 травня 2024, 21:00
На Херсонщині окупанти атакували Білозерку: постраждали двоє людей
20 травня 2024, 20:41