UA | RU
12 жовтня 2023, 21:42

Які дані потрапляють в електронний реєстр військовозобов’язаних: пояснення адвоката

фото: facebook.com/lvivobltck

В Україні запрацював єдиний електронний реєстр військовозобов’язаних і призовників, який містить інформацію про кожного військовозобов'язаного громадянина. Він наповнений вже на 90%

Адвокат Ростислав Кравець у коментарі сайту ТСН.ua розповів, що в реєстрі є дані про місце проживання, про освіту, інформація з податкової та інше, передає RegioNews.

"Практично вся інформація, яка є в "Дія”, є в цьому реєстрі також. Ну і також інформація про здоров’я, вакцинацію і таке інше. Тобто фактично це створений такий єдиний електронний реєстр, в який помістили всю інформацію про громадян України”, – розповів адвокат.

Якщо військовозобов'язаний, наприклад, придбав автомобіль або став на облік в центр зайнятості – ця інформація також, ймовірно, потрапить у єдиний реєстр. Однак, за його словами, точно не відомо, як її будуть туди інтегрувати.

"Що стосується Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, звичайно, ця інформація їм нічим не допоможе. Я думаю, що мета цього реєстру зовсім в іншому, створення такої "мегабази” з інформацією на кожного громадянина України. Навіщо це – ми можемо тільки припускати. Об’єктивно, ця інформація для військового обліку абсолютно не потрібна. І прикладів таких "мегареєстрів” у жодній країні немає, крім України”, – каже Ростислав Кравець.

Адвокат вважає, що а допомогою такого реєстру стало можливим відслідковувати діяльність та місцезнаходження військовозобов’язаних. Адже держателі реєстру, Міністерство оборони, ТЦК СП та інші, можуть отримувати інформацію від міграційної служби стосовно будь-яких реєстрацій особи.

"Поки функції надсилання повісток в реєстрі немає. Аналогічна система є в Російській Федерації, "Госуслуги” в них називається, через неї надсилають електронні повістки. Українська система не встановлюється на жодні мобільні пристрої. А що стосується повідомлень через "Дія”, це законодавством не врегульовано” – розповів адвокат.

Для того, щоб надсилати електронні повістки, необхідно закріпити за кожним громадянином офіційну електронну адресу та номер телефону, наголошує адвокат.

"Як у банках фінансовий номер прив’язують. Інакше це не має жодного сенсу. Але я вважаю, що це буде досить сумнівним повідомленням про виклик до ТЦК СП”, – каже Ростислав Кравець.

Наразі повістка вважається врученою, якщо за документ власноруч розписався той, кому вона виписана.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у Верховній Раді зареєстрований проєкт закону, який передбачає скасування відстрочки від мобілізації для студентів-чоловіків з 30-річного віку.

RеgioNews розбирався, як відбувається проходження військово-лікарських комісії і з якими діагнозами військовозобов'язаних визнають непридатними до служби.

Також ми писали, хто з жінок має тепер ставати на військовий облік і які є нюанси в цьому процесі.

09 травня 2024
Тариф на світло: на скільки та коли може зрости
Ще після закінчення опалювального сезону в медійному просторі все частіше почали точитися розмови про підвищення тарифів на електроенергію для населення. Наразі до цих обговорень підключилися також оф...
26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
У Миколаєві лунали вибухи без тривоги: що відомо
15 травня 2024, 11:01
У жителів Запоріжжя, які поширювали фейки про мобілізацію, під час обшуків знайшли російські триколори
15 травня 2024, 10:38
СБУ затримала шістьох російських агентів, які навели ракети на багатоповерхівку у Покровську
15 травня 2024, 10:17
У Києві та чотирьох областях скасували екстрені відключення електроенергії
15 травня 2024, 09:57
Росіяни продовжують тероризувати обстрілами Сумщину: поліція показала наслідки нових ударів
15 травня 2024, 09:49
Запорізьку область протягом доби атакувала майже сотня російських дронів
15 травня 2024, 09:26
Обстріли Харкова та області — внаслідок ударів ворога за добу постраждали 24 людини
15 травня 2024, 08:52
Темп російського наступу на Харківщині сповільнився, — ISW
15 травня 2024, 08:40
Доба на Херсонщині: загинула людина, є влучання по житлових кварталах
15 травня 2024, 08:18
По всій Україні застосовуються аварійні відключення електроенергії
15 травня 2024, 08:04