UA | RU
08 травня 2020, 10:12

В Україні вшановують пам'ять загиблих у Другій світовій війні

В цей день проводять вшанування подвигу українського народу, його видатного внеску у перемогу антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні
В цей день проводять вшанування подвигу українського народу, його видатного внеску у перемогу антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні
pixabay.com

У цю п'ятницю, 8 травня, в Україні відзначають День пам'яті та примирення - він встановлений указом президента у 2015 році. Цей день присвячений пам'яті понад 80 мільйонів людей всіх рас і націй, чиє життя обірвалося через насильства світового масштабу.

Про це повідомляє RegioNews.

Спочатку, дату Дня пам'яті заснували ще у 2004 році в ООН: рішенням 59-ї сесії Генеральної асамблеї ООН, 8 і 9 травня були оголошені Днями пам'яті і примирення. У резолюції ООН пропонується державам-членам ООН, неурядовим організаціям і приватним особам відзначати один або обидва ці дні - 8 і 9 травня - День пам'яті всіх жертв Другої світової війни.

Символом цього дня є квітка маку. Спочатку в Європі його використовували в пам'ять про загиблих під час Першої світової війни. Це сталося після того, як канадський військовий лікар Джон Маккрейн опублікував вірш "На полях Фландрії", в якому були такі рядки: "На полях Фландрії, між хрестами, хитає вітер мак рядами".

У цьому році, до Дня пам'яті та примирення 8 травня і Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 9 травня, Український інститут національної пам'яті починає безстрокову всеукраїнську акцію "Сімейні історії війни". Щоб взяти участь в акції українцям пропонується опублікувати свою розповідь в будь-якій соціальній мережі під хештегом #РодинніІсторіїВійни і додати до тексту фотографію члена сім'ї, чиєю історією ви ділитеся.

Президент України Володимир Зеленський прибув з робочою поїздкою до Луганської області, де вшанував пам'ять загиблих у Другій світовій війні. Президент поставив квіти біля Вічного вогню, а також встановив лампи біля скульптурної композиції.

Також прем'єр-міністр України Денис Шмигаль вшанував День пам'яті і примирення, він закликав усіх схилити голову в повазі до тих, хто віддав свої життя за те, щоб ми могли жити мирно і щасливо.

В цей день пам'яті і примирення - Україна разом з усім світом вшановує пам'ять загиблих під час Другої світової війни. Я закликаю всіх схилити голову в повазі до тих, хто віддав свої життя за те, щоб ми з вами могли жити мирно і щасливо. Будьмо гідними їх пам'яті, завжди пам'ятати про них. І не забувайте також про те, як легко втратити світ і як важко його повернути. Таке не повинно повторитися", - звернувся до українців прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

У зв'язку з Днем пам'яті до українців звернулися і у Верховній Раді.

День пам'яті та примирення - привід згадати всіх тих, хто віддав своє життя у цій війні, і її безневинних жертв. На початку травня ми завжди віддаємо данину поваги ветеранам Другої світової війни за їх подвиг. Однак ми повинні пам'ятати такі речі кожен день.

Пам'ятати, що війна - це жахливо, пронизливо і неприйнятно. Пам'ятати, що людське життя - це найцінніше, що є в цьому світі. Пам'ятайте, що тільки разом ми можемо все", - йдеться в повідомленні прес-служби Ради.

Нагадаємо, Друга світова війна стала найбільш кривавою і жорстокою в історії людства. Цей день присвячений пам'яті тих понад 80 млн людей, чиє життя було обірване насильством світового масштабу.

Як відомо, 7 травня 1945 року був підписаний Акт військову капітуляцію Німеччини, який набрав чинності 8 травня.




28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
18 березня 2024
Парламент увійшов у зону турбулентності. Чи загрожує Верховній Раді політична криза?
Верховна Рада, схоже, опинилася на порозі парламентської кризи. За останні три тижні нардепи змогли ухвалити лише одне рішення в той час, коли в повітрі зависнули важливі для Офісу президента питання,...
09 березня 2024
Призначення Залужного послом у Великобританії: добровільно-примусова висилка чи зважений крок?
Колишній головнокомандувач ЗСУ найближчим часом може поїхати працювати в Лондон – президент готовий призначити його послом України у Великобританії. Чи зможе Валерій Залужний після такої дипломатичної...
05 березня 2024
Кінець "гуманітарці" на папері: які зміни очікують на волонтерів із 1 квітня
Незабаром в Україні зміняться правила завезення гуманітарної допомоги з-за кордону. RegioNews розбирався, що зміниться для волонтерів та з якими проблемами вони можуть стикнутися
На Житомирщині подружжя забило ножем приятеля до смерті
29 березня 2024, 00:04
Росія вперше за тиждень вивела у Чорне море ракетоносій з "Калібрами"
28 березня 2024, 22:24
В Одесі прогримів потужний вибух без оголошення тривоги — що трапилося
28 березня 2024, 22:11
Справа про підкуп начальника Сумської МВА – одному з депутатів обрали запобіжний захід
28 березня 2024, 22:03
Міномети, артилерія та дрони: росіяни за день обстріляли 12 громад на Сумщині
28 березня 2024, 21:49
Ворог атакує Україну дронами: які області в небезпеці
28 березня 2024, 21:35
Житель Закарпаття побив до реанімації колишню дружину, його затримали
28 березня 2024, 21:25
Співробітника Київського ТЦК викрили на "схемі" з автомобілями
28 березня 2024, 21:02
Внаслідок обстрілів Харківщини поранені троє людей
28 березня 2024, 20:34
У високопоставленого київського митника виявили необґрунтовані активи на 8,6 млн грн
28 березня 2024, 20:16