UA | RU
14 січня 2024, 13:12

У Давосі відбувається зустріч радників щодо української Формули миру: які пункти обговорюють

фото: t.me/ermaka2022

В Давосі відбулась четверта зустріч радників з нацбезпеки щодо української Формули миру. Участь взяли представники 81 країни та міжнародна організація

Про це повідомляє RegioNews з посиланням на Telegram-канал голови Офісу президента Андрія Єрмака.

Представників у Давосі делегували:

  • 39 країн Європи;
  • 18 країн Азії;
  • 12 країн Африки;
  • 6 країн Південної Америки;
  • 3 країни Північної Америки;
  • 2 країни Океанії.

Як відзначив Єрмак, постійне зростання числа країн, які долучаються до роботи над спільним планом дій щодо Формули миру є хорошим знаком. Зокрема до роботи дедалі більше включаються країни регіонів Глобального Півдня.

Відкриття зустрічі радників нацбезпеки

Голова Офісу президента розповів про наслідки нещодавніх терористичних атак Росії проти українських міст, внаслідок чого були жертви серед цивільних, а також руйнування цивільної інфраструктури.

Єрмак відзначив, що припинення вогню не стане кінцем російської агресії, а лише дасть ворогу можливість зробити паузу й накопичити сили;

"Це точно не шлях до миру. Росіяни не хочуть миру. Вони хочуть панування. Отже, вибір простий: або ми програємо і зникаємо - або виграємо і живемо далі. І ми боремось", - пояснив Єрмак.

За два роки повномасштабної війни Збройні сили України звільнили від окупації більше 50% захоплених територій. Зокрема маючи скромні власні морські сили, було знищено п’яту частину потенціалу Чорноморського флоту Росії, а також убезпечено Чорне море.

Якщо не відновити міжнародне право і територіальну цілісність України, будь-який агресор в майбутньому зможе наважитись на окупацію територій чужої країни.

"Мир, якого прагне, Україна, має гарантувати їй виживання, цілісність, суверенітет і можливість розвитку. Має запобігти повторенню агресії. Разом ми створили цілісну структуру досягнення такого миру. Її елементи тісно пов’язані між собою. І це єдиний шлях", - додав голова Офісу президента.

Порядок денний:

Під час зустрічі було розглянуто перші п'ять пунктів української Формули миру, а саме:

  • ядерна безпека;
  • продовольча безпека та енергетична безпека;
  • звільнення ув'язнених і депортованих, зокрема дітей;
  • відновлення територіальної цілісності та суверенітету України.

Зокрема у Давосі планують опрацювати ще п'ять пунктів, а саме:

  • виведення російських військ;
  • відновлення справедливості;
  • екологічна безпека;
  • недопущення ескалації та повторення війни;
  • підтвердження закінчення війни.

Також радники нацбезпеки планують узгодити формат проведення Глобального саміту миру.

"Потрібна платформа, яка зафіксує конкретні частини нашого комплексного плану. Щоб рухатись далі, потрібно домовитись щодо формату проведення Установчого саміту миру. Сподіваюсь, ми зуміємо знайти прийнятний варіант. Це дозволить приступити до розробки детальних дорожніх карт для кожного з пунктів Формули. Країни-лідери відповідних напрямів Формули могли б прийняти тематичні конференції, щоб фіналізувати алгоритми їх реалізації", - зауважив Єрмак.

Нагадаємо, 12 січня Україна і Велика Британія підписали історичну безпекову угоду. Вона, зокрема, передбачає, що в разі атаки РФ у майбутньому Королівство надасть Україні необхідну допомогу швидко і невідкладно, у тому числі сучасну зброю для відбиття агресії на суходолі, у морі та у повітряному просторі.

За словами президента Володимира Зеленського, "якби такий рівень безпекових гарантій був досягнутий після 1991 року з Британією та іншими країнами - то просто не було б російської агресії".

Читайте також: Що означає для України підписання безпекової угоди з Британією

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності