UA | RU
20 лютого 2024, 06:50

Хірурги у Львові сформували пораненому військовому щелепу з його гомілкової кістки

фото: facebook.com/unbroken.ua

Щелепно-лицеві хірурги Національного реабілітаційного центру "Незламні" (Unbroken) вперше самостійно, без допомоги іноземних колег, провели складну мікрохірургічну операцію з реконструкції нижньої щелепи 25-річному захиснику з Херсонщини

Про це повідомили у реабілітаційному центрі, передає RegioNews.

25-річний Андрій Грушко родом з селища Чкалове, що на Херсонщині. Щойно йому виповнилося 18 років, Андрій вирішив доєднатися до війська. На початку повномасштабного вторгнення ніс службу на Донеччині, де у березні 2022 року уламок російського снаряду розтрощив молодому воїнові щелепу та мало не позбавив життя.

"Це був звичайний день на фронті. Ми тримали позиції та стежили за противником. Я дивився в бінокль і в цей час прилетіло. Вибухова хвиля мене оглушила, я не міг говорити, зорієнтуватися в просторі, навіть не зрозумів, що сталося", – пригадав боєць.

Уламок боєприпаса розірвав йому пів обличчя. Побратими зупинили масивну кровотечу та евакуювали.

Андрій майже два роки лікувався у різних медичних закладах України. До центру "Незламні" він приїхав на операцію з реконструкції нижньої щелепи. Через відсутність частини кістки і зубів воїн не міг нормально харчуватися: жувати та їсти тверду їжу. Аби вирішити цю проблему, хірурги вставили у щелепу захисника титановий імплант. Та він, на жаль, не прижився.

"Залишився ще один спосіб допомогти пацієнтові – замістити відсутній фрагмент його власною кісткою. Це одна із найважчих операцій у щелепно-лицевій хірургії. Аби кістка прижилася, треба ювелірно з’єднати чимало маленьких судин, завтовшки з людську волосину. Спеціалісти центру спільно з американськими колегами місії FACE to FACE успішно провели мікрохірургічні втручання понад 10 військовим з подібними травмами", – розповіли медики.

Набутий досвід дозволив щелепно-лицевим хірургам самостійно провести Андрієві цю складну реконструктивну операцію. Команда лікарів взяла частину гомілкової кістки разом із м'язами та судинами у пацієнта і пересадила її в щелепу захисника, зшила всі судини і закрила рану клаптем власної шкіри пацієнта.

Ця складна мікрохірургічна операція тривала 14 годин і завершилася успішно. Кістка прижилася. Уже через два тижні після відновлення обличчя Андрій поїхав з лікарні до дружини та маленького сина.

Нагадаємо, раніше у клініці Інституту серцево-судинної хірургії імeні Амосова хірурги провели унікальну операцію з порятунку військового, в серці якого застряг уламок.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
За добу на фронті відбулося понад 100 бойових зіткнень: найгарячіше на Авдіївському напрямку
02 травня 2024, 20:08
Росіяни обстріляли Нову Балку на Херсонщині, поранений місцевий житель
02 травня 2024, 19:39
Росія вдарила бомбами по Дергачах: під час атаки постраждали 8 дітей та чоловік
02 травня 2024, 19:25
Обстріли Дніпропетровщини – пошкоджено житлові будинки, автомобілі та гімназію
02 травня 2024, 19:18
РФ била по Харківщині ракетами та дронами: 2 цивільних отримали поранення, є руйнування
02 травня 2024, 18:56
Проблема хрущовок в Україні: Шуляк сказала, які варіанти рішення розглядають у Верховній Раді
02 травня 2024, 18:49
Артилеристи показали, як "Запорізька Січ" нищить окупантів на Донеччині
02 травня 2024, 18:20
СБУ заблокувала схеми ухилення від мобілізації у п'яти областях України
02 травня 2024, 18:03
За тиждень у Харкові народилося 48 малюків: кого більше
02 травня 2024, 17:52
У Мукачеві відкрили 20-й Центр рекрутингу української армії
02 травня 2024, 17:35