UA | RU
27 листопада 2023, 20:40

Фірма, пов'язана з Денисом Комарницьким та Юрієм Голиком, виграла тендер на відбудову ЖК в Ірпені за 600 млн грн, - розслідування BIHUS Info

Тендер на відбудову постраждалого від російських обстрілів житлового комплексу "Ірпінські липки" на 600 млн грн виграла компанія, власники якої пов'язані зі "смотрящим за Києвом" Денисом Комарницьким та скандальним консультантом "Великого будівництва" Юрієм Голиком

Про це йдеться в розслідуванні журналістів проєкту Bihus.Info.

Як зазначають автори розслідування, тендер на відновлення "Ірпінських липок" влітку проводила Київська обласна державна адміністрація. На нього прийшли всього дві компанії: київська "Нідком", яка пропонувала виконати роботи за понад 400 мільйонів гривень, та харківська "Навітехсервіс", яка запропонувала суттєво вищу вартість у понад 600 мільйонів гривень.

Попри те, що на торгах зазвичай перемагає той, хто пропонує меншу вартість, в цьому випадку через формальності перемогу здобув "Навітехсервіс" Журналісти сайту "Наші гроші" в її кошторисі знайшли завищені ціни на окремих позиціях, а також відсутність детальної інформації по більшості інших позицій. Так, наприклад, в документах сказано, що компанія збирається купувати "віконні блоки", але інформація про те які саме і якого виробника – відсутня, тож відсутня і можливість порівняти вказані ціни з ринковими. За словами редактора "Наших грошей" Юрія Ніколова, це схоже на певний "корупційний люфт”.

Сама "Навітехсервіс" не надто відома як і її керівниця та основна співвласниця – Марина Ткаченко, зазначають журналісти та додають, що "для Ткаченко цей бізнес не є профільним. Жінка давно займається організацією івентів, продовжуючи приймати замовлення і зараз. Так, Ткаченко в телефонній розмові погодилася на пропозицію журналістів влаштувати дитяче свято для маленького іменинника. Цей факт натякає на те, що Ткаченко може бути підставною особою в компанії, представляючи там не свій власний інтерес".

"Подальше дослідження зв’язків Ткаченко показало, що її сестра Поліна є дружиною колишнього заступника Віталія Кличка і ексочільника Держаудитслужби Геннадія Пліса. Матір же Ткаченко керує агропідприємством, співвласником якого є тесть так званого "смотрящого за Києвом від Офісу президента” Дениса Комарницького", - йдеться в розслідуванні.

Крім того, комерційним директором компанії "Навітехсервіс" є Владислав Дирін, інша компанія якого ТОВ "Концепт Хаус" зареєстрована за тією ж адресою, що і бізнес Юрія Голика – консультанта президентського проєкту "Велике будівництво", який зараз, попри те, що не має формального стосунку до влади, регулярно відвідує Офіс Президента.

Також журналісти нагадують, що Комарницький – ексдепутат Київради і соратник Леоніда Черновецького, який мав давні інтереси в будівельному і комунальному ринках Києва. У 2020-му журналісти Bihus.Info отримали архів з документами, у яких детально описана схема роботи десятків компаній і людей, пов’язаних з Комарницьким.

"Київські комунальники віддавали їм мільярди гривень на ремонтні і будівельні роботи, які вказані компанії найчастіше самі не виконували, граючи ролі звичайних "прокладок" і "акумулюючи" кошти. Найвідомішим об’єктом, пов’язаним з Комарницьким, є Подільсько-Воскресенський міст – довгобуд, який вже "витягнув" з київського бюджету мільярди гривень, але досі так і не відкритий", - зазначають автори розслідування.

Також журналісти зазначають, що після перемоги Володимира Зеленського на президентських виборах вплив Комарницького в Києві суттєво виріс. Bihus.Info раніше вже розповідали про зв’язки Комарницького і народного депутата Миколи Тищенка, які у 2020-му призвели до того, що в список "Слуги народу" на місцевих виборах в Києві потрапили близькі до Комарницького люди. Це спричинило конфлікт в самій політсилі, Комарницького ж почали називати "смотрящим за містом від Офісу президента".

За інформацією журналістів, Пліс також має з Комарницьким певну спільну історію: "Вони разом потрапляли в поле зору медіа у 2020-му, коли провели доволі дивну зустріч в центрі міста та нібито разом відвідали будівлю Служби безпеки. Ця зустріч припала саме на період "розквіту" активності Комарницького".

Сама Ткаченко на прохання журналістів прокоментувати свою діяльність в будівельній компанії відмовилася, а фірма у серпні цього року вже розпочала відновлення будинку.

Нагадаємо, раніше RegioNews писали, що останнім часом навколо роботи КМДА виникло дуже багато корупційних скандалів. Чиновників КМДА підозрюють у закупівлі за завищеними цінами робіт з ремонту ліфтів у місті, розкраданні бюджетних грошей під час проведення капітального ремонту, реконструкції, будівництва та утримання зелених насаджень, розкрадання 12,6 млн грн бюджетних коштів, виділених на закупівлю запчастин для машин швидкої медичної допомоги та інші зловживання при закупівлях за бюджетні кошти.

Крім того, в жовтні журналісти BIHUS Info повідомляли, що фігурант антикорупційних розслідувань Юрій Голик регулярно їздить на Банкову. Журналісти-розслідувачі зафіксували автомобіль Голика, який в серпні 2023 року регулярно виїжджає з котеджного містечка під Києвом та їде до урядового кварталу та проїжджає блокпост на в'їзді без зупинки та перевірки. Камери журналістів зафіксували також і самого Голика, який виходить з цього авто.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
За тиждень у Харкові народилося 48 малюків: кого більше
02 травня 2024, 17:52
У Мукачеві відкрили 20-й Центр рекрутингу української армії
02 травня 2024, 17:35
Поліцейські затримали у Києві чоловіка з чотирма вітрами канабісу
02 травня 2024, 17:23
У Києві викрили фейкових агробізнесменів, які хотіли заволодіти 25 млн грн банку
02 травня 2024, 17:02
Біля Харкова росіяни вдарили по цивільній інфраструктурі у Дергачах: постраждали 6 дітей
02 травня 2024, 16:42
У Держприкордонслужбі назвали регіон, де фіксується найбільше ворожих ДРГ
02 травня 2024, 16:33
Поблизу Кам’янського легковик злетів у кювет: серйозно постраждав водій
02 травня 2024, 16:28
На Київщині викрили схему привласнення земель лісового фонду на понад 10 млн грн
02 травня 2024, 16:19
У Херсоні війська РФ вдарили по магазину, закладу освіти та житловому будинку
02 травня 2024, 16:03
Для українців можуть змінитися правила перетину кордону — що відомо
02 травня 2024, 16:01