UA | RU
14 жовтня 2024, 05:48

Колишня дружина ексмера Чернігова відсудила у Міноборони майже 9 млн гривень: подробиці справи

фото: Суспільне

Сільськогосподарське ТОВ "Інтер", яке у 2018 році отримало збитки в результаті вибухів та пожежі на військових складах у Чернігівській області, виграло суд проти військової частини. Тепер військова частина має відшкодувати підприємству 8,6 млн грн. Однією із власниць підприємства є тепер уже колишня дружина звільненого у 2023 році міського голови Чернігова Владислава Атрошенка

Про це повідомляє RegioNews з посиланням на "Економічну правду".

Як зазначається у матеріалах суду, 9 жовтня 2018 року сталися вибухи боєприпасів на території 6-го арсеналу Міністерства оборони України поблизу смт. Дружба в Ічнянському районі Чернігівської області. Також у компанії заявили, що внаслідок вибухів сталася пожежа на комплексі будівель елеватора, який належить "Інтеру".

Підприємство заявило, що в результаті пожежі у військовій частині повністю знищено 200 тонн урожаю кукурудзи, а також техніка та ємності, які були в елеваторі. Тож "Інтер" у суді надав список знищеного майна та вимагав відшкодувати 10 млн грн збитків.

Справа тривалий час розглядалася у судах. У 2021 році Верховний суд відправив її на новий розгляд до Господарського суду Києва.

Суд встановив, що протиправність поведінки Міноборони полягає у небезпечному збереженні та утриманні арсеналу боєприпасів. Тому військова частина, що володіла військовим майном, яке і спричинило пожежу, відповідальна за завдані аграріям збитки.

Попри те, що компанія вимагала 10 млн грн компенсації, суд взяв до уваги інший експертний висновок щодо збитків, проведеним Київським науково-дослідним інститутом судових експертиз. Експерти оцінили суму збитків у 8,6 млн грн.

Також аграрії не змогли довести у суді факт перебування у знищеному елеваторі 200 тонн урожаю кукурудзи урожаю 2018 року. В результаті, суд стягнув з військової частини 8,6 млн грн завданих "Інтеру" збитків, а також 129 тис. грн судового збору та витрати на професійну правничу допомогу у розмірі 17 тис. грн.

Згідно з даними youcontrol, власниками СТОВ "Інтер" є Валерій Куліч та Ірина Тимофіївна Атрошенко, дружина ексмера Чернігова Владислава Атрошенка, який був звільнений з посади міського голови Чернігова за рішенням суду.

Варто зазначити, що влітку 2023 року у ЗМІ з'явилася інформація, що Владислав та Ірина Атрошенки розлучилися.

Нагадаємо, у лютому Львівський апеляційний суд відсторонив на рік від посади міського голову Чернігова Владислава Атрошенка за те, що чиновник діяв в умовах реального конфлікту інтересів та визнав Атрошенка винним в адміністративному правопорушенні, передбаченому ч. 1 та 2 статті 172-7 КУпАП.

Рішенням суду на міського голову наклали штраф у розмірі 6 800 гривень та на рік позбавили права обіймати посади, що пов’язані з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування.

У вересні 2023 року Шостий апеляційний адміністративний суд міста Київ відмовив у задоволенні апеляційної скарги Чернігівської міської ради на звільнення міського голови Чернігова Владислава Атрошенка.

10 жовтня 2024
Після війни в Україні залишаться не більше 25 млн людей – соціолог Володимир Паніотто
Скільки сьогодні громадян в Україні, чому підвищення народжуваності дасть економічний ефект лише за 20 років і чому без мігрантів з інших країни буде неможливо відновити Україну — про все це RegioNews...
04 жовтня 2024
Щоденні атаки "шахедів": нова тактика росіян чи економія ракет?
Протягом вересня росіяни щодоби запускали в бік України свої бойові дрони. Це своєрідний антирекорд для нашої країни, адже досі таких щоденних масштабних атак не було жодного місяця з початку повномас...
03 жовтня 2024
Як зміниться життя українців у жовтні: "листи щастя" від ТЦК, знижений тариф за світло та кешбек за вітчизняні товари
Жовтень принесе доволі багато змін у життя українців. Чому не слід забути подати документи на отримання субсидії для тих, хто її потребує, а також, хто може розраховувати на сплату за електроенергію м...
27 вересня 2024
Ринок вакансій в Україні: що потрібно вміти для зарплатні 20-30 тис. грн і де платять по 60 тис. грн
Днями Мінфін опублікував дані про розмір заробітних плат серед чиновників різноманітних державних відомств. Наприклад, середня зарплата працівників Нацкомісії з держрегулювання сфери енергетики і кому...
Росіяни атакували Донеччину ФАБами: поранення дістали троє цивільних
16 жовтня 2024, 13:50
На Львівщині судитимуть керівника лісгоспу, який привласнив землю у курортній зоні
16 жовтня 2024, 13:37
Жертва та пошкодження інфраструктури: поліція показала наслідки авіаударів по Харківщині
16 жовтня 2024, 13:20
В ОВА повідомили, коли відновлять електропостачання у Херсоні
16 жовтня 2024, 13:10
"Слуга народу" Федієнко подав до суду на Безуглу — подробиці позову
16 жовтня 2024, 12:48
Росія повинна назавжди втратити контроль над Україною: що передбачає План перемоги
16 жовтня 2024, 12:45
Жителів Кіровоградщини попередили про вибухи на Знамʼянському кар'єрі
16 жовтня 2024, 12:20
Зеленський презентує у Раді План перемоги України: пряма трансляція
16 жовтня 2024, 12:13
Росіяни обстріляли Херсон: до лікарні ушпиталили чоловіка
16 жовтня 2024, 11:42
У Києві затримали посадовця Укренерго, який виправдовував злочини росіян
16 жовтня 2024, 11:38