UA | RU
17 жовтня 2024, 12:48

План перемоги Зеленського: як експерти оцінюють ініціативу президента

Напередодні президент Володимир Зеленський представив у Верховній Раді план перемоги над росією. Цей документ містить п’ять основних пунктів щодо того, як змусити рф припинити війну і за словами очільника України, якщо західні партнери виконають усі пункти цього плану, то війна закінчиться не пізніше наступного року. RegioNews поспілкувався з експертами-політологами, щоб дізнатися, як вони оцінюють ініціативи Володимира Зеленського
Напередодні президент Володимир Зеленський представив у Верховній Раді план перемоги над росією. Цей документ містить п’ять основних пунктів щодо того, як змусити рф припинити війну і за словами очільника України, якщо західні партнери виконають усі пункти цього плану, то війна закінчиться не пізніше наступного року. RegioNews поспілкувався з експертами-політологами, щоб дізнатися, як вони оцінюють ініціативи Володимира Зеленського
Фото: Офіс президента України

Загалом план перемоги Володимира Зеленського складається з п’яти пунктів. У першому з них йдеться про те, що Україну потрібно запросити до НАТО ще до закінчення війни. На думку очільника держави, це покаже путіну рішучість західних партнерів у підтримці України, а також покаже лідеру рф, що він програв геополітично.

Другий та третій пункти плану стосуються оборони та стримування росії. Наприклад, якщо брати оборонний аспект, то Захід має все ж дозволити бити ракетами вглиб росії, а також посилити українську ППО. Крім цього, у другому пункті йдеться про те, що Україна разом з партнерами має збивати російську авіацію, що атакує нашу країну. Загалом, на думку Володимира Зеленського, війна має повертатися на територію росії і тоді її місцеве населення розвертатиме свою ненависть у бік Кремля. У третьому пункті плану перемоги йдеться про те, щоб західні партнери розмістили на території України комплексний неядерний стратегічний пакет стримування, що у майбутньому буде надійно захищати Україну, а сама росія буде знати, що в разі військової ескалації отримає потужні удари у відповідь.

Четвертий та п’ятий пункти плану перемоги — про економічний та післявоєнний аспекти. Наприклад, є пропозиція, щоб Україна разом із західними партнерами розробляли видобуток українських корисних копалин, яких є на трильйони доларів. Крім цього, якщо західні країни на це погодяться, то вони мають захищати усі ці ресурси, стримуючи росію. П’ятий пункт містить положення, згідно з якими після закінчення війни українські військові, які мають колосальний досвід ведення війни, зможуть, наприклад, замістити окремі військові контингенти США у Європі.

Як план перемоги має вплинути на росію

У коментарі RegioNews голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко зазначив, що план перемоги, представлений Володимиром Зеленським, потрібно оцінювати в цілому, а не по окремих пунктах.

"Сенс плану в тому, щоб підштовхнути наших партнерів до більш потужних і жорстких дій на підтримку України і щоб посилити наші позиції на майбутніх переговорах. Але головна ідея цього плану — силовий тиск на путіна, адже він розуміє лише мову сили. Також суть плану полягає в пропозиціях нашим партнерам, адже сам план не є військовою стратегією. Потрібно зрозуміти, що наші західні партнери можуть зробити для посилення наших позицій і тиску на очільника рф", — зазначає політолог.

Володимир Фесенко

Також він додає, що план перемоги від президента України націлений на те, щоб примусити путіна до переговорів про завершення війни, але це має бути так, щоб Україна на цих переговорах виступала з більш сильних позицій, а не путін диктував умови на яких варто ухвалювати мир.

У свою чергу політолог Ігор Рейтерович у коментарі RegioNews висловив подив, чому так довго план перемоги не оприлюднювали в Україні.

"Можливо, сценарій був такий, що спочатку покажемо цей план партнерам і вони щось погодять, а щось ні, а вже потім зведемо усе докупи і оприлюднимо для українців. З іншого боку схоже, що до плану було включено і те, що партнери не дуже і підтримують. Це скидається на елемент, коли ставки максимально і публічно підіймають, але з п’яти цих пунктів буде виконано хоча б три, то це буде досить добре. Це як у бізнесовій стратегії: просимо максимум, а отримаємо прийнятне для нас", — каже Ігор Рейтерович.

А от директор соціологічної служби "Український барометр", політолог Віктор Небоженко у коментарі RegioNews заявив, що усі пункти плану перемоги мають бути пов’язані між собою.

"Але я цього не бачу у представленому плані — усі п’ять пунктів не витікають один з одного. Якщо брати той самий пункт щодо запрошення про вступ до НАТО, то думаю, що ніхто нас до Альянсу не запросить. Краще було б Україні заключити стратегічний союз із США, як Сполучені Штати зробили з Південною Кореєю", — вважає Небоженко.

Віктор Небоженко

Оцінки пунктів плану перемоги

На думку політолога Ігоря Рейтеровича, якщо брати до уваги усі п’ять пунктів плану перемоги, то усі вони потрібні і в українців не мають викликати ніяких застережень щодо їхнього виконання.

"Але в цьому плані є два ключові нюанси. По-перше, сам президент сказав, що буде ефект, якщо західні партнери підтримають цей план. І по-друге, це більше протокол про наміри або ж наше бачення ідеального стану, як усе має бути у війні з росією надалі. Це не план в тому сенсі, як ми хочемо розуміти: конкретні строки виконання того чи іншого пункту, механізми та інше. Можливо, нам показали не усе. Але в цілому, що було озвучено, то це просто версія, як ми бачимо завершення війни з рф і що нам для цього потрібно. Втім, усе це зіштовхнеться з жорсткою реальністю вже починаючи з першого пункту — запрошенню про вступ до НАТО, і неможливості або небажання частини наших партнерів виконувати певні положення цього плану перемоги", — переконаний Ігор Рейтерович.

Ігор Рейтерович

Володимир Фесенко каже, що якщо брати окремо перший пункт щодо запрошення до НАТО, то це не про вступ до Альянсу, адже поки відбувається війна, нас туди ніхто не візьме.

"Це йдеться про запрошення зараз, а вже вступ до НАТО — після закінчення війни. Запрошення необхідне, як сигнал путіну, що тема вступу України до НАТО не буде предметом торгів у подальшому. Членство в Альянсі має стати для України однією з гарантій безпеки по завершенню війни", — зазначає Фесенко.

Він також переконаний, що не буде негайної реакції від партнерів на план перемоги Володимира Зеленського. Мовляв, усі чекатимуть, як складуться вибори президента у США.

"Якщо буде обраний Дональд Трамп, то питання з перспективою членства у НАТО буде дуже невизначеним для України. Якщо переможе Камала Гарріс, думаю, що поступово, крок за кроком, це можливо. Але загалом вважаю, що тема членства може бути однією з найбільш складних в переговорах про закінчення війни. Деякі наші партнери і розглядають цю опцію, як тиск на путіна. Мовляв, або завершуй війну, або Україну приймемо до НАТО. Але вже зараз можна сказати, що тема вступу України до НАТО є предметом реальних обговорень, адже ще пів року тому про це ніхто не хотів говорити", — підкреслює Фесенко.

У свою чергу Віктор Небоженко досить скептично ставиться до пунктів плану перемоги щодо надання Україні озброєння.

"Другий пункт плану щодо, наприклад, вимоги до Заходу дозволити Україні бити далекобійними ракетами по росії, то це теж навряд чи буде дозволено. Ми маємо запускати інтернаціональні ракети. Нехай ця ракета буде на 90% зроблена із західних складових, а лише на 10% з українських, але все рівно оболонка буде наша. Тоді до нас ніяких питань немає, адже ми в принципі зібрали ракету самі — так роблять в усьому світі. І тоді ми самі можемо вирішувати куди бити цими ракетами", — вважає Небоженко.

10 жовтня 2024
Після війни в Україні залишаться не більше 25 млн людей – соціолог Володимир Паніотто
Скільки сьогодні громадян в Україні, чому підвищення народжуваності дасть економічний ефект лише за 20 років і чому без мігрантів з інших країни буде неможливо відновити Україну — про все це RegioNews...
04 жовтня 2024
Щоденні атаки "шахедів": нова тактика росіян чи економія ракет?
Протягом вересня росіяни щодоби запускали в бік України свої бойові дрони. Це своєрідний антирекорд для нашої країни, адже досі таких щоденних масштабних атак не було жодного місяця з початку повномас...
03 жовтня 2024
Як зміниться життя українців у жовтні: "листи щастя" від ТЦК, знижений тариф за світло та кешбек за вітчизняні товари
Жовтень принесе доволі багато змін у життя українців. Чому не слід забути подати документи на отримання субсидії для тих, хто її потребує, а також, хто може розраховувати на сплату за електроенергію м...
27 вересня 2024
Ринок вакансій в Україні: що потрібно вміти для зарплатні 20-30 тис. грн і де платять по 60 тис. грн
Днями Мінфін опублікував дані про розмір заробітних плат серед чиновників різноманітних державних відомств. Наприклад, середня зарплата працівників Нацкомісії з держрегулювання сфери енергетики і кому...
Ректорка університету на Закарпатті, яка організувала схему для ухилянтів, вийшла із СІЗО під заставу
17 жовтня 2024, 16:04
Голова громади на Полтавщині, де підлітки зґвалтували 12-річного хлопчика, склала повноваження
17 жовтня 2024, 15:45
На Волині дівчина-водій збила на "зебрі" школяра: дитину забрала "швидка"
17 жовтня 2024, 15:40
У двох районах Києва перехожі виявили боєприпаси
17 жовтня 2024, 15:15
На Вінниччині водій Porsche "вилетів" на зустрічку і зіткнувся з трициклом
17 жовтня 2024, 14:59
У Рівному затримали двох чоловіків, які на замовлення спалили авто підприємця
17 жовтня 2024, 14:42
Зачистили від росіян 400 гектарів лісу: у ГУР розповіли деталі нової спецоперації на Харківщині
17 жовтня 2024, 14:30
У центрі Києва сталася пожежа в 24-поверховому будинку
17 жовтня 2024, 14:20
На Миколаївщині п'яний водій збив на переході жінку, вона померла у лікарні
17 жовтня 2024, 14:12
В Україні без світла – майже 500 населених пунктів
17 жовтня 2024, 13:48