UA | RU
24 травня 2024, 17:49

Шалені черги в ТЦК, блокпости у містах і Резерв+: як минув перший тиждень з новим законом про мобілізацію

З 18 травня 2024 року почав діяти закон про посилення мобілізації, і тепер усі без виключення військовозобов’язані мають оновити свої військово-облікові дані, якщо досі цього не зробили. Фактично "познайомитися" з ТЦК тепер повинні усі чоловіки віком від 18 до 60 років, а на тих, хто цього не зробить очікують шалені санкції. RegioNews розбирався, як минув перший тиждень дії нового закону про мобілізацію.
З 18 травня 2024 року почав діяти закон про посилення мобілізації, і тепер усі без виключення військовозобов’язані мають оновити свої військово-облікові дані, якщо досі цього не зробили. Фактично "познайомитися" з ТЦК тепер повинні усі чоловіки віком від 18 до 60 років, а на тих, хто цього не зробить очікують шалені санкції. RegioNews розбирався, як минув перший тиждень дії нового закону про мобілізацію.
Фото: РБК-Україна

Оновлення даних: найпопулярніший – Резерв+

Сьогодні є три способи, як оновити дані: піти безпосередньо до ТЦК, записатися на прийом до Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) або оновити усе за допомогою додатку "Резерв+".

Звісно, багато військовозобов’язаних напряму звертаються до ТЦК, але якщо проаналізувати більшість відео з новинних сюжетів та у соціальних мережах, до територіальних центрів комплектування здебільшого приходять чоловіки, які мають відстрочки від мобілізації, адже є батьками трьох дітей або ж навчаються у вузах чи взагалі мають бронь.

Також користуються попитом ЦНАПи. Сюди можна завітати, записавшись онлайн або ж прийти на прийом в "живій" черзі. При собі потрібно мати паспорт, ідентифікаційний код та смартфон. Вже на місці працівники ЦНАПу допоможуть пройти усю процедуру з оновлення військово-облікових даних. Вже після цього адміністратор повинен надати витяг про оновлення даних, завірений підписом та печаткою ЦНАПу. Крім цього, до Центру надання адміністративних послуг можуть звертатися навіть ті військовозобов’язані, які досі не мають військового квитка або ж дуже давно не уточнювали свої дані у ТЦК. Проте бувають випадки, коли в ЦНАПі не вдається оновити усі дані, а тому військовозобов’язаних можуть все ж направити для уточнень до ТЦК. До речі, у Києві в Центрах надання адміністративних послуг чергують представники ТЦК, які допомагають військовозобов’язаним пройти усі оновлення своїх даних.

Сьогодні найбільшою популярністю користується мобільний додаток "Резерв+". Його можна завантажити через App Store та Google Play. Авторизація відбувається за допомогою BankID. Після цього усе доволі просто: застосунок буде пропонувати ввести актуальний номер мобільного телефону, електронну пошту та місце постійного проживання. Вже після цього у додатку буде завантажено дані із системи "Оберіг" і кожен військовозобов’язаний може переглянути, яка інформація про нього тут є.

Втім, бувають випадки, коли система може видати повідомлення про те, що військовозобов’язаний перебуває у розшуку. Але це не йдеться про розшук через кримінальний злочин. Наприклад, такий статус система може видати щодо військовозобов’язаного, який роками не з’являвся до ТЦК, а тому там не знають про нього фактично жодних даних. Але бувають випадки, коли статус "У розшуку" система видає помилково. Заступниця міністра оборони Катерина Черногоренко вже порадила в такому випадку звернутися до ТЦК, щоб зняти цей помилковий статус. Мовляв, вони з’являються через людський фактор, адже оператори ТЦК, що вносять такі дані, теж можуть помилятися. В подальшому Черногоренко обіцяє, що можна буде звернутися до служби технічної підтримки, щоб владнати проблеми з помилковим статусом "У розшуку", але наразі це відбувається виключно через візит до ТЦК.

Також додаток "Резерв+" може видавати статуси "Уточнюється", коли дані про військовозобов’язаного ще аналізує система, або ж "Підлягає призову", "Тимчасово непридатний", коли, наприклад, людина потребує операції і їй дають відстрочку на лікування. Статус "Знято" говорить про те, що військовозобов’язаного знято з обліку в тому чи іншому ТЦК через зміну прописки або ж за станом здоров’я. І нарешті "Виключено" говорить про те, що військовозобов’язаного виключено з обліку.

Фактично наразі додаток "Резерв+" працює у тестовому режимі. Тому вже зафіксовані випадки, коли той чи інший військовозобов’язаний не може авторизуватися через BankID, а це лише єдиний метод зайти до системи. Втім, вже за місяць-два у Міноборони обіцяють владнати усі нюанси з додатком, і він працюватиме на повну потужність.

Також у "Резерв+" можуть додати функцію електронного запрошення на проходження ВЛК, адже наразі його можна отримати лише, звернувшись до ТЦК. Таке запрошення хоч і не називають електронною повісткою, у дійсності воно є саме таким, щоправда, ще донедавна в оборонному відомстві переконували, що жодних повісток у додатку не буде.

Загалом у Міноборони кажуть, що лише за перші півдня від початку роботи додатку свої військово-облікові дані в ньому оновили майже 150 тис. громадян, а за перші п’ять діб таких оновлень вже було понад 800 тис.

ТЦК: черги займають із 5-ої ранку

Ще напередодні 18 травня, коли почав діяти закон про посилення мобілізації, у багатьох містах країни спостерігалися черги до ТЦК. Логіка у військовозобов’язаних була така: краще пройду усі "процедури" ще до того, як закон почне діяти, адже після 18 травня охочих уточнити свої військово-облікові дані лише збільшиться. Зрештою, так і сталося, адже перший тиждень дії нового закону показав, що біля ТЦК потрібно займати чергу ледь не з 5 ранку, коли припиняє діяти комендантська година. Причому, навіть в такому випадку немає ніякої гарантії, що, прийшовши з самого ранку, військовозобов’язаний потрапить у той самий день до ТЦК.

У Міноборони навіть заявили, що здебільшого за день територіальні центри комплектування можуть прийняти до 100 осіб. Але реалії такі, що щодня під стіни ТЦК можуть приходити кілька сотень чоловіків і, звісно, що усіх їх не можуть прийняти, а тому доводиться приходити наступного дня чи взагалі ходити кілька днів, щоб оновити свої дані або ж пройти військово-лікарську комісію.

Наприклад, у Києві деякі чоловіки навіть залишаються на ночівлю у родичів, які, скажімо, проживають неподалік ТЦК, до якого потрібно потрапити чоловікові. Деякі ЗМІ навіть писали, що є випадки, коли місце у черзі продають.

Мобільні блокпости: "перекривають" райони

Вже з понеділка, 20 травня, у багатьох містах України поліція у зв’язці з представниками ТЦК почали збільшувати кількість мобільних блокпостів, на яких у військовозобов’язаних перевіряють військово-облікові документи. В кого не оновлені такі дані – виписують повістку із запрошенням з’явитися у ТЦК. Наприклад, у Києві таких блокпостів дуже багато, і діють вони кожен день, зранку і до вечора. Причому блокпости виставляють таким чином, що фактично їх немає змоги ніяк оминути, адже ТЦК та поліція стоять на усіх дорогах, що ведуть, умовно кажучи, з одного району міста в інший. В деяких випадках перекривають одну смугу дорожнього руху, зупиняючи переважно вибірково.

Крім цього, мобільні групи з представників ТЦК та поліції також проводять рейди спальними районами міста, де шукають військовозобов’язаних, які ще не отримали повістки чи не уточнили свої військово-облікові дані. Такі перевірки відбуваються паралельно біля ТРЦ, продуктових магазинів чи на зупинках громадського транспорту. Звісно, ті, хто не хочуть отримати повістку, намагаються або взагалі не виходити на вулицю, або ж виїжджають на роботу раніше, до 8 години ранку, коли працівники ТЦК ще не вийшли на зміну.

Які штрафи для ухилянтів

Згідно з останніми змінами до законодавства, якщо військовозобов’язаний порушує правила військового обліку, то йому загрожує штраф у розмірі від 17 до 25,5 тис. грн. Такий самий штраф "світить" за порушення законодавства про оборону та мобілізацію.

Штрафи на порушників можуть накласти протягом трьох місяців із моменту виявлення порушення, але не пізніше року з моменту вчинення. Якщо штраф не сплатити, то інформацію про правопорушення передадуть до виконавчої служби, а дані про порушника-військовозобов’язаного внесуть до Єдиного реєстру боржників. Після цього на його майно можуть накласти арешт.

Крім цього, для ухилянтів також можуть обмежити право керування транспортними засобами. Наприклад, якщо військовозобов’язаний не з’явився до ТЦК протягом 60 днів від моменту початку дії закону про посилення мобілізації – з 18 травня, або ж людина не прийшла у призначений у повістці час, вже за п’ять днів ТЦК надсилає вимогу військовозобов’язаному. Якщо і ця вимога ігнорується, представники ТЦК звертаються до суду, який може ухвалити рішення про обмеження права керувати транспортними засобами. Цю заборону скасують, як тільки військовозобов’язаний прийде до ТЦК для оновлення своїх даних.

Кримінальна ж відповідальність настає вже тоді, коли військовозобов’язаний пройшов ВЛК та отримав так зване мобілізаційне розпорядження, згідно з яким має у призначений час з’явитися до пункту збору для подальшого відправлення на проходження підготовки. І от якщо військовозобов’язаний не з’явився, то в такому разі він може отримати від 3 до 5 років ув’язнення.

17 червня 2024
Відпочинок влітку: скільки коштує поїхати на море та помилуватися горами на заході України
Незважаючи на війну, туристичний сезон в Україні у розпалі, адже більшість комплексів відпочинку, скажімо, на заході України, заброньовані ледь не до кінця літа. Звісно, через мобілізаційні заходи в к...
13 червня 2024
Життя зі світлом: скільки потрібно викласти за генератор, павербанк та зарядну станцію
Відключення електроенергії знову внесло корективи у життя українців. Звісно, усе це підштовхнуло населення до пошуку варіантів, як покращити побутові умови під час відсутності світла. Хтось купує гене...
07 червня 2024
Як привести росію до тями і чому присутність Байдена необов'язкова. Політолог Ігор Рейтерович – про Саміт миру в Швейцарії
Напередодні першого Саміту миру в Швейцарії (15-16 червня) політолог Ігор Рейтерович розповів в інтерв’ю RegioNews, чого очікувати Україні від цього міжнародного заходу, коли на нього зможуть запросит...
31 травня 2024
Чи варто бігти до обмінників: що відбувається з курсом долара і чи впаде він назад
Останні два тижні виявилися досить турбулентними для української гривні. Якщо в середині травня долар можна було придбати менш ніж за 40 грн, то зараз він коштує мінімум 41 грн і є ще тенденція до под...
Російська армія за добу понад 300 разів обстріляла Запорізьку область
21 червня 2024, 08:46
Росіяни атакували Нікопольщину дронами-камікадзе й обстрілювали з важкої артилерії
21 червня 2024, 08:33
ППО вночі збила всі 4 керовані ракети, які росіяни запустили по Україні
21 червня 2024, 08:24
ЗСУ за добу ліквідували ще понад 1000 окупантів, – Генштаб
21 червня 2024, 08:06
Робота ДІАМ зекономила державі щонайменше 6 млрд гривень, — Шуляк
21 червня 2024, 08:01
Директора Нацпарку "Цуманська пуща" судитимуть за незаконну вирубку дубів на 16,5 млн грн
21 червня 2024, 06:11
На Київщині чиновник сільради "забув" перерахувати у бюджет 93 млн грн військового податку
21 червня 2024, 05:36
Партизани злили координати бази російських військ в окупованому Луганську
21 червня 2024, 04:46
На Київщині 20-річний хлопець зґвалтував 15-річну дівчину
21 червня 2024, 04:00
Створювали та поширювали дитячу порнографію: на Вінниччині затримали угрупування
21 червня 2024, 03:15