UA | RU
23 січня 2024, 16:49

Множинне громадянство: що дасть Україні така ініціатива та як заохотити іноземців отримати вітчизняний паспорт

Суспільство почало жваво обговорювати законопроєкт президента України про множинне громадянство, адже на сьогодні українці мають право мати виключно паспорт лише своєї держави. Ініціатива Володимира Зеленського пропонує змінити цю норму
Суспільство почало жваво обговорювати законопроєкт президента України про множинне громадянство, адже на сьогодні українці мають право мати виключно паспорт лише своєї держави. Ініціатива Володимира Зеленського пропонує змінити цю норму
Фото: ukraine.segodnya.ua

RegioNews поспілкувався з експертами стосовно того, що дасть Україні законопроєкт про множинне громадянство.

Якщо проаналізувати текст самого законопроєкту, то найголовніша його мета в тому, щоб українське громадянство отримали усі етнічні українці, які проживають за кордоном. Також Верховна Рада має визначитися, громадяни яких країн зможуть отримати українське громадянство за спрощеною системою. Не менш важливо, що буде чіткий перелік осіб, які не зможуть розраховувати на отримання громадянства України. Наприклад, йдеться про тих, хто несе загрозу національним інтересам та безпеці, а також суверенітету та територіальній цілісності України. Також йтиметься про те, що українське громадянство не надаватимуть засудженим в Україні за тяжкий злочин.

Треба змінювати Конституцію

Згідно з Конституцією, в Україні поки може бути лише єдине громадянство.

"Проте на рівні законопроєкту президент може вносити будь-що. Після внесення цієї ініціативи до Верховної Ради вже депутати та різноманітні комітети будуть розглядати її. Безперечно профільні комітети парламенту будуть вирішувати, чи відповідає законопроєкт про множинне громадянство Конституції України. Якщо для прийняття цього законопроєкту потрібні будуть зміни до Конституції, то спочатку має бути звернення до Конституційного суду", — наголосив суддя Верховного суду України у відставці Василь Гуменюк.

У свою чергу політолог Олександр Палій нагадує, що під час дії воєнного стану вносити зміни до Конституції взагалі заборонено.

"Для запровадження множинного громадянства потрібно саме вносити зміни до Конституції. Тому не знаю, як усе це будуть вирішувати. Можливо через Конституційний суд якось розтлумачать дану ініціативу президента", — каже політолог.

Для чого потрібне множинне громадянство

За словами директора Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталія Кулика, множинне громадянство в тій концепції, що озвучує президент, є легалізацією вже існуючого явища в Україні.

"Це спроба остаточно не втратити тих громадян, які виїхали з України під час війни і набувають за кордоном громадянства інших країн чи вже набули, — каже Віталій Кулик. — Зараз вже є сотні тисяч громадян України, які мають громадянство інших країн. Цей процес відбувався роками ще до повномасштабної війни в Україні. Хтось отримував ізраїльський паспорт, хтось – паспорт США або Великобританії. Багато людей робили це, щоб можна було вільно подорожувати світом. Хтось, наприклад, інвестував в тій самій Іспанії і отримував там іспанський паспорт, але разом з тим люди не полишають бажання щось робити і в Україні. Але наявність двох паспортів завжди несе ризик, що можуть визнати українське громадянство таким, що було втрачене. А після цього є ризики санкцій щодо активів якими володіла людина, що втратила українське громадянство".

Він підкреслює, що законопроєкт про множинне громадянство просто може легалізувати ситуацію з подвійним громадянством в Україні. Більше того, в наступні три-чотири роки експерт взагалі прогнозує шалений приріст українців, що матимуть громадянство ще якоїсь країни. На думку Кулика, може йтися навіть про кілька мільйонів таких громадян України, якщо зараз їх вже кілька сотень тисяч.

Спроба виправити демографічну ситуацію

Крім цього, на думку Віталія Кулика, ініціативу запровадження множинного громадянства можна також вважати спробою вплинути на демографічну кризу, з якою Україна зіштовхнеться після закінчення війни.

"Це декларативний спосіб і забезпечення можливості залучення іноземців до тих чи інших завдань, що потрібно буде зробити Україні в подальшому для розбудови нашої держави. З іншого боку чи дасть це бажаний ефект на який сподіваються на Банковій, я не знаю. Звісно, цей законопроєкт сподобається тим українцям, які вже виїхали з країни і набули за кордоном ще одного громадянства чи здобувають його. Це має частково надихнути представників української діаспори, які вже набули громадянство інших країн. Це може підштовхнути їх до більш активної самоорганізації і впливу на політичні процеси в Україні, маючи можливість впливати на певні рішення саме тут", — зазначає Кулик.

Втім фахівець сумнівається, що законопроєкт про множинне громадянство буде інструментом для повернення українців після війни на Батьківщину. На думку Кулика, для збільшення політичної вартості українського паспорту потрібно зробити кілька важливих кроків.

"Зробити умови перебування в Україні і ведення тут бізнесу більш комфортними, ніж в тих країнах, громадяни яких захочуть взяти українське громадянство. Якщо ми хочемо відкрити Україну світові, то потрібно в нашій державі створити простір свободи. Це має бути, наприклад, дерегуляція економічних процесів в Україні, а не зарегульованість, як зараз. Це певні профіти від українського паспорту — можливість отримати свою частку доходів від експлуатації національного надбання в грошовому еквіваленті, наприклад, на свою картку. Це формується за рахунок експлуатації надр та, скажімо, державної власності", — впевнений Віталій Кулик.

На його думку, тільки тоді це підвищить політичну вартість українського громадянства.

"Проте поки що я не бачу політичної волі до таких сміливих рішень. Поки є лише просте рішення дати іноземцям можливість отримати український паспорт або навпаки дати українцям можливість отримати іноземний паспорт", — резюмував Віталій Кулик.

Процес буде тривалим

Звісно, потрібно розуміти, що прийняття законопроєкту про множинне громадянство — питання не одного тижня чи навіть місяця.

На думку Василя Гуменюка, наскільки довго його прийматимуть буде залежати від народних депутатів, які мають, по-перше, прочитати законопроєкт, обговорити його, висловитися щодо потреби цієї ініціативи.

"Наприклад, якщо потрібно буде приймати цей законопроєкт лише після змін до Конституції, то потрібно буде витримати усі процедури щодо цього. Звернутися до Конституційного суду, який має дати свій висновок. Це точно не питання одного тижня. Це мінімум кілька місяців", — запевняє суддя Верховного суду України у відставці Василь Гуменюк.

В той самий час, на думку політолога Олександра Палія, головне, щоб в усій цій історії, як кажуть, була виключена росія та усі інші держави, що допомагають росіянам. До речі, президент Володимир Зеленський вже заявив, що громадяни росії не зможуть набути громадянства України.

"Зрозуміло, щоб не було спільного громадянства з Білоруссю, Північною Кореєю та Іраном, які допомагають росії. По-друге, спільне громадянство має бути лише з тими країнами, що є для України справжніми друзями, надаючи нам військову допомогу. Нам не потрібно мати спільне громадянство з тими країнами, що є недружніми або ж нейтральними до нас в цей нелегкий для України час", — вважає Олександр Палій.

Загалом же фахівці підкреслюють, що питання про запровадження в Україні множинного громадянства може бути на часі. Мовляв, багато людей виїхали з України і потрібно, щоб вони хоча б мали зв’язок зі своєю Батьківщиною.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності