UA | RU
19 січня 2024, 15:43

Полтава без тепла і води? Чому місто посеред зими може спіткати ЖКГ-апокаліпсис

Вже невдовзі Полтава й деякі міста та селища, що розташовані навколо обласного центру, можуть залишитися без опалення, гарячої води. І все це може відбутися, зокрема, через недалекоглядну політику місцевої влади
Вже невдовзі Полтава й деякі міста та селища, що розташовані навколо обласного центру, можуть залишитися без опалення, гарячої води. І все це може відбутися, зокрема, через недалекоглядну політику місцевої влади
Фото: "Полтаватеплоенерго"

RegioNews розбирався, чому жителі Полтави ризикують посеред зими опинитися без благ цивілізації.

Сьогодні опалення та гарячу воду у будинки жителів Полтави та деяких навколишніх громад постачає Полтавське обласне комунальне підприємство "Полтаватеплоенерго", що підконтрольне Полтавській обласній раді. Саме очільник облради Олександр Біленький і почав розганяти інформацію про те, що вже невдовзі "Полтаватеплоенерго" може стати банкрутом, що, звісно ж, може призвести до жахливих наслідків — припинення постачання опалення та гарячої води для жителів Полтави та околиць. Сам Біленький вже прямо каже, що все це може відбутися через ситуацію навколо Кременчуцької ТЕЦ.

Історія з Кременчуцькою ТЕЦ

Свого часу Кременчуцьку ТЕЦ, що є одним із найбільших підприємств ТКЕ на Полтавщині, входила до орбіти олігарха Ігоря Коломойського, який зараз перебуває в СІЗО. Протягом весни 2022 року Кременчуцьку ТЕЦ кілька разів обстріляли росіяни. Вже влітку ТЕЦ передали на баланс Полтавській облраді, а фактично — у керування "Полтаватеплоенерго", щоб відновити роботу після ракетних ударів. Зараз же керівництво підприємства заявляє, що під час передачі ТЕЦ їм не було відомо про шалені борги, які мала теплоелектроцентраль перед "Нафтогазом". Йдеться про борг майже у 1,5 мільярда гривень, і саме його тепер вимагає сплатити державна газопостачальна компанія.

Зараз голова Полтавської облради та керівництво "Полтаватеплоенерго" хочуть, аби Кременчуцьку ТЕЦ на свій баланс забрала держава, щоб вже центральна влада вирішувала, як погасити борги ТЕЦ перед "Нафтогазом". 16 січня навіть відбулась сесія Полтавської облради, на якій депутати проголосували за звернення до президента та уряду з проханням забрати Кременчуцьку ТЕЦ на баланс держави.

Водночас Біленький уже неодноразово заявляв про те, що обласний бюджет не потягне виплату такого боргу, який, за його словами, був "напрацьований" ще до того, як ТЕЦ перейшла у власність області.

Більше того, після Нового року Біленький заявив, що "Полтаватеплоенерго" переведена "Нафтогазом" на тариф ПОН — постачальника останньої надії. Простіше кажучи, якщо у 2023 році "Полтаватеплоенерго" сплачувала близько 8 гривень за 1 куб. метр газу для генерації тепла, то з 1 січня 2024 року цей тариф уже становить більше 25 гривень за 1 куб. метр. Тому Біленький каже, що з такими тарифами на закупівлю газу "Полтаватеплоенерго" може оголосити себе банкрутом.

Проблема виникла не вчора

Восени 2023 року деякий час абоненти "Полтаватеплоенерго" вже сиділи без гарячої води. Саме тоді конфлікт між комунальним теплоенерго та "Нафтогазом" досяг здавалося свого піку, адже "газовики" вимагали сплатити борг, що має Кременчуцька ТЕЦ, а тому прикрутили постачання газу "Полтаватеплоенерго". Усе вирішив лише діалог керівників Полтавської області та центральної влади у Києві. Після цього "Нафтогаз" відновив постачання газу "Полтаватеплоенерго", але як виявилось, проблеми нікуди не зникли, адже з нового року "Нафтогаз" вже хоче, щоб полтавське теплоенерго сплачувало не по 8 гривень за 1 куб. метр газу, а усі 25 гривень.

Разом з тим, окремі представники Полтавської облради постійно скаржаться на занизькі тарифи на комунальні послуги. Наприклад, влітку 2023 року депутат Полтавської облради та за сумісництвом перший заступник гендиректора "Полтаватеплоенерго" Ігор Процай скаржився, що вартість енергоносіїв зростає, але тарифиьна теплову енергію під час воєнного стану підвищувати заборонено. Чиновник тоді поскаржився, що чинні тарифи мінімум на 20% нижчі, ніж економічно обґрунтовані. Мовляв, через це збитки "Полтаватеплоенерго" за рік сягнуть близько 800 мільйонів гривень.

З іншого боку на фоні таких заяв досить дивно виглядає рішення, яке Полтавська облрада прийняла минулого 2023 року. Тоді депутати проголосували за те, щоб знизити тариф на теплову енергію для приватних підприємств майже у два рази, а для населення не підвищувати тариф. Саме подібні популістичні заяви та рішення облради прослідковувались роками, що зрештою, можна припустити, і призвело до проблем сьогодення.

Заплутана тарифна система

Наприклад, у Полтаві загалом заплутана тарифна система на ту ж послугу з постачання опалення. Ще у грудні 2021 року Полтавською облрадою було прийнято рішення про так званий двоставковий тариф. Він складається з умовно-змінної частини тарифу та умовно-постійної частини тарифу. У першому випадку йдеться про фактично спожите тепло під час опалювального сезону, а друга частина тарифу — сплачується населенням протягом усього року, і її можна назвати абонплатою за послуги з постачання опалення. Саме з умовно-постійної частини тарифу покриваються витрати на заробітні плати, ремонти, сплату податків і таке інше.

За офіційними даними "Полтаватеплоенерго", наприклад, у листопаді 2023 року населення сплачувало майже по 16 гривень за 1 кв. м опалювальної площі житла, якщо брати умовно-змінну частину тарифу. А от так звана абонплата — умовно-постійна частина тарифу — була на рівні трохи більше 10 гривень за 1 кв. м. Тобто, якщо брати середньостатистичну трикімнатну квартиру в Полтаві площею 65 кв. м, то в листопаді за опалення такого житла його власники загалом сплачували майже 1700 гривень. Для порівняння, у Києві вартість була такою самою. Тобто, тариф на рівні зі столицею, і це може піддавати сумніву постійні заяви представників Полтавської облради про занизькі тарифи.

З гарячою водою ситуація теж неоднозначна. По-перше, у Полтаві, по суті, плаваючий тариф на постачання гарячої води населенню. Наприклад, для одних житлових будинків він може складати 105 гривень за 1 куб гарячої води, а для деяких будинків — навіть 127 гривень за куб. Хоча у більшості великих міст країни тариф один для усіх споживачів. До того ж, подекуди набагато нижчий, ніж у Полтаві. Наприклад, у тому ж Києві за 1 куб гарячої води населення сплачує трохи менше 98 гривень, і цей тариф один для усіх будинків. Причому слід враховувати і той факт, що у столиці звісно зарплати вищі, ніж у Полтаві.

Втім, можливе припинення теплопостачання та гарячої води є не єдиною проблемою для жителів Полтави. Днями стало відомо, що комунальне підприємство "Полтававодоканал", що підпорядковується також Полтавській облраді, має 8 млн гривень боргу перед "Полтаваобленерго" за використану електроенергію. За несплату цього боргу енергетики вже вимкнули електропостачання в деяких офісах "Полтававодоканал". Якщо ж і після цього борг не сплатять, є велика загроза відключення від електропостачання насосів водоканалу, а це вже призведе до відсутності холодного водопостачання для багатоповерхівок Полтави. За останнім даними голови Полтавської облради Олександра Біленького, ситуація з точковим відключенням структур "Полтававодоканал" наразі стабільна і загрози відключення води для жителів міста немає. Втім, чи буде так продовжуватися й надалі, сам очільник облради, схоже сам не знає.

Тобто, як бачимо, одразу два комунальні підприємства критичної інфраструктури, що підпорядковуються Полтавській облраді, мають величезні проблеми з виплатою боргів. І найбільш ганебно у цій ситуації те, що заручниками цієї ситуації є саме жителі обласного центру та деяких навколишніх міст.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності