UA | RU
30 грудня 2023, 13:33

Підозра "алкогольному магнату": хто такий Євген Черняк, і чому за нього взялась СБУ

У відомого українського виробника горілки Євгена Черняка з’явилися серйозні проблеми, адже СБУ підозрює його у пособництві рф.
У відомого українського виробника горілки Євгена Черняка з’явилися серйозні проблеми, адже СБУ підозрює його у пособництві рф.
Фото: @chernyak_yevgeny / Instagram

RegioNews розібрався, хто такий Євген Черняк, і чому його бізнес асоціюють з росією.

Напередодні Служба безпеки України повідомила, що українському бізнесмену Євгену Черняку оголошено про підозру за статтею Кримінального кодексу "пособництво державі-агресору, вчинене за попередньою змовою групою осіб". Такі ж підозри отримали шість топменеджерів компанії Черняка, яка спеціалізується на виробництві спиртних напоїв. В СБУ запевнили, що зібрали доказову базу, згідно з якою Черняк підозрюється у фінансуванні збройної агресії росії.

Більше того, у спецслужбі підкреслили, що, за їхніми даними, компанії Євгена Черняка продовжили вести бізнес з росією попри повномасштабну російську агресію проти України. Наприклад, слідство стверджує, що протягом 2022 року всі компанії, що підпорядковані Черняку, сплатили до бюджету рф податків та різноманітних зборів на суму, що еквівалентна 6 млрд гривень. Також в СБУ кажуть, що підприємства Черняка, які розташовані у Центральній Азії та на Південному Кавказі для виробництва своєї продукції закуповували спирт у росії, причому робили це у промислових обсягах. В СБУ також додали, що під час обшуків було знайшли відповідні документи.

Після оголошення підозри Євгену Черняку правоохоронці вже вирішують питання щодо арешту як приватного майна фігурантів справи, так і корпоративного майна.

Як Черняк став алкогольним магнатом

Євген Черняк народився у Запоріжжі в 1969 році. З його офіційної біографії випливає, що наприкінці 80-х років він два роки служив в радянській армії на території Одеської області. В середині 90-х років закінчив Запорізький технічний університет. Після цього був керівником приватних фірм, а на початку 2000-х років заснував лікеро-горілчаний завод "Хортиця". Продукція заводу дуже широко рекламувалася і мала попит серед українців. Вже пізніше Черняк придбав ще кілька лікеро-горілчаних заводів в Україні, що згодом побудило його до створення холдингу "Global Spirits", який спеціалізується на виробництві алкогольних напоїв, які експортуються до багатьох країн світу. Свого часу цей холдинг навіть був одним зі світових лідерів за кількістю виробленої та проданої продукції.

За словами самого Черняка, за часів Януковича (2010-2014 роки) на його бізнес здійснювалися постійні "наїзди", а тому ще до початку Революції гідності алкогольний магнат поїхав жити до США. Євген Черняк вже давно є доларовим мультимільйонером, а також регулярно входить до різноманітних рейтингів найбагатших людей України.

У США Черняк зазвичай проживає у Нью-Йорку, де сконцентровані дуже багато різноманітних центральних офісів та представництв світових компаній. Під час зустрічей з журналістами Євген Черняк поводить себе наче звичайний житель американського мегаполісу: ранкова пробіжка, кава у найближчій кав’ярні і поїздка на метро чи на таксі до свого офісу. Сам мільйонер розповідав журналістам, що у США веде спосіб життя бідної людини, але з грошима.

Окрім своєї основної діяльності – виробництва алкоголю, Черняк вже кілька років веде свій блог на YouTube, а його канал Big Money має понад 800 тис. підписників. На цьому каналі Черняк викладає різноманітні інтерв’ю з відомими бізнесменами, які розповідають, як їм вдалося досягти успіху. Крім цього, сам Черняк збирає цілі зали охочих розібратися, як відрити та розвивати бізнес. Одним словом, він є досить відомою та медійною персоною.

Фото: facebook.com/evgeniychernyk

Санкції росії

Влітку 2023 року російські силовики провели велику кількість обшуків у справі міжнародного алкогольного холдингу "Global Spirits", яким володіє Євген Черняк. У помешканнях, на складах та в офісних приміщеннях компанії, що представлена на території росії, були проведені обшуки. Тоді ж місцеві силовики вилучили комп'ютерну техніку та фінансово-господарську документацію, а також провели допити засновників і керівників організацій, що входять до холдингу Черняка. Самого ж горілчаного магната у рф оголосили у розшук, а справа щодо нього та його підлеглих трактується як "фінансування тероризму". Справа в тому, що, за даними російського слідства, працівники холдингу Черняка підтримували Збройні сили України, а після початку повномасштабного вторгнення росії перевели на потреби ЗСУ понад 500 млн рублів. Вже після всіх цих обшуків росія внесла Євгена Черняка до списку екстремістів та терористів.

Проте після того, як українські журналісти почали публікувати новини щодо справи проти Черняка та його компанії у росії, піар-служба "Global Spirits" навіть звернулась до журналістів зі спростуванням інформації щодо "пресування" силовиками росії представників компанії. Мовляв, "Global Spirits" взагалі не працює на ринку рф і не має там співробітників, а з 2014 року російська сторона заборонила ввозити на територію країни-агресора горілчану продукцію компанії.

Фото: bigmoneyconf.com

Втім, цікавим є момент, що представники самої компанії Черняка визнали, що ще 24 лютого 2022 року відкликали ліцензію на виробництво брендів в рф. Мовляв, це була єдина процедура, що давала можливість передчасно припинити дію ліцензії раніше встановленого строку. Наостанок у компанії додали, що саме так зробили всі американські та європейські компанії, які вирішили залишити ринок росії після її повномасштабного вторгнення на територію України. Фактично "Global Spirits" підтвердила, що була все ж присутня на ринку росії до 24 лютого 2022 року. Тобто ця присутність у рф була можливою для компанії Черняка після анексії росіянами Криму і початку війни на Донбасі навесні 2014 року. І лише повномасштабна війна рф проти України збудила власників компанії піти з росії.

У російських ЗМІ взагалі прямо писали, що з холдингом Євгена Черняка протягом 2011-2022 років були тісно пов’язані лікеро-горілчані заводи "Русский север" і "Родник". Перший завод знаходиться у Вологодській області, а другий – у Московській області. Причому свого часу в українських інтернет-магазинах з продажу алкоголю була навіть доступна горілка з назвою "Русский север" і в анотації до неї було чітко вказано, що походить вона з Вологодської області на території росії, а виробником є "Global Spirits". Втім, після 2022 року навіть російські фахівці та журналісти визнавали, що активи цих брендів були виведені з-під керування компанії Євгена Черняка.

До речі, у грудні 2023 року російські ЗМІ писали, що заводи "Русский север" та "Родник" готують до фактичної націоналізації шляхом передачі їх в керування "Росимущества".

Фактично і російські журналісти, і СБУ стверджують, що компанії Черняка працювали в росії і навіть сплачували податки до бюджету рф. Навіть якщо припустити, що зараз на території росії немає жодної компанії, що підпорядковується Черняку, то в 2022 році вони, схоже, були. Тому тепер слідство має з’ясувати все, що стосується справи компанії Євгена Черняка, яка є одним з лідерів виробництва спиртних напоїв не тільки в Україні, але в усьому світі.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
У Херсоні продовжили час руху міського транспорту — графік
03 травня 2024, 17:54
На Харківщині Сили оборони знищили склад БК та мінометний розрахунок росіян
03 травня 2024, 17:31
З якими хворобами можуть мобілізувати до армії: Міноборони оприлюднило перелік
03 травня 2024, 17:18
Мешканець Дніпра зґвалтував та вбив 11-річну дівчинку: фото
03 травня 2024, 16:55
СБУ звернулася до українців напередодні Великодня
03 травня 2024, 16:49
Дві чиновниці, які вивели мільйони гривень з рахунків КП під час окупації Херсона, постануть перед судом
03 травня 2024, 16:28
Направив лист спецпоштою Генштабу: чи справді Сирський подав прохання про відставку
03 травня 2024, 16:17
Як на Харківщині вимикатимуть світло на Великдень
03 травня 2024, 15:51
Росіяни вбили трьох жителів Донеччини
03 травня 2024, 15:50
Масовані штурми та понад 250 БпЛА-розвідників: як росіяни атакують на Запоріжжі та Херсонщині
03 травня 2024, 15:34