UA | RU
29 листопада 2023, 17:15

Запуск аеропортів: Чи будуть безпечними польоти цивільної авіації під час війни

Останнім часом офіційні особи в Україні публічно заявляють про можливість відкриття деяких аеропортів та поновлення польотів цивільної авіації
Останнім часом офіційні особи в Україні публічно заявляють про можливість відкриття деяких аеропортів та поновлення польотів цивільної авіації
wikipedia.org

RegioNews розбирався, який з аеропортів можливо відкрити для польотів і наскільки це безпечно в нинішніх умовах.

Цивільна авіація припинила функціонувати в Україні одразу після початку повномасштабного вторгнення росії 24 лютого 2022 року. Хоча до того український повітряний простір використовували дуже багато авіакомпаній, як для внутрішніх польотів так і за кордон. Дешеві авіаквитки пропонували багато лоукостерів, що давало змогу злітати до Європи навіть за 700-800 гривень з урахуванням купівлі квитка заздалегідь.

Сьогодні жоден з аеропортів країни не виконує своїх безпосередніх функцій, а свої літаки авіакомпанії перегнали до інших країн. Звісно це призвело до падіння авіагалузі України, а також супутніх галузей таких, як туристична. На роботі останньої також позначилась мобілізація, адже більшість чоловіків є невиїзними. Тому здебільшого за кордон на відпочинок їздять жінки з дітьми або ж пенсіонери, які можуть це собі дозволити.

Тому сьогодні для підтримки багатьох галузей дуже не вистачає працюючих аеропортів в Україні і це питання вже неодноразово підіймалося, але усе гальмується через питання безпеки. Нещодавно навіть очільник Офісу президента Андрій Єрмак наголошував, що в Україні потрібно посилювати системи протиповітряної оборони і якщо це станеться, можна вже казати про реальні кроки для відкриття хоча б одного аеропорту в Україні.

Ужгород найближче до Європи

Закарпаття з початку повномасштабної війни є чи не найбільш безпечним місцем в Україні, а ще аеропорт в Ужгороді знаходиться дуже близько до кордону з Євросоюзом.

За словами колишнього очільника Тернопільського обласного комунального підприємства "Тернопільавіаавтотранс" Юрія Малецького, що знається на питанні аеропортів на Західній Україні, з Ужгорода досить безпечно запускати польоти літаків.

"Справа в тому, що в одному напрямку літаки будуть злітати прямісінько на Євросоюз. А якщо злітати за іншим курсом, то літак має розвернутися в радіусі десь 15 кілометрів і також летіти в бік ЄС. Відстань невелика, якщо враховувати швидкість літака. Проте потрібно все ж враховувати наявність повітряних тривог", — каже Юрій Малецький.

У свою чергу експерт з військових питань Інституту євроатлантичного співробітництва Ігор Козій також вважає, що Ужгород є чи не єдиним аеропортом, який взагалі можна розглядати до відкриття в сьогоднішніх умовах.

"В Ужгороді за великим рахунком закінчується злітно-посадкова смуга місцевого аеропорту і вже починається Словаччина. Літак по землі злітає, піднявся і вже в небі над цієї країною. Крім Ужгорода я не впевнений, що ще десь можливо запускати польоти", — вважає фахівець.

Львівський аеропорт

Серед усіх аеропортів на Західній Україні львівський є найбільш розвиненим, адже після Євро-2012 минуло не так і багато часу, а саме до футбольного форуму його оновили. Втім, експерти зважають на багато ризиків, якщо розглядати місцевий аеропорт для відкриття.

Фото: wikipedia.org

"Якщо брати аеропорт у Львові, то це 80 км до кордону, — каже Ігор Козій. — Поки літак долетить до кордону з Польщею він може бути збитий. Росіяни такі, що захочуть показати так би мовити браваду, а тому візьмуть і зіб’ють такий літак".

Юрій Малецький додає, що для того аби після злету з львівського аеропорту літак пересік кордон з Польщею йому потрібно близько 12-15 хвилин.

"Але моделюємо ситуацію: злітає літак і починається повітряна тривога. Що ми в такому разі робимо? За ідеєю потрібно саджати літак на той аеродром звідки він злітав. Якщо встиг перетнути повітряний простір країни ЄС, то вже інше питання. Львів відносно безпечний, але під час повітряної тривоги, то я важко собі уявляю такі польоти, адже як не саджати літак під час неї? Єдине, що якщо на момент зльоту не почалась тривога, то можна ще встигнути долетіти до сусідньої країни. Але і тут потрібно враховувати звідки росіяни можуть запускати ті ж "Шахеди" чи ракети. Наприклад, свого часу вони стріляли в напрямку Західної України навіть з Придністров’я. Якщо "Шахед" звідти буде летіти, то ще є запас аби літак долетів до Польщі, але якщо це балістична ракета, я навіть не знаю — небезпечно це", — каже фахівець.

Ігор Козій взагалі вважає, що львівський аеропорт маловірогідний для відновлення польотів в Україні.

"Грубо кажучи, хіба якщо видати кожному пасажиру парашут і сказати, що не кожен з вас долетить до землі. Якщо ми беремо львівський аеропорт, то в його бік можуть запускати ракети з Білорусі. Підлітний час ракети може в такому разі складати 3-5 хвилин. Яка ж тоді має бути швидкість операторів повітряного простору на цьому напрямку аби миттєво зреагувати на загрозу?" — задає риторичне питання Ігор Козій.

Які ще аеропорти можна розглядати

За словами Юрія Малецького, можна також розглядати аеропорт Чернівців, адже до кордону з Румунією від нього усього 80 кілометрів. В той же час він зазначає, що аеропорт у Луцьку непідготовлений, але навіть якби він був готовий до прийняття літаків, все рівно його ніхто не розглядав би, адже зовсім поряд знаходиться Білорусь з території якої запросто може прилетіти ракета.

Фото: wikipedia.org. Аеропорт в Чернівцях

Ігор Козій взагалі дає фантастичний варіант відновлення польотів з Одещини.

"Є ще варіант літати одразу на Румунію, адже неподалік кордону є місто Болград, де колись знаходилась повітряно-десантна дивізія. Там є злітно-посадкова смуга ще з радянських часів. Це не аеропорт, а просто смуга. Але якщо там збудувати невеличке приміщення для обслуговування пасажирів, то можна й відкрити польоти. Там не встигнеш злетіти з Болграда, як вже пересікаєш Дунай і вже в повітряному просторі Румунії. Але це дуже філігранна робота має бути", — каже Ігор Козій.

Проте він додає, що все ж повітряні тривоги можуть внести значні корективи.

"Подивіться, як зараз реагують на МІГ-31. От він злетів і фактично уся країна "сіла". Але це виправдано, адже та ж сама ракета "Кинджал", яку може нести цей МІГ-31, летить дуже швидко — гіперзвукова швидкість. Хоча наші військові і навчилися збивати такі ракети, але все рівно усе це небезпечно. Якщо навіть буде ракета менш швидкісна, то все рівно є величезна небезпека", — зазначає Ігор Козій.

Чи на часі відкриття аеропортів

За словами Юрія Малецького, через заборону польотів завмерла ціла галузь і це стосується не тільки авіакомпаній, але й "Украероруху", який забезпечує аеронавігаційне обслуговування у повітряному просторі України та у повітряному просторі над відкритим морем.

"Купа аеродромів втратили сертифікати експлуатантів, адже не використовуються за призначення. Туристична галузь само собою втратила багато, адже не усі виїзні зараз. Наприклад, зараз аби полетіти в якусь країну потрібно спочатку доїхати до тієї ж Молдови, Румунії чи Польщі, де найближчі аеропорти. А візьміть ще час, який потрібно вистояти на кордоні, адже це може бути і 8 годин. Тобто, запуск деяких аеропортів в Україні розв’язав би багато питань в плані логістики і туристичної галузі", — каже Малецький.

Отже, як бачимо ситуація з можливими відкриттям аеропортів досить складна, а якщо і розглядати це питання, то фактично можна почати польоти хіба з аеропорту Ужгорода, адже це найбільш безпечно. Усі інші аеропорти на Західній Україні все ж є досить небезпечними для польотів через можливі запуски ракет, як з росії так і з Білорусі.

Втім, не слід забувати і про те, що своє слово для початку має сказати Генштаб. Саме такий дозвіл для початку потрібно отримати, як зазначають фахівці. Але зважаючи на усю ситуацію в країні ще не факт, що Генштаб піде на такий крок. Тому фактично питання про відновлення польотів цивільної авіації в Україні залишається відкритим.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності