UA | RU
29 вересня 2023, 13:00

Скандальна заява Корнієнка: чому Україна вже перейшла до "президентської держави"

Навколо "Слуги народу" і Президента розгорілася нова жвава дискусія з присмаком скандалу. Поштовхом до неї стали слова першого віцеспікера та одного з лідерів президентської партії Олександра Корнієнка про тестування моделі переходу від парламентсько-президентської до президентської форм правління. І хоча опозиція дещо вільно протрактувала слова депутата, втім побоювання щодо зростання повноважень глави держави аж ніяк не безпідставні.
Навколо "Слуги народу" і Президента розгорілася нова жвава дискусія з присмаком скандалу. Поштовхом до неї стали слова першого віцеспікера та одного з лідерів президентської партії Олександра Корнієнка про тестування моделі переходу від парламентсько-президентської до президентської форм правління. І хоча опозиція дещо вільно протрактувала слова депутата, втім побоювання щодо зростання повноважень глави держави аж ніяк не безпідставні.
Фото: sluga-narodu.com

Все почалося з того, що слова Кірієнка на своїй фейсбук-сторінці процитувала депутатка Київради Вікторія Пташник. "Ми зараз тестуємо модель переходу від парламентсько-президентської держави до президентської, з сильним президентом", – зазначила вона. І багато хто сприйняв це як намір партії влади змінити Конституцію та надати главі держави нових повноважень. Що, звісно, викликало обурення великої частини суспільства, переважно серед прихильників опозиційних до чинного глави держави політсил.

Втім, сам Корнієнко одразу ж заперечив, що мова йде про розширення повноважень Президента. Мовляв, йшлося лише про ситуацію в умовах воєнного стану. Пізніше в мережі з'явився повний запис його виступу, який підтверджує, що слова віцеспікера таки дещо вирвали з контексту. "Я думаю, що ми останні 600 днів тестуємо зсув нашої парламентсько-президентської моделі у бік більш сильного президента", - зокрема сказав він.

Дійсно, ні про які зміни до Конституції, ані про перехід до президентської форми правління Корнієнко не говорив, а опозиція інтерпретувала слова Корнієнка у вигідний для себе спосіб.

Однак тут важливий не сам факт перекручування, як те, що фактично відбувається в державі. Адже ще з 2019 року, задовго до початку повномасштабного вторгнення та введення воєнного стану, ми всі спостерігаємо серйозне посилення повноважень і ролі Президента.

Що цьому сприяло? По-перше, безпрецедентна підтримка Володимира Зеленського на президентських виборах. Величезний кредит довіри надав йому й великої політичної ваги як в очах українського народу, так і в очах інших учасників політичного процесу. Повний контроль над парламентською монобільшістю "Слуги народу", яка хоч і є неоднорідною, сформував навколо Володимира Олександровича образ батька нації. І війна ще більше підсилила його. Та й опозиція ніколи не заперечувала того факту, що зараз має набагато менше можливостей та впливу, ніж в останні роки української незалежності.

На цьому фоні політична роль уряду та парламенту стала набагато нижчою. Вже давно не секрет, що нових міністрів, начальників силових і правоохоронних органів, керівників ключових і найбільш "хлібних" органів виконавчої влади затверджують аж ніяк не в будівлі Кабміну, а на вулиці Банковій. А Верховній Раді у цьому процесі відводять чисто протокольну функцію.

Тому слова Корнієнка добре лягли у канву загальнополітичної ситуації в країні, що і викликало таку гостру реакцію громадськості. Але не цей момент є найголовнішим.

Загалом "слуг" нинішня ситуація в країні цілком влаштовує. Щоправда, вони завжди не враховують, що великі рейтинги й широкі повноваження покладають на них співмірну відповідальність. А це небезпечно для самого Володимира Зеленського.

У разі будь-яких "проколів" влади уся відповідальність лягає персонально на президента та його найближче оточення. Це чудово підкреслило нещодавнє соціологічне опитування, у якому переважна більшість покладає на Президента повну відповідальність за корупцію в уряді та військових адміністраціях. І це опитування дуже не сподобалося Офісу президента, спонукавши можновладців висунути не надто обґрунтовані претензії до соціологів.

Президенту важливо не забувати, що великі повноваження продукують посилену відповідальність, яка б'є і по самому президенту. Все було б простіше, якби в країні зберігався певний баланс влади й опозиції. Але, через як об'єктивні, так і суб'єктивні причини, з 2019 року вага президента як і його відповідальність за ситуацію в країні лише зростає.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
У двох містах Росії спалили тепловози: що відомо
29 квітня 2024, 04:40
Росіяни продаватимуть квартири і будинки українців, які виїхали з ТОТ, – Федоров
29 квітня 2024, 03:20
Штурмують на мотоциклах: під Бахмутом Сили оборони знищили російську техніку
29 квітня 2024, 02:25
Модернізовані F-16 дадуть змогу знищувати російські Су-35, — експерт про перелом у війні
28 квітня 2024, 19:00
За тиждень РФ втратила понад 6500 солдат та майже 850 одиниць техніки
28 квітня 2024, 18:00
У ДТЕК повідомили, скільки разів РФ атакувала українські ТЕС
28 квітня 2024, 17:30
Українські розвідники знищили нову російську антидронову РЛС вартістю 100 тисяч доларів
28 квітня 2024, 16:52
У Запоріжжі росіяни атакували промисловий обʼєкт – ОВА
28 квітня 2024, 16:09
Ситуація загострилась: Сирський пояснив, що відбувається фронті
28 квітня 2024, 15:52
У Запорізькому цирку з висоти зірвалися неповнолітні гімнасти – поліція
28 квітня 2024, 15:29