UA | RU
08 вересня 2023, 15:00

Зима близько: Як підготуватися і що закупити до нових відключень світла

Чиновники різних рівнів своїми заявами почали «готувати» українців до важкої зими ще влітку. Мовляв, потрібно розуміти, що ситуація з відключенням електроенергії не буде кращою, ніж минулого року.
Чиновники різних рівнів своїми заявами почали «готувати» українців до важкої зими ще влітку. Мовляв, потрібно розуміти, що ситуація з відключенням електроенергії не буде кращою, ніж минулого року.
Фото: Freepick

Тож готуватися до складної зими потрібно вже зараз. Тим більше, що чим ближче настання холодів, тим вищою буде вартість необхідних під час відключення світла речей.

RegioNews розбирався, як підготуватися до зими, щоб мати хоча б мінімальний побутовий комфорт під час ймовірних відключеннях світла.

Як зробити світло в оселі без електроенергії

Звісно, найпростіший метод забезпечити світло у приміщені під час відключення електроенергії, це просто придбати якісний ліхтар. Радимо обирати такий пристрій з вбудованим акумулятором, адже під час подальшої експлуатації це збереже ваш бюджет — не доведеться витрачатися на батарейки. Ліхтар з вбудованим акумулятором дає змогу заряджати його від розетки 220 В, а коли світла немає, пристрій працює автономно. Середня вартість більш-менш якісного ліхтаря на акумуляторі складає 700-800 гривень. Хоча, за змоги потрібно брати пристрій, починаючи хоча б від 1000 гривень — він буде і якіснішим, і довше працюватиме без підзарядки.

Додамо, що останнім часом продавці вже почали потроху підвищувати ціни на такі ліхтарі. Нагадаємо, що минулої зими навіть найдешевші ліхтарі на акумуляторах продавали мінімум по 1500 гривень. Остання порада щодо ліхтарів: краще не купуйте дешеві пристрої з акумулятором по 200-400 гривень невідомих виробників десь на розкладках біля зупинок громадського транспорту. Зазвичай такі ліхтарі функціонують кілька тижнів, а потім їх можна викинути на смітник.

Також досить ефективною є світлодіодна стрічка. Це на перший погляд звичайна самоклейна стрічка, але в неї вмонтовані світлодіоди. Просто наклеюєте її на стіну чи шафу, і під час відсутності електроенергії у вас є джерело світла, що здатне освітити середню за розмірами кімнату. Радимо брати хоча б 3-5 метрів такої стрічки, щоб мати ефект від неї. Наприклад, бобіну з 3 метрами світлодіодної стрічки можна придбати в середньому за 300 гривень, а на 5 метрів потрібно витратити близько 400 гривень. Варто пам’ятати, що є стрічки із живленням безпосередньо від розетки, а це під час блекауту не врятує. Тому слід обирати світлодіодну стрічку з USB, адже так її можна підключити, скажімо, до повербанку і буде безперебійне освітлення на кілька годин.

Крім цього, один з найпростіших методів зробити освітлення у кімнаті, просто розвісити на стінах та шафі новорічні гірлянди. Вони споживають дуже мало енергії від батарейок і є чи не найдешевшим джерелом світла. Коштують новорічні гірлянди теж недорого — 100-200 гривень.

Звісно, можна також користуватися звичайними свічками, але проблема в тому, що однієї свічки навряд чи вистачить хоча б на один "сеанс" відключення світла взимку, а ще свічки досить дорого коштують. Зараз їх продають по 15-20 гривень, а минулого року під час блекаутів їх пропонували навіть по 30-40 гривень. Тобто, за місяць лише на свічки люди, які ними користувалися, витрачали близько 1000 гривень.

Фото: Freepick

Повербанки та зарядні станції

В умовах відключень світла без повербанк, за допомогою якого можна заряджати домашні гаджети, буде не обійтися. Бажано брати пристрій на 20 000 міліампер. Цього вистачить, наприклад, щоб близько чотирьох разів зарядити смартфон. Також від повербанку можна заряджати ліхтарі з вбудованими акумуляторами, або ж світлодіодні стрічки. Загалом чим більша ємність батареї повербанку, тим краще.

Повербанки на 20 000 міліампер будуть коштувати в районі 1 тис. гривень, але чим вища вартість, тим краща якість. Майте на увазі, що якщо купуватимете повербанк якоїсь невідомої марки, скажімо, на ті ж 20 000 міліампер за 500-600 гривень, то насправді від такого пристрою отримаєте ємність батареї максимум на 10 000 міліампер. Тобто, сама якість таких дешевих пристроїв дуже низька.

Загалом, якщо дозволяють кошти, краще придбати повербанк на 30000-40000 міліампер з яким ви вже точно зможете заряди і смартфон, і різноманітні світильники на акумуляторах та багато іншого. Але коштуватиме такий пристрій кілька тисяч гривень.

Ще з минулого року дуже популярними стали зарядні станції і це вже набагато крутіший пристрій ніж ті ж повербанки. За допомогою зарядної станції можна навіть живити Starlink, щоб працювати з Інтернетом. Також заряду станції вистачить, щоб повністю заряди близько 15 смартфонів. Сама ж станція досить швидко заряджається – усього година-дві. Втім, тут вже і вартість неабияка – від 10 тис. гривень за більш-менш пристойний варіант.

Тримайте напоготові термоси з окропом

Також не зайвим буде запастися термосами в які можна набирати окріп, щоб він якомога довше тримав свою температуру. Справа в тому, що, наприклад, в тому ж Києві під час минулорічних затяжних блекаутів разом з електроенергією в квартирах зазвичай зникала і гаряча вода. Тому, якщо у вас, наприклад, є немовля, кілька термосів дуже врятують ситуацію, коли дитину потрібно помити, а гарячої води у крані немає. Оскільки навіть під час відсутності світла холодне водопостачання є, то за допомогою окропу з термосу можна зробити теплу воду для миття дитини. Вартість якісних термосів теж не мала і стартує від 500 гривень, але на різноманітних платформах з продажу вживаних товарів термос можна придбати навіть за кілька сотень гривень.

Також є ще варіант зробити запас пластикових пляшок в які набирати гарячу воду з крану. Пляшки можна ставити біля батареї, закутавши у ковдру, адже так температура води довше зберігатиметься.

На чому готувати їжу

Минулого року багато містян зіштовхнулися з проблемою приготування їжі. Справа в тому, що більшість житлових будинків понад 10 поверхів мають електричні плити, а не газові. Звісно, під час відключення електроенергії такі плити не працюють, а газ, до речі, під час блекаутів не вимикають.

Тому мешканцям висотних будинків вкрай потрібні так звані пальники для розігрівання чи приготування їжі. Це пристрої до яких під’єднується невеличкий газовий балон на 500 грамів. Цього абсолютно достатньо, щоб кілька разів приготувати їжу. Вартість пальників стартує від 600-700 гривень. Проте, за такі гроші не варто очікувати, що ви приготуєте вечерю так швидко, як на звичайній газовій плиті. Таких дешевих пальників вистачить хіба на підігрів кружки з чаєм. Але якщо придбаєте пальник вже за півтори тисячі гривень і дорожче, матимете дуже непогану альтернативу класичній газовій плиті.

Втім, варто дуже обережно використовувати пальники у приміщені. Справа в тому, що газові балони не завжди є надійними, якщо купувати їх без сертифікації. Минулого року по усій країні неодноразово фіксували випадки, коли балони вибухали прямісінько у квартирах. Надзвичайні ситуації відбувались і через порушення техніки безпеки під час використання пальників.

Фото: Freepick

Як не втрачати інтернет під час відключення світла

Один із самих простих способів мати безперебійний доступ до всесвітньої мережі — користуватися мобільним інтернетом. Наприклад, минулого року під час відключень світла Інтернет через смартфон був доступний, як мінімум у великих містах України, адже у операторів на станціях вже тоді були безперебійні джерела електроживлення. Проте, варто мати на увазі, що не в усіх районах міста мобільний інтернет під час відключень світла все ж буде. Наприклад, минулого року у центрі Києва під час відключень електроенергії доступ через смартфон до всесвітньої мережі був, а от вже на околицях столиці його не було.

Щоб вдома був безперебійний Інтернет, потрібно купувати Starlink — супутникова платформа, зокрема, й для доступу до всесвітньої мережі. Втім, такий пристрій коштує мінімум 20 тис. гривень і дорожче, а також до нього потрібно мати безперебійне джерело енергоживлення — зарядні станції, що коштують від 10 тис. гривень. Таким чином, супутниковий Інтернет коштуватиме для вас мінімум 30 тис. гривень.

Також є варіант звернутися до провайдера, що надає вам домашній інтернет. Ще минулого року у багатьох компаніях вже була можливість забезпечувати інтернет навіть під час відключення світла за рахунок того, що на розподільчих станціях стояли акумулятори, які забезпечували безперебійну роботу. Проблема лише в тому, що такий Інтернет надається лише протягом кількох годин під час відключення світла, а потім резервні акумулятори сідають і сигнал зникає.

Хоча є тому ж Києві деякі провайдери, що надають інтернет цілодобово навіть за відсутності світла. Але підключення цієї послуги може коштувати від 500 гривень і вище. Також для початку потрібно уточнили у свого провайдера чи взагалі в них є можливість надати вам такий доступ до всесвітньої мережі.

Генератори краще будуть в нагоді у приватному будинку

Одразу слід сказати, що генератор для домашніх потреб, це все ж таки більше пристрій для приватного будинку. Хоча минулого року деякі унікуми довели, що генератор можна монтувати навіть із зовнішнього боку балкону багатоповерхівки або ж взагалі ставити просто на балконі. Хоча тут потрібно розуміти куди будуть відходити гази, що залишаються від роботи генератора, а також що робити з рівнем шуму який він створює. Тож, все ж таки потрібно орієнтуватися, що генератор більше підходить до приватного будинку.

Минулої осені та зими в Україні генератори були вкрай дефіцитними. На піку блекауту їх взагалі ніде не можна було придбати, а якщо вони десь і з’являлись, то вартість була захмарною — інколи просили і по 100 тис. гривень. Зараз генератор можна придбати навіть за 4 тис. гривень, але це буде вкрай поганий варіант з дуже малою потужністю.

Щоб мати більш функціональний і потужний генератор, потрібно викласти за нього в межах 20-25 тис. гривень. За ці гроші отримаєте пристрій потужністю близько 5 кВт, що вистачить під час відсутності світла для підключення усіх необхідних побутових електроприладів у приміщенні, включаючи холодильник.

Зверніть також увагу на так звану внутрішню обмотку генератора. Вона є з алюмінію або міді. Фахівці радять обирати другий варіант, адже мідна обмотка довше слугуватиме.

Втім, потрібно розуміти, що генератор споживає 1-1,5 літрів бензину на годину. Тобто, якщо вмикатимете пристрій хоча б на 3-4 години на добу, то пальне для нього коштуватиме 250-300 гривень. На місяць буде виходити близько 10 тис. гривень.

Тож, як бачимо, підготовка до блекауту, який прогнозують українцям, задоволення не з дешевих. Як мінімум потрібно витратити кілька тисячі гривень, щоб придбати якісний ліхтар та хоча б мінімальний набір харчових продуктів. Звісно, якщо дозволяє бюджет, можна закупитися більш потужно і пережити віялові відключення світла більш-менш у комфортних умовах. Проте, слід пам’ятати найголовніше: якщо почати закупляти різноманітні гаджети, що потрібні для блекауту, вже зараз, то можна значно зекономити, адже взимку ці товари будуть коштувати набагато дорожче.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
На Харківщині окупанти обстріляли Купʼянський район: постраждали цивільні
05 травня 2024, 16:55
У Бердянську ліквідували організатора катівні для українських полонених — ГУР
05 травня 2024, 16:30
Пошкоджені будинки та авто: після російської атаки вже 10 мешканцям Харкова надають допомогу
05 травня 2024, 16:00
Удар КАБом по центру Харкова: зросла кількість постраждалих
05 травня 2024, 15:20
У Бердянську підірвали колаборанта, який працював у виправній колонії
05 травня 2024, 14:55
Росіяни вдарили по житловому кварталу Харкова, є поранені
05 травня 2024, 14:40
У Харкові прогриміли вибухи: окупанти б'ють по місту та району
05 травня 2024, 14:24
"Запорозька Січ" відновлює роботу та готується приймати відвідувачів
05 травня 2024, 13:48
У ЗСУ повідомили, яку кількість військових зібрала РФ поблизу Часового Яру
05 травня 2024, 13:05
У Запорізькій області ППО знищила російський БпЛА-розвідник
05 травня 2024, 12:31