UA | RU
17 липня 2023, 11:40

Кримський міст закрили після серії вибухів: що відомо про пошкодження та наслідки інциденту

Вранці 17 липня на Кримському мосту сталися вибухи, що призвели до руйнування одного з прольотів залізничного полотна. Окупаційна "влада" Криму, визначила цей інцидент як "надзвичайну подію" та вжила заходів для перекриття руху на мосту, щоб уникнути поширення інформації про наслідки удару. Однак цей інцидент вже викликав загальний резонанс
Вранці 17 липня на Кримському мосту сталися вибухи, що призвели до руйнування одного з прольотів залізничного полотна. Окупаційна "влада" Криму, визначила цей інцидент як "надзвичайну подію" та вжила заходів для перекриття руху на мосту, щоб уникнути поширення інформації про наслідки удару. Однак цей інцидент вже викликав загальний резонанс
Фото: uk.wikipedia.org

RegioNews з'ясував, що проліт Кримського мосту у бік Тамані зруйнований, ще один у напрямку Керчі просів, а автомобільний та залізничні шляхи перекриті. Перед мостом утворилися величезні затори.

Що кажуть окупанти

Так званий "глава" тимчасово окупованого Криму Сергій Аксьонов сказав, що сталася "надзвичайна подія" в районі 145-ої опори з боку Краснодарського краю.

Повідомляється, що рух транспорту по мосту повністю зупинений, на під'їзді до мосту утворився багатокілометровий затор.

Згодом Аксьонов закликав окупантів утриматися від поїздок через міст і "з метою безпеки" їхати до півострова через інші тимчасово окуповані території України.

Крім того, у Національному антитерористичному комітеті РФ заявили, що Кримський міст нібито атакували два українські безпілотні надводні апарати о 3:05.

Там повідомили, що внаслідок події пошкоджено одну з секцій мосту. При цьому загинули чоловік і жінка, які їхали на автомобілі, також постраждала їхня дитина.

Крім того, у Росії відкрили кримінальну справу за статтею "терористичний акт".

У НАК заявили, що слідство нібито встановлює осіб з-поміж українських спецслужб та збройних формувань, причетних до цієї події.

У ГУР та ЗСУ прокоментували інцидент

Україна не підтверджує свою причетність до ранкових вибухів на незаконно збудованому окупантами Кримському мосту, які, за попередніми даними, спричинили руйнування одного з прольотів.

У коментарі "Суспільному" представник військової розвідки Андрій Юсов зазначив, що ГУР інцидент не коментує. "Зараз весь світ бачить багато кілометрові затори і порушення мостових конструкцій. Що стосується додаткових коментарів причин цього - ми не коментуємо. Можна лише процитувати слова керівника ГУР МОУ Кирила Буданова про те, що "Кримський міст - конструкція там зайва".

Водночас він зазначив, що через руйнування секції моста, у росіян виникнуть проблеми з логістикою. "Оскільки півострів використовується росіянами як великий логістичний хаб для переміщення сил і засобів в глиб території України. Звичайно, будь-які логістичні проблеми це додаткові ускладнення для окупантів, які створюють потенційні перерваги для українських сил оборони", - відповів Юсов.

Речниця ОК "Південь" Наталя Гуменюк, своєю чергою, припустила, що вибухи на Кримському мосту можуть бути провокацією самого ворога, щоби, зокрема, зірвати "зернову угоду".

"Характерним є те, що при такому зосередженні корабельного угрупування в цьому районі і загального напруження довкола питання щодо пролонгації "зернової угоди", створення провокацій, про які дуже гучно повідомляє окупаційна "влада" Криму, є типовим способом вирішення подібних питань з боку Росії", - сказала Гуменюк в ефірі телемарафону.

Хоча Україна не підтверджує "бавовну", проте російські пропагандисти та їхні посіпаки вже звинуватили у вибухах ЗСУ. Дехто з рашистів припускає завдання по інфраструктурному об'єкту ракетних ударів. Проте доказів цьому наразі немає.

У міст міг влучити "Шахед"

В Кримський міст міг влучити "Шахед", яким росіяни запускали по території України. Про це заявив речник Української добровольчої армії "Південь" Сергій Братчук в ефірі телемарафону.

"Я би висловив таку версію – опори рухнули саме з боку Кубані. Давайте згадаємо таке собі місто Приморськ- Ахтарськ в Краснодарському краї, звідки запускаються ті самі сумнозвісні "Шахеди" іранські , які летять в бік України і наносять шкоду, відповідно, цивільним об’єктам. Не виключено того, що такий "Шахед" міг "втомитися" і міг впасти на опори кримського мосту. Така версія має право на життя", - зазначив він.

Братчук також зазначив, що версія про те, що Кримський міст "втомився" має право на існування. Він нагадав, що міст будувався дуже швидко, з порушенням відповідних будівельних правил. При цьому наголосив, що на міст були великі навантаження, оскільки через нього щодня перевозилась велика кількість важкої техніки російської армії та її особового складу для війни в Україні.

Братчук вважає, що версії про те, що за цим руйнуванням Кримського мосту стоять Збройні сили України або українські спецслужби, мають бути доведені. "Навряд чи ця версія на сьогодні відповідає дійсності, тому що українські військові не будуть бити по тому об’єкту, де знаходяться цивільні", - додав він.

Братчук не виключає, що Росія буде "волати", звинувачуючи Україну і, можливо, навіть будуть скликати засідання Ради безпеки ООН, а також намагатимуться наносити удари по цивільних об’єктах України, що вони і зараз роблять.

СБУ описала інцидент віршем

Служба безпеки України віршем відреагувала на інцидент на Кримському мосту. Відповідна публікація з'явилася в соцмережах відомства 17 липня.

Римоване повідомлення супроводжується посиланням на пост від 8 жовтня 2022 року, коли на Кримському мосту стався вибух і виникла пожежа.

"Соловейко, рідний брате,
Знову міст пішов "поспати"
Та раз… Два!
P.S. Музика - народна. Слова - СБУ", - написали в спецслужбі.

Згодом у СБУ офіційно прокоментували події на Кримському мосту, вказавши, що наразі з цікавістю спостерігають за ситуацією.

"Зважаючи на численні запити ЗМІ стосовно чергового інциденту на Кримському мосту, повідомляємо, що всі деталі щодо організації "бавовни" Служба безпеки України обов’язково розкриє після нашої Перемоги. Поки ж ми з цікавістю спостерігаємо, як один із символів путінського режиму вкотре не витримав воєнного навантаження", - вказав речник СБУ Артем Дехтяренко.

Нагадаємо, що це не перші вибухи на Кримському мосту. Раніше логістичний шлях росіян підхопив "бавовну" у жовтні 2022 року - коли ЗСУ готувалися до звільнення Херсонської області. Тоді стверджували, що вибухівку на міст провезла вантажівка з громадянином Росії за кермом.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Вночі Повітряні сили знищили всі "Шахеди", якими РФ атакувала Україну
28 квітня 2024, 10:31
На Запоріжжі Сили оборони спалили російський бронетранспортер
28 квітня 2024, 10:00
Росіяни активно наступають на Донеччині та Харківщині – Генштаб ЗСУ
28 квітня 2024, 09:45
На Херсонщині росіяни вбили молодого чоловіка
28 квітня 2024, 05:10
Конфлікт через дівчину: на Житомирщині вчитель вбив колишнього 17-річного учня
28 квітня 2024, 03:22
У зоні бойових дій дедалі більше з'являється танків-ангарів
28 квітня 2024, 01:30
На Миколаївщині двоє молодиків підірвалися на касеті від "Урагану"
28 квітня 2024, 00:46
На Прикарпатті засудили жінку за спробу вбивства 12-річної дівчинки та викрадення двох дітей
27 квітня 2024, 23:17
ДТП у Броварах: президент ухвалив кадрове рішення
27 квітня 2024, 21:16
В СБУ розповіли, скільки російської техніки знищили за два тижні та показали відео
27 квітня 2024, 20:12