UA | RU
14 липня 2023, 15:00

Компенсація за зруйноване ворогом житло: як подати заяву та на яку суму можна розраховувати

За більш ніж 500 днів повномасштабної війни тисячі житлових будинків зруйновані, а збитки від ворожих обстрілів для інфраструктури, і житлового фонду зокрема, оцінюються у десятки мільярдів. Щоб допомогти людям, які втратили житло через російську агресію, український уряд запустив програму компенсації
За більш ніж 500 днів повномасштабної війни тисячі житлових будинків зруйновані, а збитки від ворожих обстрілів для інфраструктури, і житлового фонду зокрема, оцінюються у десятки мільярдів. Щоб допомогти людям, які втратили житло через російську агресію, український уряд запустив програму компенсації
фото: depositphotos.com/shapicingvar

RegioNews з'ясував, хто може отримати компенсацію за зруйноване житло, як призначається компенсація та на які суми можна розраховувати.

Збитки інфраструктурі внаслідок війни

За підрахунками експертів Київської школи економіки (KSE), протягом року від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україні пошкоджено, зруйновано або захоплено щонайменше 4431 житловий будинок, 92 заводів та підприємств, 378 закладів освіти, 138 закладів охорони здоров’я, 8 цивільних аеропортів та 10 військових аеродромів, 7 електростанцій тощо.

Найбільше постраждало житло у Донецькій, Луганській, Харківській, Київській, Миколаївській та Чернігівській областях. Серед міст, в яких найбільше зруйнованих та пошкоджених житлових будинків – Маріуполь, Харків, Чернігів, Сєвєродонецьк, Рубіжне, Бахмут, Мар'їнка, Лисичанськ, Попасна, Ізюм, Волноваха.

За оцінкою KSE, загальна сума збитків, заподіяних інфраструктурі України внаслідок повномасштабного вторгнення Росії, становить 143,8 млрд доларів. Водночас сума прямих збитків, завданих інфраструктурі України під час війни досягла $63 млрд або 1,8 трлн гривень.

Також раніше віцепрем'єр-міністерка, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук повідомляла, що у через російську агресію житло понад 2,5 млн українців зруйноване та пошкоджене. За її словами, наразі уряду доступні дані, що у 170 тисяч людей житло зруйноване повністю. Однак ці цифри не є точними, адже вони не враховують людей, які проживають на окупованих територіях.

Також варто згадати і про катастрофу, яку спричинив підрив російськими окупантами Каховської ГЕС. Внаслідок цього теракту РФ були затоплені величезні території – житло та майно тисяч українців.

Програма компенсації за зруйноване житло

Верховна Рада ще у лютому 2023 року ухвалила законопроект №7198 про створення державного реєстру пошкодженого та зруйнованого внаслідок вторгнення РФ в Україну житла, та порядок компенсації за нього. Відповідно до закону, компенсації надаватимуться виключно за пошкоджену чи зруйновану з 24 лютого 2022 року житлову нерухомість. Закон не поширюється на об'єкти, які на дату запровадження воєнного стану перебували на тимчасово окупованих територіях.

Власники квартир та інших житлових приміщень зможуть отримати житловий сертифікат, що підтверджує гарантії держави фінансувати придбання житла (у тому числі збудованого в майбутньому) у межах певної суми, тоді як у власників приватних будинків буде вибір між отриманням сертифіката та грошовою компенсацією. Така грошова компенсація нараховуватиметься у спеціальному режимі для фінансування будівництва.

А з 10 травня цього року в Україні стартувала програма державної допомоги на відновлення пошкодженого житла.

Як повідомили в уряді, на першому етапі послуги "єВідновлення" допомогу отримають люди, чиї будинки потребують косметичного ремонту. Наприклад, ваше житло придатне для життя, але необхідно замінити вікна, двері, відремонтувати дах тощо. Максимальна сума на відновлення одного об'єкта – 200 тисяч гривень.

Хто може отримати компенсацію

Скористатися послугою можуть усі громадяни, чиє житло було пошкоджено внаслідок бойових дій та підлягає відновленню, але пріоритет надаватиметься:

  • учасникам бойових дій,
  • людям з інвалідністю внаслідок війни,
  • ветеранам війни,
  • членам сімей загиблих військових,
  • мобілізованим,
  • багатодітним сім'ям,
  • людям з інвалідністю І та ІІ групи,
  • батькам-вихователям дитячого будинку сімейного типу;
  • опікунам/піклувальникам,
  • прийомним батькам та патронатним вихователям
  • дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування.

Особи, які не входять до цих категорій, також претендують на отримання коштів за зруйноване житло, однак це відбуватиметься у порядку черги.

Варто зауважити, що є категорії людей, які не можуть претендувати на таку виплату. Йдеться про людей, які перебувають під санкціями або мають судимість за злочини проти національної безпеки, та їхні спадкоємці.

Заявки про компенсацію за зруйноване житло не приймаються щодо нерухомості на окупованих територіях. Адже українська влада не може зафіксувати масштаб пошкоджень на цих територіях. Водночас в уряді обіцяють, що програма "єВідновлення" запрацює на цих територіях одразу після деокупації того чи іншого населеного пункту. Також не включають у програми житло, яке знаходиться на територіях, де тривають бої. У таких населених пунктах в умовах бої неможливо забезпечити роботу комісії, яка буде призначати розмір компенсації.

Програма також не передбачає компенсацію за уже зроблений ремонт після пошкодження житла внаслідок війни.

Як подати заявку

У 2023 році є два способи оформлення заяви на компенсацію за зруйноване житло – через "Дію" або в Центрі надання адміністративних послуг (ЦНАП).

  • У ЦНАПі

При особистому візиті до ЦНАПу необхідно отримати та заповнити спеціальну форму заявки на компенсацію. У цій заяві потрібно надати всю необхідну інформацію про пошкоджений об’єкт нерухомості, а також прикріпити фото або додати відео пошкоджень. Також заявнику потрібно залишити контактні дані для подальшого зв’язку.

  • У "Дії"

Заявку на компенсацію за зруйноване житло можна подати як у мобільному застосунку "Дія", так і на веб-сайті сервісу. Необхідно у розділі "Послуги" обрати категорію "єВідновлення/Пошкоджене майно". Там заявник заповнює спеціальну форму, у якій вказує всю необхідну інформацію про своє зруйноване чи пошкоджене житло та додає відповідні фото і відео.

Після подачі заявки треба очікувати дзвінка від місцевої влади для огляду комісією майна і встановлення суми допомоги. Про рішення комісії прийде сповіщення у "Дію". Термін розгляду заяви та ухвалення рішення про компенсацію не повинен перевищувати 30 календарних днів з дня її подання.

Яку суму виплачують та на що її можна витратити

Сума грошової допомоги визначається індивідуально і залежить від складності пошкоджень. Однак максимальний розмір виплати не може перевищувати 200 тис. грн.

Рішення щодо суми компенсації ухвалює комісія від місцевої влади, яка розглядає кожну заявку та оглядає зруйноване чи пошкоджене житло. Щоб оцінити приблизну суму компенсації, є спеціальний чек-лист. У ньому прописана середня вартість тих чи інших робіт, необхідних для відновлення житла.

Щоб отримати кошти, потрібно відкрити рахунок "єВідновлення" в одному з банків-учасників програми. Наразі їх сім: Приватбанк, Monobank, "Сенс банк", А-банк, ПУМБ, Sportbank та izibank.

Витратити кошти за призначенням потрібно протягом року. Якщо цього не зробити, залишок повернеться до державного бюджету.

Кошти, виплачені в рамках програми, можна витратити на придбання будівельних матеріалів та оплату робіт. Витратити гроші можна тільки в продавців та підрядників, які мають відповідні коди для роботи:

  • 1520 (генеральні підрядники – житлове та торгове будівництво);
  • 5231 (магазини скла, фарб, шпалер);
  • 5211 (будівельні магазини).

Поповнювати картку "єВідновлення", переказувати з неї кошти чи розраховуватися за категорії товарів, які не передбачені програмою, не можна.

Скільки людей уже отримали компенсації

За два місяці роботи держпрограми "єВідновлення", з 10 травня, українці подали уже майже 25 тис. заявок на грошові компенсації. З них уже профінансовано 1409 заявок. Як розповів раніше міністр інфраструктури Олександр Кубраков, загалом сума компенсацій за вищевказаною кількістю заявок від власників пошкодженого житла становить 115 млн грн. Одержувачі коштів можуть витратити їх на купівлю будівельних матеріалів та ремонт. При цьому гроші дозволяється витрачати протягом року.

Загалом Кабінет міністрів виділив 4,4 млрд гривень на програму "єВідновлення" та закликає владу у регіонах прискоритися з розглядом заявок, поданих у рамках програми. Чиновники запевняють, що на цьому етапі коштів на виплату компенсацій вистачає.

Водночас прем'єр-міністр Денис Шмигаль розповів, що уряд зібрав у Фонді ліквідації наслідків збройної агресії вже близько 62 млрд грн. Тому, імовірно, програма "єВідновлення" буде розширюватися.

"Цих коштів вистачить для першого етапу виплат: як допомоги на ремонти, так і видачі житлових сертифікатів. Адже, за оцінками Світового банку, на першочергове відновлення майна Україні потрібно $1,9 млрд. Далі працюємо з нашими міжнародними партнерами, щоб мобілізувати всю необхідну суму", - сказав прем'єр.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Модернізовані F-16 дадуть змогу знищувати російські Су-35, — експерт про перелом у війні
28 квітня 2024, 19:00
За тиждень РФ втратила понад 6500 солдат та майже 850 одиниць техніки
28 квітня 2024, 18:00
У ДТЕК повідомили, скільки разів РФ атакувала українські ТЕС
28 квітня 2024, 17:30
Українські розвідники знищили нову російську антидронову РЛС вартістю 100 тисяч доларів
28 квітня 2024, 16:52
У Запоріжжі росіяни атакували промисловий обʼєкт – ОВА
28 квітня 2024, 16:09
Ситуація загострилась: Сирський пояснив, що відбувається фронті
28 квітня 2024, 15:52
У Запорізькому цирку з висоти зірвалися неповнолітні гімнасти – поліція
28 квітня 2024, 15:29
Окупанти атакували Дніпропетровщину дронами, загорівся приватний будинок
28 квітня 2024, 14:55
Серйозна ДТП біля Львова: легковик влетів у вантажівку
28 квітня 2024, 14:35
У Запоріжжі прогриміли кілька вибухів: видно стовп диму
28 квітня 2024, 13:49