UA | RU
29 червня 2023, 18:30

Росія може затопити місто Токмак, щоб зупинити наступ ЗСУ

Перед українським наступом Росія побудувала імпровізовану дамбу і спричинила повінь на околицях окупованого Токмака Запорізької області
Перед українським наступом Росія побудувала імпровізовану дамбу і спричинила повінь на околицях окупованого Токмака Запорізької області
фото: bellingcat.com

Учасник спільности розслідувачів Bellingcat Майкл Шелдон дослідив супутникові знімки цієї місцевості, передає RegioNews.

Про що свідчать супутникові знімки

У розслідувача є досвід роботи з відкритими джерелами ще з того часу, коли він висвітлював АТО на Донбасі.

Проаналізував супутникові знімки Planet, розслідувач зробив висновок, що Росія побудувала дамбу на околиці окупованого українського міста Токмак у Запорізькій області перед контрнаступом України.

Червона лінія показує приблизну лінію фронту, а зелена – російські оборонні лінії, за даними з відкритих джерел. Імпровізована дамба знаходиться в межах оборонної лінії, що огинає Токмак, який, в свою чергу, знаходиться за кількома іншими лініями оборони.

"Вода кілька разів використовувалася як інструмент від початку повномасштабного вторгнення Росії. У цих випадках греблі були прорвані, щоб затопити нижчі райони, ймовірно, для того, щоб ускладнити наступальні дії противника. Це призведе до підвищення рівня води та мулистого ґрунту вниз за течією, а також до більш довгострокового результату пересихання водосховищ", — повідомив Шелдон.

На цій підставі він припустив, що ЗС РФ розглядають тактику затоплення міста, оскільки з моменту будівництва греблі річка Токмачка значно розширилася на схід від міста, і затопила найближчі поля.

На опублікованих знімках, змонтованих у коротке відео, видно, що імпровізована гребля розташована в межах лінії оборони, що огинає місто Токмак, яке саме розташоване за кількома лініями оборони, як видно на карті вище.

А сліди шин, що йдуть від дамби, дають змогу припустити, що вона також може слугувати другим мостом.

Bellingcat підкреслює, що Росія витратила кілька місяців на підготовку до українського контрнаступу на півдні країни. Багатошарова оборона складається з декількох ліній мінних полів, протитанкових ровів, бетонних загороджень і траншей, що охоплюють всю лінію фронту на великій глибині.

"Підвищення рівня води в річці Токмачка може бути частиною більш масштабних зусиль щодо уповільнення просування українських військ. Зокрема, це може бути частиною спроби уповільнити східний обхід Токмака в разі прориву українських сил поблизу міста", — резюмував розслідувач.

Однак, враховуючи розмір дамби, затоплення є незначним і навіть не наближається до масштабів в Новій Каховці.

Satellite imagery from Planet Labs shows water levels rising due to the recently built dam in Tokmak. pic.twitter.com/HYpmmezYZt

— Michael Sheldon (@Michael1Sheldon) June 29, 2023

Контрнаступ ЗСУ

У Генштабі заявили, що українські захисники на Бахмутському напрямку перехопили стратегічну ініціативу. ЗСУ ведуть наступ широким фронтом.

Речник Генштабу ЗСУ Андрій Ковальов в ефірі телемарафону зазначив, що Сили оборони України продовжують наступальну операцію на Бахмутському, Мелітопольському та Бердянському напрямках.

Так, на напрямку Рівнопіль-Володине на межі Донецької та Запорізької областей ЗСУ мали частковий успіх та закріплюються на досягнутих рубежах.

"Завдають вогневого ураження артилерією по виявлених цілях противника. Здійснюють заходи контрбатарейної боротьби. Російські окупаційні війська чинять шалений опір. Водночас ворог зазначає значних втрат в особовому складі та техніці", - сказав Ковальов.

Також тривають запеклі бої на Бахмутському напрямку. За словами речника, на вказаній ділянці фронту наші воїни перехопили стратегічну ініціативу.

"На Бахмутському напрямку українські воїни перехопили стратегічну ініціативу, ведуть наступальні дії широким фронтом. На флангах міста Бахмут продовжують чинити тиск на противника, вибивають з раніше захоплених рубежів, мають успіх, закріплюються на досягнутих рубежах", - наголосив він.

Крім того, українські захисники продовжують стримувати наступ російських військ на Лиманському, Авдіївському та Мар'їнському напрямках.

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр повідомила, що ЗСУ під час контрнаступу мають успіхи на Бахмутському на Бердянському напрямках. Зокрема, у напрямку Кліщіївки українські військові просунулись на 1200 м, у напрямку Курдюмівки - на 1500 м. На Бердянському напрямку є просування 1300 м.

"Триває наступальна операція наших сил оборони на Мелітопольському, Бердянському та Бахмутському напрямках. Наші "вигризають" у ворога кожен метр землі у важкому двобої. Мають успіхи. Водночас ворог продовжує наступ на Лиманському, Авдіївському та Маріїнському напрямках. Безуспішно", - написала вона.

За даними Міноборони, на напрямку Рівнопіль – Володине Сили оборони мають успіх, зараз закріплюються на досягнутих рубежах та завдають серйозних втрат противнику. Вони "знекровлюють наступальний потенціал ворога, знищуючи техніку, склади, пункти управління та особовий склад". На Запорізькому та Мелітопольському напрямках також ЗСУ нищать окупантів.

"Ворог підтягує для оборони всі свої резерви, навіть бригаду морської піхоти, яка свого часу тікала з Херсона", - зазначила Маляр.

За словами Маляр, на Бахмутському напрямку знову гаряче, тривають запеклі бої. Та попри важкі двобої, Сили оборони просуваються вперед. Боротьба уже триває на флангах Бахмута.

"На Бахмутському напрямку наші війська перехопили оперативну ініціативу на цій ділянці фронту. Противник намагається утримати зайняті позиції, проводить контратаки, але поступово відступає після понесених втрат. Боротьба триває на флангах міста. Наші мають успіх. Зараз закріплюються на звільнених рубежах", - йдеться у дописі посадовиці.

Маляр додала, що окупанти підтягують до Бахмута резерви і чіпляється за місто усіма своїми силами.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
На Харківщині внаслідок російських обстрілів троє цивільних отримали поранення
29 квітня 2024, 09:09
Територію Запорізької області протягом доби атакували понад сотня ворожих дронів
29 квітня 2024, 08:48
На Миколаївщині ворог завдав удару по промисловому підприємству
29 квітня 2024, 08:24
Telegram заблокував офіційний чат-бот українськї розвідки, — ГУР
29 квітня 2024, 08:04
Генштаб поінформував про ситуацію на фронті: найбільше боїв на Авдіївському напрямку
29 квітня 2024, 07:46
У двох містах Росії спалили тепловози: що відомо
29 квітня 2024, 04:40
Росіяни продаватимуть квартири і будинки українців, які виїхали з ТОТ, – Федоров
29 квітня 2024, 03:20
Штурмують на мотоциклах: під Бахмутом Сили оборони знищили російську техніку
29 квітня 2024, 02:25
Модернізовані F-16 дадуть змогу знищувати російські Су-35, — експерт про перелом у війні
28 квітня 2024, 19:00
За тиждень РФ втратила понад 6500 солдат та майже 850 одиниць техніки
28 квітня 2024, 18:00