UA | RU
26 червня 2023, 19:30

Завершення судового процесу щодо вбивства Катерини Гандзюк: вироки та подробиці справи

Дніпровський районний суд Києва сьогодні, 26 червня, виніс вирок у справі вбивства відомої херсонської активістки Катерини Гандзюк. Підозрювані, Владислав Мангер та Олексій Левін, отримали по 10 років тюрми з урахуванням попереднього ув'язнення
Дніпровський районний суд Києва сьогодні, 26 червня, виніс вирок у справі вбивства відомої херсонської активістки Катерини Гандзюк. Підозрювані, Владислав Мангер та Олексій Левін, отримали по 10 років тюрми з урахуванням попереднього ув'язнення
Фото: Вікторія Рощина / hromadske

RegioNews нагадує усі подробиці резонансної справи.

Рішення суду

Суд визнав ексглаву Херсонської облради Владислава Мангера та помічника депутата цієї ж облради Олексія Левіна винними в замовленні та організації нападу частина 3 статті 27 частина 2 статті 28 частина 2 статті 121 Кримінального кодексу на херсонську чиновницю й активістку Катерину Гандзюк.

Суддя Дніпровського районного суду Юлія Іваніна засудила Владислава Мангера та Олексія Левіна до 10 років ув‘язнення кожного.

Олексій Левін на суді. Фото: Ірина Сітнікова / hromadske

Суд ухвалив конфіскувати майно обох обвинувачених. Крім того, вилучив на користь держави заставу у розмірі 2,5 мільйона гривень, яку в 2020 році вніс за Мангера його адвокат Дмитро Ільченко. Суд вирішив, що Мангер порушив умови виходу під заставу.

Суд також задовольнив цивільний позов батька, матері та чоловіка Катерини Гандзюк до Мангера і Левіна та зобов’язав їх виплатити родичам загиблої 15 мільйонів гривень.

Владислав Менгер на засіданні суду. Фото: Ірина Сітнікова / hromadske

Варто також зазначити, що суд зарахував Мангеру і Левіну час, який вони провели у СІЗО: два і два з половиною роки відповідно.

Під час оголошення вироку в залі суду був і батько загиблої Катерини Гандзюк Віктор. Також на оголошення вироку була присутня група активістів руху "Хто замовив Катерину Гандзюк" у футболках із портретом Гандзюк, її друзі і близькі. Вони аплодували після оголошення вироку.

Мангер та Левін не визнали свою вину, їхні захисники обіцяють оскаржувати рішення суду.

Коментар батька Катерини Гандзюк

Батько Катерини Гандзюк відреагував на вирок суду щодо покарання організатора та замовника вбивства доньки. Чоловік в ефірі телемарафону зазначив, що задоволений вироком і радіє, що судовий процес нарешті завершився.

"Я задоволений вироком. Нарешті закінчився судовий процес. Завдяки кропіткій роботі прокуратури, завдяки роботі суду, який дуже справедливо, на мій погляд, віднісся до всіх фактів, завдяки великій кількості небайдужих людей в Україні і в світі, очевидно, вперше в історії України замовники та організатори замовного вбивства отримали свої терміни. Але з іншої сторони, двоякі почуття, тому що залишилася непокараною велика кількість людей, якщо можна вважати їх людьми, які брали участь у процесі", - розповів Віктор Гандзюк.

Батько загиблої Катерини Гандзюк — Віктор Гандзюк. Фото: Стас Юрченко, Ґрати

Він також додав, що участь у вбивстві Катерини могли брати і "перевертні” в погонах, і "холуї”, які прислужували цим людям.

"Це співробітники поліції, які приховували факти, низка людей, про яких ми неодноразово говорили, які якоюсь мірою дотичні до цього злочину”, - підкреслив батько жінки.

Вбивство Катерини Гандзюк

31 липня 2018 року радницю міського голови Херсона та відому активістку Катерину Гандзюк облили сірчаною кислотою біля під'їзду власного будинку. З сильними опіками її доставили до лікарні. У жінки було уражено опіками понад 40% тіла — кислота потрапила їй на спину, голову, руку та око.

Катерина Гандзюк після нападу. Фото: hromadske

Уже наступного дня санітарним бортом Катерину перевезли до Києва. Упродовж наступних трьох місяців вона перенесла низку складних операцій. Утім, організм 33-річної жінки не витримав наслідків хімічних опіків. 4 листопада 2018 року Катерина Гандзюк померла.

За три тижні до смерті під час розмови із журналістами Катерина Гандзюк повідомила, що вважає замовником нападу на неї Владислава Мангера — тоді голову Херсонської облради.

У прокуратурі казали, що ймовірною причиною нападу на Катерину могли бути її слова про підпал Олешківського лісу на Херсонщині — Гандзюк заявляла, що ліс палять для того, щоб потім продавати.

Розслідування злочину

За версією обвинувачення, причиною злочину стала активна громадська діяльність Гандзюк, яка у 2018 році керувала справами виконкому Херсонської міськради. Її діяльність "охоплювала всі негативні сфери життя Херсонщини", Гандзюк також критикувала місцевих чиновників, у тому числі Мангера.

У суді прокурори наполягали, що через особисту неприязнь до Гандзюк Мангер у липні 2018 року вирішив організувати напад на неї. Він звернувся до Олексія Левіна, помічника-консультанта депутата Херсонської облради, "вихідця з кримінального середовища й одного з лідерів "банди Москалів", яка впродовж 2005-2006 років вчиняла замовні злочини". Левін був судимий за бандитизм, замахи і вбивства.

У свою чергу, Левін залучив до організації нападу знайомого ветерана АТО Сергія Торбіна. Той підшукав виконавців — також ветеранів: Микиту Грабчука, Володимира Васяновича, В‘ячеслава Вишневського та Віктора Горбунова. 31 липня 2018 року Грабчук підстеріг Катерину Гандзюк біля під‘їзду її будинку та облив концентрованою сірчаною кислотою.

Згодом правоохоронці затримали Грабчука разом зі спільниками.

16 жовтня 2020 року Приморський районний суд Одеси визнав Ігоря Павловського винним у приховуванні інформації про напад на Катерину Гандзюк і засудив до двох років позбавлення волі.

Обвинувачений в організації нападу на Гандзюк Олексій Левін переховувався від слідства за кордоном, його затримали 2020 року в Болгарії. Болгарські правоохоронці повідомили, що Левін змінив зовнішність, щоб його не впізнали. Його вдалось ідентифікувати за відбитками пальців.

Підозрюваного в замовленні нападу на Катерину Гандзюк Владислава Мангера взяли під варту в червні 2020 року.

Кого ще засуджено у справі

У справі про вбивство Катерини Гандзюк вже засуджені п’ятьох підозрюваних в організації та виконанні нападу. Віктора Горбунова, В’ячеслава Вишневського, Володимира Васяновича, Микиту Грабчука засуджено як виконавців нападу. Сергій Торбін ("Опер") —отримав вирок як організатор. Усі вони визнали свою провину, пішли на угоду зі слідством та отримали від 3 до 6, 5 років позбавлення волі.

Ігоря Павловського, колишнього помічника колишнього народного депутата Паламарчука, звинувачували у приховуванні злочину. За інформацією слідства, він знав про підготовку злочину та про його скоєння, але мовчав.

Павловський уклав угоду зі слідством та отримав засудження умовно. Він дав свідчення у справі щодо ймовірних замовника та організатора злочину — Владислава Мангера та Олексія Левіна (Москаленка).

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Модернізовані F-16 дадуть змогу знищувати російські Су-35, — експерт про перелом у війні
28 квітня 2024, 19:00
За тиждень РФ втратила понад 6500 солдат та майже 850 одиниць техніки
28 квітня 2024, 18:00
У ДТЕК повідомили, скільки разів РФ атакувала українські ТЕС
28 квітня 2024, 17:30
Українські розвідники знищили нову російську антидронову РЛС вартістю 100 тисяч доларів
28 квітня 2024, 16:52
У Запоріжжі росіяни атакували промисловий обʼєкт – ОВА
28 квітня 2024, 16:09
Ситуація загострилась: Сирський пояснив, що відбувається фронті
28 квітня 2024, 15:52
У Запорізькому цирку з висоти зірвалися неповнолітні гімнасти – поліція
28 квітня 2024, 15:29
Окупанти атакували Дніпропетровщину дронами, загорівся приватний будинок
28 квітня 2024, 14:55
Серйозна ДТП біля Львова: легковик влетів у вантажівку
28 квітня 2024, 14:35
У Запоріжжі прогриміли кілька вибухів: видно стовп диму
28 квітня 2024, 13:49