UA | RU
15 травня 2023, 18:00

Європейське турне Зеленського: про що домовився український президент

Президент України Володимир Зеленський від початку травня продовжує серію закордонних поїздок. Наразі він уже відвідав Фінляндію, Нідерланди, Італію, Німеччину, Францію та Велику Британію. Під час своїх візитів Зеленський порушував питання посилення військової допомоги Україні, а також закликає надати нашій країні сучасну військову авіацію
Президент України Володимир Зеленський від початку травня продовжує серію закордонних поїздок. Наразі він уже відвідав Фінляндію, Нідерланди, Італію, Німеччину, Францію та Велику Британію. Під час своїх візитів Зеленський порушував питання посилення військової допомоги Україні, а також закликає надати нашій країні сучасну військову авіацію
Володимир Зеленський під час візиту у Німеччину

RegioNews розповідає подробиці нещодавніх закордонних візитів українського президента.

Фінляндія

Володимир Зеленський 3 травня відвідав Фінляндію. Там він провів зустрічі з президентом Саулі Нііністьо та прем'єрами північноєвропейських країн, а також взяв участь у саміті Nordic countries.

Як пояснив Зеленський, мета його візиту – посилити підтримку України напередодні контрнаступу Збройних сил. Він закликав Фінляндію поквапитися з черговим пакетом допомоги, до якого увійде спорядження для бійців ЗСУ, оскільки це не стільки про цифри та зброю, скільки про "кількість збережених життів".

Під час цього візите лідери Фінляндії, Данії, Ісландії, Норвегії та Швеції підписали спільний документ щодо підтримки вступу України до НАТО та Євросоюзу.

Нідерланди

Наступного дня Зеленський прибув у Нідерландів. Там він провів зустрічі з прем'єром Марком Рютте, головою бельгійського уряду Олександром де Кроо, королем Нідерландів Віллемом-Олександром і виступив із промовою у Міжнародному кримінальному суді у Гаазі.

У Гаазі президент України заявив про необхідність запуску повноцінного трибуналу щодо розслідування військової агресії Росії. За його словами, на лаві підсудних має опинитися президент РФ Володимир Путін.

Зеленський на прес-конференції з голландським прем'єром зауважив, що сьогодні немає причин для того, щоб союзники відмовили Україні у наданні бойової авіації. Рютте запевнив його, що працює над цим питанням із Бельгією, Данією, Великобританією та іншими партнерами, зокрема над поставками F-16.

Також під час цього візиту бельгійський прем'єр анонсував черговий пакет воєнної допомоги.

Повернення до Києва та візити іноземних політиків

Зеленський 5 травня повернувся до України. Протягом тижня у Києві він прийняв делегацію з американського Конгресу, а також президентку Єврокомісії Урсулу фон дер Ляєн.

Під час візиту очільниці Єврокомісії було оголошено про готовність ЄС надати близько 1 млн нарядів для артилерії калібру 155-мм і понад 1000 ракет.

Італія

13 травня Зеленський вирушив до Італі, де зустрівся з президентом Серджо Матареллою, прем'єркою Джорджею Мелоні та Папою Римським Франциском.

У рамках зустрічей з лідерами Італії обговорювалося оборонне співробітництво та посилення захисту українського неба, реалізація формули миру, повернення депортованих до Росії дітей, посилення санкцій проти РФ та наближення членства України до ЄС.

На зустрічі з Папою Римським Зеленський запропонував Ватикану приєднатися до української формули миру. А в інтерв'ю журналістам підкреслив, що не потребує Франциска як посередника у переговорах з країною-агресором.

"При всій повазі до Вашої Святості, нам не потрібні посередники, нам потрібен справедливий мир. Ми запрошуємо Папу Римського, як і інших лідерів, працювати для справедливого миру, але спочатку ми повинні зробити все інше", — додав Зеленський.

Він також додав, що наразі немає сенсу намагатися залучити Росію до діалогу. Президент України заявив, що Папа Римський не може бути посередником з Путіним.

Німеччина

У ніч проти 14 травня президент прибув до Німеччини. Зеленський зустрівся з федеральним президентом Франк-Вальтером Штайнмаєром та канцлером Олафом Шольцом. Обговорювалися поставки озброєнь, зокрема західних винищувачів.

Крім того, під час візиту Зеленський зустрівся із членами Кабінету з питань безпеки Німеччини.

На прес-конференції з німецьким канцлером президент України заявив про роботу над створенням коаліції винищувачів і частково його закордонні поїздки присвячені цьому питанню.

Напередодні візиту стало відомо, що Берлін готує найбільший пакет військової допомоги на 2,7 млрд євро. До нього увійдуть 20 бронетранспортерів Marder, 30 танків Leopard 1, 18 колісних гаубиць, 4 системи протиповітряної оборони IRIS-T SLM, 12 пускових установок IRIS-T SLS, сотні керованих ракет для них та 15 Gepard.

Під час свого візиту до Німеччини Зеленський також відвідав військову базу в місті Аахен. Там проходять навчання українські військовослужбовці.

Франція

Пізно ввечері 14 травня Зеленський прибув у Парижі. На зустрічі з французьким колегою Еммануелем Макроном обговорювалася військова допомога та його участь у коаліції винищувачів. Також порушувалося питання підтримки вступу України до Європейського союзу та НАТО.

Як заявив Макрон, його країна забезпечить кілька батальйонів української армії десятками бронемашин та легких танків. Він уточнив, що в тому числі йдеться про важкі бронеавтомобілі AMX-10RC.

У спільній заяві за підсумками зустрічі лідери Франції та України закликали Росію вивести окупаційні війська із захопленої Запорізької АЕС в Енергодарі.

Велика Британія

Уранці 15 травня президент України прибув із візитом до Лондона, де провів переговори з прем'єром Ріші Сунаком.

Як повідомляють британські ЗМІ, очікується, що за підсумками візиту Зеленського прем'єр-міністр Британії Ріші Сунак оголосить про передачу сотень ракет для ППО та нових ударних безпілотників далекого радіусу дії для України. Ця зброя буде доставлена найближчими місяцями.

Також Ріші Сунак заявив, що британська армія улітку почне готувати українських льотчиків. Ця програма підготовки пов’язана із ідеєю надання Повітряним силам ЗСУ літаків F-16.

Що потрібно для контрнаступу

Візиту українського президента наразі триває, чи продовжить він серію закордонних візитів наразі невідомо.

У Німеччині під час спільної з канцлером Шольцом прес-конференції Зеленського запитали про початок українського контрнаступу. Президент відповів, що він розпочнеться після того, як він здійснить ще кілька іноземних візитів.

"Ще кілька візитів – і все", - сказав він.

Після цієї короткої відповіді і паузи, що виникла на прес-конференції, Шольц побажав Зеленському успіху.

Варто зазначити, що наразі українські війська почали просуватися вперед на найгарячішому напрямку фронту - у районі Бахмута. У Міноборони офіційно заявили, що упродовж тижня нашим захисникам вдалось не лише не полишити жодну із позицій, а й просунутись вперед на 2 кілометри. Ворогу не вдається реалізувати свої плани, він продовжує зазнавати великих втрат живої сили.




28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
18 березня 2024
Парламент увійшов у зону турбулентності. Чи загрожує Верховній Раді політична криза?
Верховна Рада, схоже, опинилася на порозі парламентської кризи. За останні три тижні нардепи змогли ухвалити лише одне рішення в той час, коли в повітрі зависнули важливі для Офісу президента питання,...
09 березня 2024
Призначення Залужного послом у Великобританії: добровільно-примусова висилка чи зважений крок?
Колишній головнокомандувач ЗСУ найближчим часом може поїхати працювати в Лондон – президент готовий призначити його послом України у Великобританії. Чи зможе Валерій Залужний після такої дипломатичної...
05 березня 2024
Кінець "гуманітарці" на папері: які зміни очікують на волонтерів із 1 квітня
Незабаром в Україні зміняться правила завезення гуманітарної допомоги з-за кордону. RegioNews розбирався, що зміниться для волонтерів та з якими проблемами вони можуть стикнутися
На Північному мосту в Києві до 15 червня обмежать рух транспорту
29 березня 2024, 15:11
Суд відпустив під заставу одного з депутатів, який підозрюють у підкупі начальника Сумської МВА
29 березня 2024, 14:56
На Закарпатті хочуть побудувати порт на Тисі
29 березня 2024, 14:48
Сили оборони показали кадри захисту неба над Одещиною
29 березня 2024, 14:41
В Одесі прогриміли вибухи
29 березня 2024, 14:36
Нардеп назвав країну, у яку можуть відправити послом Данілова
29 березня 2024, 14:32
Депутата міськради з Чернігівщини судитимуть за ухилення від військової служби
29 березня 2024, 14:16
У Києві молодик через помсту вбив собаку колишньої дівчини
29 березня 2024, 14:14
Ексзаступник мера Одеси відбувся умовним покаранням у справі про заволодіння аеропортом
29 березня 2024, 14:07
Масований обстріл: у Хмельницькій області пошкоджено будинки та дитячий табір
29 березня 2024, 13:29