UA | RU
24 квітня 2023, 19:35

Надводні дрони та вибухи у Криму: що відомо про нічну атаку

У тимчасово окупованому кримському Севастополі вночі з 23 на 24 квітня пролунали вибухи. Чорноморський флот рф відбивав атаку надводних безпілотників, які потрапили до Стрілецької бухти міста
У тимчасово окупованому кримському Севастополі вночі з 23 на 24 квітня пролунали вибухи. Чорноморський флот рф відбивав атаку надводних безпілотників, які потрапили до Стрілецької бухти міста
Фото: із відкритих джерел

Про це повідомив "губернатор" окупованого Севастополя Михайло Развожаєв, повідомляє RegioNews.

Окупований росіянами півострів атакували надводні безпілотники. "Губернатор" Развожаєв зазначив, що російський флот відбивав атаку на зовнішньому рейді.

Через деякий час він заявив, що нібито один надводний дрон знищили сили протипідводно-диверсійної оборони, другий вибухнув сам. За його словами, все сталося на зовнішньому рейді і нібито жодних об'єктів не пошкоджено.

Як повідомили у розвідці, на основі відкритих джерел (OSINT), дрон успішно атакував базу 68 бригади кораблів Чорноморського флоту. Внаслідок вибуху у найближчих будинках вилетіли шибки.

Реакція Повітряних сил

У Повітряних силах України прокоментували нічну атаку дронами. За словами речника Повітряних сил Юрія Ігната, надводні дрони є непростою мішенню для окупантів.

"Питання більше до наших побратимів з ВМС. Але, зрештою, зараз безпілотники є всюди, підводні, надводні, повітряні і так далі. Тут не вперше застосовується. Ми бачили, як окупанти уже намагалися їх знищувати", - зазначив Ігнат.

При цьому він зауважив, що надводні дрони - це досить непроста ціль.

"Звичайні надводні безпілотники, які рухаються по водній поверхні - це доволі-таки непроста ціль, яку важко вразити. Тому всі засоби на сьогоднішній день сучасного ведення бою з використаням БПЛА різних типів будуть нарощуватись і в подальшому", - сказав він.

При цьому, за його словами, на жаль, нарощування здійснює і росія.

Сили оборони Півдня про "бавовну" в Криму

Своєю чергою, речниця Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк, коментуючи нічний вибух у Севастополі в ефірі телемарафону, зазначила, що "бавовна буде" та порадила окупантам звикати до звуків сирен.

"Те, що намагаються захищати, зрозуміло, що намагаються. Те, що вони там будували і бонові загородження, і намагалися убезпечити бухти, які вони називають "родною гаванью", це теж зрозуміло. Але, хто ж нас може зупинити, коли ми звільняємо свої землі", - прокоментувала Гуменюк нічну бавовну в окупованому Севастополі.

Гуменюк при цьому не стала наводити подробиць того, чим саме українські військові атакували бухту в Севастополі.

"Треба розуміти, що під час військової операції дійсно є інтервал, коли підтримується режим інформаційної тиші. Тому, поки що можна тільки бачити і вірити власним очам. А те, що буде потрібно буде почути власними вухами, ми обов’язково проголосимо згодом", - зазначила керівниця пресцентру ОК "Південь".

Що відомо про атаку на бухту

За інформацією редактора видання BlackSeaNews Андрія Клименка, атакувати Бухту у Севастополі могли за допомогою надводних БПЛА.

"Отже, надводний дрон пройшов до Стрілецької бухти Севастополя. Вибухнув приблизно навпроти комплексу будівель — гуртожитку та учбових корпусів Севастопольского приладобудівного інституту (назва тих часів, коли я там вчився)", - зазначає журналіст.

Він додав, що в Стрілецькій бухті історично дислокується бригада кораблів охорони водного району.

Загроза з боку надводних безпілотників, ймовірно, продовжує обмежувати операції Чорноморського флоту росії.

Нагадаємо, 21 вересня 2022 року біля берегів Севастополя російська окупаційна влада виявила невпізнаний безпілотний надводний апарат, який пізніше підірвала у морі. За даними дослідження аналітиків Військово-морського інституту США це українське безпілотне судно, зібране з деталей комерційного гідроцикла, оснащене ударними детонаторами і боєголовкою. Відтоді, як наприкінці вересня виявлено таємничий USV, росіяни відступили в захищену гавань Севастополя та зменшили кількість військових кораблів, що перебувають на зовнішньому рейді.

29 жовтня 2022 кораблі Чорноморського флоту РФ у Севастопольській бухті були атаковані за допомогою 8 дронів та 7 автономних морських безпілотних апаратів такого ж типу, як і у вересні. Російська окупаційна влада стверджує, що атаку здійснили військові українського 73-го спеціального центру морських операцій. Внаслідок атаки пошкоджено і потоплено декілька суден ВМФ РФ, зокрема морський тральщик "Іван Голубець" та фрегат "Адмірал Макаров".

У листопаді 2022 на платформі UNITED24 було оголошено про збір коштів на флотилію морських безпілотників.

Міністр цифрової трансформації України підтвердив, що для атаки на Севастопольську бухту були використані українські ударні безпілотники власної розробки. Україна планує створити флот таких безпілотників для захисту морської акваторії Чорного моря та забезпечення діяльності торгових суден.

Раніше у розвідці повідомили, що окупаційна влада вивозить з Криму родини і розпродує майно.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності