UA | RU
27 січня 2023, 17:00

Росія випустила по Україні ракету з імітатором ядерної бойової частини: що це означає

Російська армія знову випустила по Україні ракету Х-55 з імітатором ядерної бойової частини. Її збили неподалік від Києва. Імовірно, загарбники запускають ракету цього типу, аби створити більше навантаження на українські системи протиповітряного захисту
Російська армія знову випустила по Україні ракету Х-55 з імітатором ядерної бойової частини. Її збили неподалік від Києва. Імовірно, загарбники запускають ракету цього типу, аби створити більше навантаження на українські системи протиповітряного захисту
Ракета Х-55

Окупанти під час вчорашньої атаки знову використали ракети Х-55 з імітатором ядерної, так званої "спеціальної" бойової частини. За даними Defense Express, ракету збили на підльоті до Києва з південно-східного напряму. Її уламки знайдені у районі Борисполя.

Інші випадки застосування ракет з імітатором ядерної бойової частини

Це вже щонайменше четвертий випадок, який зафіксували в Україні. Вперше Х-55 з імітатором зафіксували 17 листопада. Також ці ракети знищили у Хмельницькій та Львівській областях.

У Міноборони підтверджували використання Росією ракет Х-55 з імітатором. Військові пояснили, що Росія таким чином намагається відволікти сили ППО.

Також видання зазначає, що РФ почала маскувати свої ракети Х-101. На корпусі росіяни зачищають болгаркою серійні номери, щоб неможливо було ідентифікувати дату виготовлення, серійний номер чи інші дані.

Ця інформація дозволяла оцінити темпи використання ракет. Але все ж фахівці зможуть ідентифікувати уламки ракет, бо всі внутрішні вузли та агрегати також мають свої серійні номери, а знищити їх без повного перебирання ракети у заводських умовах доволі складно.

Пояснення представника Повітряних сил

Речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону пояснив, що російські окупанти використовують ракети Х-55 з імітатором ядерної бойової частини проти України для того, аби виснажувати наші засоби протиповітряної оборони.

За його словами, Х-55 - це ракета з ядерною боєголовкою. Так, росіяни або виймають, або не ставлять ядерну частину. Замість неї ставиться імітатор, щоб була відповідність за вагою, та це не впливало на аеродинамічні якості ракети.

"Для чого її використовують? Для того, щоб розосередити нашу ППО, вона може використовуватись і як хибна ціль. Допустимо, що ракети летять у купі - 5 штук - із них можуть бути дві Х-55 і три Х-101 (крилата ракета класу "повітря - земля") летять по маршруту. Для того, щоб виснажувати, розосереджувати, щоб ми витрачали на них ракети", - розповів Ігнат.

Він також додав, що у країни-агресора стає дедалі менше ракет - як "Калібрів", так і ракет цього типу.

Х-55 – що це за ракета

Х-55 за класифікацією НАТО – AS-15 Kent ("Приятель")

Х-55 – радянська стратегічна авіаційна ракета класу "повітря-земля". Призначена для застосування проти важливих стаціонарних наземних цілей. Прийнята на озброєння 31 грудня 1983 року.

Розробник – Проектно-конструкторське бюро "Радуга".

Характеристики

  • Довжина – 5,9 м
  • Діаметр – 0,5 м
  • Стартова маса – 1,2 тонни
  • Маса бойової частини – 410 кг
  • Максимальна швидкість – 830 км/год
  • Максимальна дальність – 2500 км

За інформацією з відкритих даних, усього було виготовлено близько 1,6 тис. ракет Х-55 шести модифікацій.

Вартість однієї такої ракети складає близько $800 тис., найсучасніша модифікація Х-555 – понад $1 млн.

Носіями ракет можуть бути стратегічні бомбардувальники Ту-95МС (турбогвинтовий дозвуковий) та надзвукові реактивні Ту-160.

До 1991 року в Україні було 1068 ракет Х-55, тоді як в Росії – лише 504. У 1999 році наша країна передала РФ як оплату частини боргу за постачання природного газу 575 ракет (загальна сума газового боргу становила $285 млн). Інші ракети були утилізовані.




18 березня 2024
Парламент увійшов у зону турбулентності. Чи загрожує Верховній Раді політична криза?
Верховна Рада, схоже, опинилася на порозі парламентської кризи. За останні три тижні нардепи змогли ухвалити лише одне рішення в той час, коли в повітрі зависнули важливі для Офісу президента питання,...
09 березня 2024
Призначення Залужного послом у Великобританії: добровільно-примусова висилка чи зважений крок?
Колишній головнокомандувач ЗСУ найближчим часом може поїхати працювати в Лондон – президент готовий призначити його послом України у Великобританії. Чи зможе Валерій Залужний після такої дипломатичної...
05 березня 2024
Кінець "гуманітарці" на папері: які зміни очікують на волонтерів із 1 квітня
Незабаром в Україні зміняться правила завезення гуманітарної допомоги з-за кордону. RegioNews розбирався, що зміниться для волонтерів та з якими проблемами вони можуть стикнутися
29 лютого 2024
"Дія" для військових: яким буде новий додаток "Армія+" та чи надсилатимуть там електронні повістки
У Міністерстві оборони анонсували запуск окремого додатку для військовослужбовців – "Армія+". Новинка буде дещо схожою на "Дію", але спочатку користуватися нею зможуть лише чинні військовослужбовці. R...
Окупанти зранку обстріляли населені пункти Сумської області
19 березня 2024, 09:02
Ворожі війська ударили ракетами С-300 по Селидовому Донецької області
19 березня 2024, 08:43
Біля запорізької школи вилучили 10 бойових гранат: відео
19 березня 2024, 08:21
Ситуація на фронті та втрати росіян: актуальна інформація від Генштабу
19 березня 2024, 08:04
Міноборони запроваджує нову систему отримання офіцерського звання та навчання для медиків
19 березня 2024, 05:41
В Україні зростає кількість пацієнтів зі ПТСР. Що треба знати про посттравматичний стресовий розлад
19 березня 2024, 04:27
Піротехніки показали, як розміновують Херсонщину
19 березня 2024, 03:12
У Полтаві поліція розслідує замах на вбивство 34-річного місцевого чоловіка
19 березня 2024, 02:04
Немовля померло у лікарні на Хмельниччині: акушер-гінекологу повідомили про підозру
19 березня 2024, 01:56
Одружись за $10 тис для виїзду за кордон: мешканка Львівської області організувала "весільний" бізнес
19 березня 2024, 00:29