UA | RU
25 січня 2023, 17:40

Санкції проти УПЦ МП: Зеленський запровадив обмеження ще проти 10 осіб

Президент Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України щодо запровадження санкцій стосовно 10 людей. Серед них — Вадим Новинський і митрополит Павло
Президент Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України щодо запровадження санкцій стосовно 10 людей. Серед них — Вадим Новинський і митрополит Павло
Вадим Новинський

Відповідний указ глави держави було опубліковано на сайті Офісу президента, передає RegioNews.

Проти кого введено санкції:

  • Вадим Новинський, бізнесмен, клірик Української православної церкви,
  • Петро Лебідь, митрополит Вишгородський та Чорнобильський Павел,
  • Ростислав Швець, так званий "митрополит Сімферопольський і Кримський Руської православної церкви".
  • Костянтин Чернишов, так званий "єпископ Бахчисарайський, вікарій Сімферопольської єпархії Руської православної церкви",
  • Олександр Овсянніков, так званий "єпископ Джанкойський і Роздольненський Руської православної церкви, керуючий Джанкойською єпархією",
  • Олександр Таранов, так званий "архієпископ Ровеньківський і Свердловський Руської православної церкви".
  • Олег Іванов, митрополит Ізюмський і Куп’янський Української православної церкви,
  • Олексій Маслєнніков, єпископ Роменський і Буринський Української православної церкви,
  • В’ячеслав Опанасенко, так званий "єпископ Коктебельський Руської православної церкви, вікарій Феодосійської єпархії",
  • Володимир Удовенко, керуючий Феодосійською єпархією Української православної церкви, митрополит Платон.

Що передбачають санкції

  • блокування активів;
  • припинення торговельних операцій;
  • припинення транзиту ресурсів, польотів та перевезень територією України;
  • запобігання виведенню капіталів за межі України;
  • зупинення виконання економічних та фінансових зобов'язань;
  • анулювання або зупинення ліцензій та інших дозволів;
  • заборону участі у приватизації, оренді держмайна;
  • заборону вчинення правочинів щодо цінних паперів;
  • заборону передання технологій, прав на об'єкти права інтелектуальної власності;
  • припинення культурних обмінів, наукового співробітництва, освітніх та спортивних контактів, розважальних програм з іноземними державами та іноземними юридичними особами;
  • анулювання офіційних візитів, засідань, переговорів з питань укладення договорів чи угод;
  • позбавлення державних нагород України, інших форм відзначення;
  • заборону на набуття у власність земельних ділянок.

Контроль за виконанням рішення РНБО Зеленський поклав на секретаря Ради нацбезпеки Олексія Данілова. Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Додамо, що 11 грудня Рада національної безпеки і оборони України запровадила санкції проти ряду представників московського патріархату. Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО своїм указом. Всього під обмеження потрапили 7 представників УПЦ МП.

Санкції застосували проти таких осіб:

  • митрополит Запорізький і Мелітопольський УПЦ МП Андрій Коваленко;
  • митрополит Луганський і Алчевський УПЦ МП Василь Поворознюк;
  • настоятель Мелітопольського Свято-Савинського чоловічого монастиря УПЦ МП Олександр Прокопенко;
  • настоятель Свято-Успенського кафедрального собору УПЦ МП у Херсоні Олександр Федоров;
  • митрополит Бориспільський і Броварський Антоній УПЦ МП, керуючий справами УПЦ МП, член Міжсоборної присутності Руської православної церкви Іван Паканич;
  • митрополит Чернівецький і Буковинський Мелетій УПЦ МП, голова відділу зовнішніх церковних зв'язків УПЦ МП Валентин Єгоренко;
  • архієпископ Костянтинівський Паїсій, вікарій Горлівської єпархії УПЦ МП Віктор Шинкарьов.

Перспективи УПЦ МП в Україні

Президент Володимир Зеленський 2 грудня ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони щодо заборони діяльності в Україні релігійних організацій, афілійованих із центрами впливу в росії.

Так, РНБО просило Зеленського розглянути діяльність релігійних організацій на території України в умовах військової агресії рф проти України. Причина — недопущення розколу в суспільстві за релігійною ознакою, сприяння консолідації українського суспільства та захисту національних інтересів.

Згідно з рішенням РНБО, Кабінет міністрів мав протягом двох місяців внести до Верховної Ради законопроєкт, яким унеможливлять діяльність в Україні релігійних організацій, афілійованих із центрами впливу в росії.

Крім того, уряд має упродовж двох місяців перевірити, чи дотримуються умови користування Києво-Печерською лаврою та її майном, а також чи взагалі є правові підстави для такого користування.

Також уряд має вписати Державну службу України з етнополітики та свободи совісті до центральних органів виконавчої влади, діяльність яких координує Кабмін.

Далі урядовці мають функціонально підпорядкувати Держслужбі з етнополітики структурні підрозділи місцевих державних адміністрацій, які відповідальні за реалізацію права на свободу совісті та віросповідання, діяльність релігійних організацій.

Держслужба з етнополітики має протягом двох місяців провести релігієзнавчу експертизу Статуту про управління Української православної церкви на наявність церковно-канонічного зв’язку з московським патріархатом.

А СБУ разом із Нацполіцією та іншими правоохоронними органами мають активізуватись у виявленні та протидії діяльності російських спеціальних служб у релігійному середовищі України.

РНБО також просило підтримати внесені Службою безпеки пропозиції щодо застосування персональних санкцій. Перевірити їхню ефективність має уряд спільно з СБУ та Нацбанком.

19 січня стало відомо, що Кабінет міністрів зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт, який передбачає заборону діяльності в Україні релігійних організацій, що пов’язані з росією. Таким документом може бути припинена діяльність УПЦ МП. Про це повідомив представник уряду в парламенті Тарас Мельничук.

Так, на сайті Ради вказано, що проєкт закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій" зареєстрований під номером 8️3️7️1️.

Мельничук зазначив, що законопроєкт унеможливлює діяльність релігійних організацій, керівний центр яких розташований у державі, що здійснює збройну агресію проти України.

"Законопроєкт спрямований на забезпечення духовної незалежності, недопущення розколу в суспільстві за релігійною ознакою, сприяння консолідації українського суспільства та захисту національних інтересів", — написав він.

Представник уряду в парламенті додав, що так проєкт закону передбачає внесення змін до законів України "Про свободу совісті та релігійні організації", "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань".

Московський патріархат в Україні після початку повномасштабної війни

Після російського вторгнення очільник російської православної церкви патріарх Кирило фактично підтримав агресію росії. Водночас предстоятель УПЦ МП митрополит Онуфрій засудив повномасштабне вторгнення росії до України, висловив підтримку українським військовим і звернувся до володимира путіна із закликом "негайно припинити братовбивчу війну". Низка священників УПЦ МП навіть припинила згадувати під час богослужінь ім'я Кирила як свого патріарха.

А вже наприкінці травня Українська православна церква московського патріархату зібрала Собор у Києві, який, з-поміж іншого, заявив про повну самостійність і незалежність УПЦ.

У грудні минулого року правоохоронці провели контррозвідувальні заходи на об'єктах УПЦ Московського патріархату. Як повідомив в.о. голови СБУ Василь Малюк, вже є 50 кримінальних проваджень, 19 підозр та 5 вироків судів щодо представників цієї церкви. У самій УПЦ МП те, що відбувається, називають необґрунтованим переслідуванням. Хоча багато знахідок правоохоронців під час обшуків свідчать якщо не про зв'язки з російськими спецслужбами, то, принаймні, про велику любов до "матушки россии".

16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
У Харкові викрили шахрая, який прикидався працівником цвинтаря
19 квітня 2024, 16:12
З'явилися перші супутникові знімки аеродрому в окупованому Джанкої після ракетного удару
19 квітня 2024, 15:48
Біля Часів Яру Зеленський присвоїв звання Героя України воїну 41-ї ОМБр
19 квітня 2024, 15:33
Під ворожий вогонь потрапила церква: у прокуратурі показали наслідки нового обстрілу Вовчанська
19 квітня 2024, 15:18
В Україні діють обмеження споживання електроенергії: ситуація в регіонах
19 квітня 2024, 14:39
У Дніпрі кількість постраждалих зросла до 24 людей
19 квітня 2024, 14:29
Лікарка зі Львова організувала схему оформлення фіктивної інвалідності військовозобов’язаним, — ДБР
19 квітня 2024, 14:11
В Одесі прогриміли вибухи
19 квітня 2024, 14:02
Вдарили цеглиною по голові: у Києві судитимуть чоловіків, які побили військового
19 квітня 2024, 13:55
На Одещині морські прикордонники збили Shahed
19 квітня 2024, 13:44